Scandal la frontiera moldo-română


Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică (FAPT), Corina Martin, a solicitat Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Autorității Naționale pentru Turism (ANT), o întâlnire de urgenţă pentru găsirea soluțiilor necesare reducerii timpului de așteptare a autocarelor cu turiști moldoveni, la punctele de trecere a frontierei de la la intrarea în România. Aceata din cauza scăderii severe a numărului de turiști moldoveni, care au ales ţara noastră  pentru vacanţa din perioada sărbătorilor pe rit vechi, precum şi din cauza absenței promovării României în Republica Moldova, în comparație cu bugetele de promovare alocate de Bulgaria, Turcia și alte țări.

“Este inadmisibil ca fiecare autocar cu turişti să aștepte între 4 și 6 ore pentru verificarea documentelor de călătorie, când formalitățile necesare pot fi accelerate și simplificate. Din păcate, nu există nici o coordonare între MAE, MAI și ANT în aceasta direcție. Pe de altă parte, întrucât și în 2016 turismul a primit o alocare bugetară derizorie pentru promovare, acesta se anunță ca unul foarte slab din acest punct de vedere”, a declarat Corina Martin.

La rândul său, președintele Federației de Promovare a Turismului din Moldova (FPTM), Alexandru Filipschi, a declarat: “Dacă până mai anul trecut destinația de bază solicitată, de turiștii moldoveni, pentru perioada sărbătorilor de iarnă, era Romania, în acest an lucrurile au luat o altă întorsătură. Moldovenii au început să renunțe la destinațiile românești din cauza dificultăților tot mai mari întâmpinate la trecerea frontierei române  Pe parcursul ultimilor trei ani, ei s-au plâns mereu agențiilor de turism, din Republica Moldova, de durata prelungită de reținerie a autocarelor la frontiera română, atât la intrarea cât și la ieșirea din ţară. Este inadmisibil ca turiștii sa fie trataţi ca potențiali infractori, să fie coborâți din autocare cu bagaje cu tot şi sa fie trecuți prin controale corporale, să li se vorbească vulgar, să fie tratați ca niște persoane de nivel inferior. Nu mai vorbesc de situațiile în care polițiștii de frontieră și reprezentanții serviciului vamal stau și își beau cafeaua liniştiţi, scuipă semințe şi șoferii claxonează continuu în semn de protest.” 

Alexandru Filipschi spune că în ultimii trei ani a solicitat de fiecare dată, atât ANT cât și MAE, prin intermediul Ambasadei și Consulatului României de la Chișinău, să se implice în rezolvarea acestei probleme, dar fără nici un succes. Ceea ce a dus până la urmă la rezultatul așteptat: scăderea drastică a numărului de turiști moldoveni, cu circa 30% în acest an.

“Avem ferma convingere că, dacă nu se vor lua măsuri urgente pentru soluționarea acestor probleme, numărul turiștilor moldoveni va scădea şi mai mult în perioada următoare. În această ordine de idei solicităm, insistent, intervenția organelor competente române în vederea simplificării procedurilor de traversare a frontierei moldo–române, pe ambele sensuri de circulaţie. În scopul facilitării acestui proces, ne arătăm deschiderea de a paricipa, în cadrul unor grupuri de lucru, la identificarea cauzelor și gasirea de soluțiilor necesare”, a mai adăugat președintele FPTM.

Dan NEDELCU


Comentarii