Regata Marilor Veliere – peste 100.000 de vizitatori sunt așteptați la eveniment


După succesul primei ediții din 2014, Constanța este din nou gazda Regatei Marilor Veliere din Marea Neagră (SCF Black Sea Tall Ships Regatta). Evenimentul are loc în perioada 8 și 11 septembrie, în portul Constanța, în zona terminalului de pasageri. Sunt așteptate la start 13 veliere din 5 țări, cu un total de peste 1.000 de membri de echipaj. Organizatorii au pregătit pentru fiecare zi o serie de evenimente pentru public. Pe lângă vizitarea velierelor, acesta va putea să urmărească mai multe concerte - Loredana, Vama, Corina, Vunk etc, dar și ansambluri folclorice ale etniilor din Dobrogea. Intrarea în toate cele patru zile ale Regatei Marilor Veliere este gratuită.

Detalii au oferit zilele trecute, într-o conferință de presă, Decebal Făgădău - primarul municipiului Constanța, Alin Vintilă - reprezentantul organizatorului, Navigator Yacht Club, Ambroziu Duma - director Exploatare în cadrul companiei naționale Administrația Porturilor Maritime S.A. Constanța și Lucian Neacșu - reprezentant al Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ofițerul de legătură cu echpajele navelor)

De la stânga la dreapta: Alin Vintilă, Ambroziu Duma,
Decebal Făgădău și Lucian Neacșu
Alin Vintilă - reprezentantul organizatorului, Navigator Yacht Club, a declarat: ”În acest an și-au anunțat inițial prezența la Constanța 15 nave, dar două dintre ele s-au retras din motive tehnice. În consecință vom avea un număr egal de veliere cu acela din 2014, adică nava școală Mircea plus încă 12 - ca să evităm cifra cu ghinion. Vor fi prezente șapte nave clasa A: Kaliakra și Royal Helena din Bulgaria, Kruzenshtern, Mir și Nadezhda din Federația Rusă, Mircea din România, Pogoria din Polonia. Lor li se vor alătura două veliere clasa B, Adornate din România și Atyla cu echipaj spaniol, dar pavilion Vanuatu. Mai sunt patru veliere mici clasa C și D: Arial, Akela, Anna Maria și Vityaz, toate din Federația Rusă. Pe lânga acestea, vor fi prezente și două remorchere noi, care vor delimita linia de start. Am insistat foarte mult să fim destinația de start a evenimentului, pentru ca altfel am fi ajuns cu evenimentul în luna octombrie. De asemenea, am reușit să obținerm și programarea în ultimele zile de vacanță școlară, pentru ca mai mulți copii sa aibă ocazia de a vedea navele.”


Referindu-se la programul manifestărilor care se vor desfășura pe parcursul acestui eveniment, Alin Vintilă a spus: „Vom avea patru zile de eveniment în portul Constanța. Publicul va putea vizita gratuit navele începând de joi, 8 septembrie, până duminică, 11 septembrie, ora 12. În această perioadă în zona terminalului de pasageri se vor derula zilnic jocuri marinărești și concerte live avînd cap de afiș trupele Vama și Vunk, iar la final pe Loredana și un spectaculos foc de artificii. Pentru a evidenția particularitatea de multiculturalitate specifică Dobrogei, fiecare seară de spectacole va fi deschi cu cântece și dansuri ale etniilor locale. Totodată, fiecare dintre ele vor avea amenajate standuri de prezentare a produselor specifice de artizanat și gastronomie.”

Acesta a mai precizat că, bazându-se pe experiența primei ediții, din 2014, estimează că la regata din acest an vor participa peste 100.000 de spectatori.

În viitor tot mai multe evenimente vor lega portul și stațiunea Mamaia, de oraș
La rândul său, primarul Decebal Făgădău a subliniat importanța evenimentului pentru oraș. După un început nu tocmai în forță al sezonului estival, și asta din cauza faptului că școala s-a terminat mai târziu ca niciodată, iar vremea de la începutul lunii iunie nu a fost cea mai prietenoasă, sezonul estival s-a dovedit, în cele din urmă, a fi unul excepțional. Evident că sunt mai mulți factori care au contribuit la acest succes care, iată, încă nu se încheie. În această săptămână se desfășoară festivalul de teatru independent, va fi cursa de triatlon și campionatul mondial de bob și skeleton starturi (pe rotile). Printre altele și evenimentele organizate de municipalitate au contribuit din plin la reușita unui sezon care, din punctul meu de vedere, este unul cu statut de pionierat. Cred că a fost pentru prima dată în care am văzut că nu mai există doar stațiunea Mamaia ca destinație pentru sezonul estival, ci orașul Constanța, în tot, a devenit un pol de atracție turistică. La aceasta au contribuit foarte mult și autobuzele etajate - care au funcționat ca o linie normală de transport în comun și cred că le-ați văzut arhipline în tot orașul făcând legătura între stațiune și oraș -, au contribuit plajele lărgite, instituțiile de cultură de pe raza municipiului - care au înțeles că vara trebuie să fie un moment de vârf și pentru ele. Evenimentele (târguri, concerte, festivaluri etc) au contribuit foarte mult la țeserea rupturii care exista între oraș și stațiune, ele fiind direcționate în acest an nu doar în stațiunea Mamaia, ci și în oraș.

Edilul a adăugat: „Un oraș cum este Constanța trebuie să-și redefinească rolul de oraș port, de oraș cu atitudine, de oraș internațional. Vreau să le mulțumesc celor care au organizat prima ediție a regatei pentru că a fost o ediție de succes, iar rezultatele ei ne-au convins că trebuie să finanțăm și noi acest eveniment care leagă orașul de port, de mare, de marinărie și de partea frumoasă a istoriei navigației. Velierele sunt cele care fac legătura între trecutul acestei frumoase meserii și prezent. Autoritatea locală va finanța în continuare orice eveniment care vine să consacre Constanța ca un municipiu puternic, demn, dar în strânsă legătură cu ceea ce l-a născut, cu marea. Orașul nostru datorează multe mării, atât din punct de vedere al economiei portuare și serviciilor conexe, cât și din punct de vedere al turismului. Sunt convins că veți vedea în perioada următoare din ce în ce mai multe evenimente, care să lege portul, stațiunea și orașul.”

De regulă, astfel de evenimente se desfățoară o dată la patru – cinci ani
Reprezentantul administrației portuare, Ambroziu Duma a declarat: Acesta este un eveniment unic pentru România, chiar dacă este la a doua ediție. Așa ceva nu s-a mai făcut în țara noastră până acum, suntem pionieri în această zonă. Într-adevăr, asemenea evenimente au loc regulat în Marea Nordului, în Oceanul Atlantic și în Marea Mediterană, dar să știți că se fac, în general, cu o frecvență de patru - cinci ani, pe modelul campionatelor mondiale de fotbal, ca exemplu. Prima ediție a ieșit atât de bine, și firma britanică ce coordonează aceste activități pe tot globul a fost atât de mulțumiță de modul în care a decurs, încât s-a hotărât să vină din nou aici la un interval de numai doi ani.

Programul Regatei Marilor Veliere, ediția 2016


Joi - 8 septembrie
08:00 – 12:00 Sosirea navelor
13:00 – 14:00 Ceremonia de deschidere
14:00 – 20:00 Navele deschise pentru public
19:00 - 23:00 Spectacole: cântece și dansuri etnii dobrogene, Ciuleandra, Cvartet Anima, concert Vama.

Vineri - 9 septembrie
10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public
10:00 – 14:00 Jocuri marinărești pentru echipaje
17:30 – 18:00 Parada echipajelor în zona peninsulară
18:00 – 19:00 Ceremonie de premiere în Piața Ovidiu
19:00 - 22:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, recital Corina, concert Vunk

Sâmbătă - 10 septembrie
10:00 – 20:00 Navele deschise pentru public
19:00 - 23:00 Cântece și dansuri etnii dobrogene, Vega Band, Ligia Hojda, Loredana
23:00 Jocuri de lumini și artificii

Duminică - 11 septembrie
10:00 – 12:00 Navele deschise pentru public
16:00 – 17:00 Plecarea navelor din Portul Constanța
17:00 - Parada Marilor Veliere

Informații practice
- Vizitarea velierelor și intrarea la spectacole este gratuită.
- Organizatorii pun la dispoziție trenulețe care vor circula pe ruta poarta 2 – terminalul de pasageri din portul Constanța.
- Persoanele care vin cu autoturismele proprii, vor putea parca în locurile special amenajate la poarta 1, în portul Tomis și de-a lungul străzii de legătură dintre porțile de acces 1 și 3 ale portului Constanța.

Evenimentul este organizat de Navigator Yacht Club, în parteneriat cu Academia Navală Mircea cel Bătrân și Liga Navală Română, cu sprijinul Primăriei Constanța și al Administrației Porturilor Maritime Constanța.


Regata Marilor Veliere face parte dintr-o serie de regate internaționale ce se desfășoară an de an, începând din 1956, sub egida Sail Training International, o organizație non-profit din Marea Britanie care, în 2007, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace datorită activității sale pentru educarea tinerilor la bordul navelor cu vele și promovarea prieteniei și înțelegerii la nivel internațional.

medialog

Comentarii