De ce am uitat să-i ascultăm pe cei din jur


Trăind într-o lume care se derulează rapid prin faţa ochilor noştri, ne este din ce în ce mai greu să îi ascultăm pe cei din jur și ne interesează mai mult să ne facem cunoscut punctul nostru de vedere.

În cadrul unui experiment simplu, psihologul şi trainerul NLP Andra Tănăsescu a verificat dacă oamenii sunt mai mult activi sau mai mult pasivi atunci când comunică, şi a ajuns la concluzia că majoritatea persoanelor reţin foarte uşor ce tocmai au comunicat, dar le este foarte greu să mai reproducă şi ce a spus persoana din faţa lor. “Ascultarea cu adevărat a  celor din faţa noastră a devenit un lucru complicat, deoarece noi considerăm că acea comunicare unilaterală este suficientă pentru a ne atinge obiectivele. Nici pe departe! Aşa cum noi nu ne complicăm să ne concetrăm pe ce spune cel cu care vorbim, aşa se întâmplă şi cu cealaltă persoană, dezvoltându-se astfel un cerc vicios. Într-un final, niciunul dintre cei doi interlocutori nu s-au făcut înţeleşi, iar în timp se vor instala stări de frustrare și nervozitate, care vor escalada în certuri”, afirmă psihologul.

Ce înseamnă ascultarea pasivă?
Acest tip de ascultare este unul dintre cele mai des întâlnite la ora actuală. Din cauza faptului că suntem bombardaţi zilnic de o multitudine de mijloace de informare în masa (TV, radio, site-uri de ştiri, Facebook etc.) ne-am dezvoltat, fără să ne dăm seama, mecanisme de apărare, care filtrează informaţia. 

Andra Tanasescu1
Andra Tănăsescu explică: “Nu toate informaţiile primite sunt de interes pentru noi şi am învăţat să fim mai selectivi, iar în timp am devenit comozi; mă refer inclusiv la faptul că nu mai scriem cuvintele întregi şi comunicăm prin tot felul de abrevieri. În mediul online, aceste abrevieri sau alte mecanisme de filtrare sunt foarte utile şi benefice, deoarece pot transmite mai multe lucruri într-un timp mai scurt, însă în mediul real, datele problemei se schimbă radical. Este o dovadă de lipsă de respect să îi răspundem scurt unui prieten, prin “aha”, “îhî”, „mdea” sau să dăm din cap aprobator, dar mintea noastră să fie în altă parte. Interlocutorul va sesiza imediat lipsa de interes şi se va crea o prăpastie între cele două persoane, care va duce până la neînţelegeri sau certuri. De multe ori nici nu ne dăm seama că nu îi ascultăm cu adevărat pe cei din jur, a devenit pur şi simplu un reflex. Ca să testăm rapid dacă suntem ascultaţi, îi putem ruga pe interlocutori să reproducă tot ce au înţeles din comunicarea noastră, aşa cum îşi testează uneori profesorii pe elevii neatenţi din ultima bancă.”

În opinia specialistului, acest tip de comunicare pasivă apare din trei motive.
1. Mecanismele de apărare, pe care ni le formăm de-a lungul vieții, fiind ”forțați” să alegem din informațiile pe care le primim zi de zi, doar pe cele care ne sunt cu adevărat utile.
2. „Te aud, dar mă gândesc la problemele mele”. Există și situația în care auzim ce spune celălalt și mimăm o atenție activă, când de fapt ne gândim la propriile probleme, ne facem planuri pentru a doua zi și astfel pierdem din informațiile pe care ni le transmite celălalt.
3. „Te ascult dar caut să îți dau cât mai repede un răspuns”. Din grabă, dintr-o limitare de timp, mai mult sau mai puțin impusă, dintr-o ”competiție” mentală pe care ne-o creăm singuri, apare reacția de tip informație-răspuns în care căutăm să oferim cât mai repede o replică, fără să așteptăm să primim toate informațiile mai întâi.

Cum să-i ascultăm cu adevărat pe cei din jur?
Psihologul Andra Tănăsescu este de părere că, pentru a remedia această problemă de relaţionare, întâi de toate trebuie să conştientizăm că avem una dintre cele trei probleme de mai sus. Nu putem să schimbăm un lucru pe care nu ştim că-l facem. Odată ce am devenit conştienţi de pattern-urile pe care ni le-am format în decursul timpului, putem alege pe care vrem să le schimbăm şi pe care considerăm că ni se potrivesc personalităţii noastre şi dorim să le păstrăm în continuare. 

Pentru asta, este nevoie să ştim două lucruri esenţiale:
1. Dacă nu asculţi, îţi vei pierde în timp prietenii! “Alege să fii atent și să asculți, cu scopul de a înțelege ceea ce persoana cealaltă vrea să îți transmită (în cazul în care îți dorești acest lucru). Gândeşte-te că, în timp, toate persoanele dragi se vor îndepărta de tine deoarece se simt neglijate. Alege în mod conștient să îi oferi atenție celui care ți se adresează și ascultă-l, pune-i întrebări, caută să obții cât mai multe informații și detalii ca să îți poți formula o idee cât mai clară a ceea ce îți comunică”, recomandă Andra Tănăsescu.
2. Sesizează reacția de a răspunde și alege să acționezi diferit. “Învaţă să-ţi observi reacțiile și vezi când apare impulsul de a da răspunsuri și soluții. Poţi folosi o oglindă pentru a exersa. Observă dacă se întâmplă atunci când ai suficiente informații sau pur și simplu sari direct la ”concluzie”. Întreabă-te, singur de această dată, dacă ai suficiente informaţii, dacă ştii destule lucruri pentru a da un răspuns sau dacă este ceva ce ai mai putea întreba pentru a înțelege mai bine. Odată ce ai răspunsurile la aceste întrebări, poți decide mai ușor care este următoarea mutare pe care o poți face pentru a continua acea discuție. Ține minte: o ascultare activă, prezența, atenția la intenția și mesajul complet pe care ni-l transmit ceilalți, fac diferența între o comunicare nereușită și una reușită”, cocluzionează psihologul.

---
Andra Tănăsescu, vicepreședinte al Asociației ”Generația Iubire” este psiholog și trainer NLP, având formarea în terapie de cuplu și familie. Având experiență ca instructor de dans și fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, urmează și o formare în terapia prin dans și mișcare. După câțiva ani de experiență în training și susținerea evenimentelor corporate oferă, prin îmbinarea psihologiei cu NLP-ul și tehnici de conștientizare și conectare corporală, o experiență completă de auto-cunoaștere și evoluție personală.

P.C.

Comentarii