Ce este şi cum putem scăpa de tulburarea de stres posttraumatic


Tulburarea de Stres PostTraumatic (TSPT) reprezintă una dintre cele mai problematice boli de care suferă omul modern. În opinia specialiştilor, TSPT se devoltă după ce experimentăm un eveniment pe care îl percepem ca fiind unul periculos, şocant sau înfricoşător, precum un accident grav de maşină, rănirea sau moartea unei persoane dragi etc., iar trauma este resimţită puternic la nivel psihologic şi fiziologic. 

Mai mult decât atât, persoanele care nu îşi pot reveni în urma şocului, vor retrăi iar şi iar calvarul prin care au trecut, având halucinaţii şi coşmaruri, vor evita persoanele care le aduc aminte de evenimentul traumatic, vor suferi de insomnii, vor fi furioşi, depresivi şi pot suferi afecţiuni fizice precum tensiune arterială crescută, ritm cardiac ridicat, tensiuni musculare sau greaţă. Din păcate, în multe cazuri TSPT poate duce la gesturi din ce în ce mai disperate, culminând cu suicidul.

În opinia specialiştilor, atunci când experimentăm un asemenea eveniment, organismul nostru declanşează instantaneu un mecanism de “luptă sau fugi”, iar acesta este apoi retrăit la aceeași intensitate sau una asemănătoare, chiar și ani de zile după incident. Datorită acestui mecanism de autoprotecţie, multe persoane reuşesc să îşi revină în mod natural după evenimentul traumatizant. Dar în cazul în care şocul este mult prea mare, iar persoanele în cauză sunt în continuare speriate, chiar dacă pericolul a trecut, atunci ele suferă de stres posttraumatic. 

Eugen Popa
La ora actuală, singura metodă creată special pentru tratarea stresului posttraumatic este Tehnica Rewind, care se foloseşte de puterea minții pacientului pentru a rescrie datele evenimentului producător de stres și pentru a-l descărca de emoția negativă. Cu alte cuvinte, tehnica îl ajută pe pacient să deruleze “banda” evenimentului în mintea lui, înainte și într-un mod specific, până când acel eveniment nu mai creează nici o reacție negativă. Odată realizat acest pas, persoana care suferă de TSPT va fi eliberată de coșmaruri, ruminații și teroarea de a retrăi acel eveniment abominabil și traumatizant.

Eugen Popa, preşedintele Asociaţiei Române de Hipnoză, explică: “Sistemul nervos cunoaşte două moduri automate sau reflexive de a răspunde la evenimentele stresante. În primul rând prin mobilizare, atunci când inima începe să bată tare, tensiunea arterială creşte, muşchii se contractă, creşte rezistenţa şi viteza de reacţie. În acest caz, odată ce pericolul a trecut, sistemul nervos calmează corpul, scade frecvenţa cardiacă şi se revine la echilibru. 

În al doilea rând, există imobilizarea. Aceasta se produce atunci când persoana se confruntă cu o cantitate copleşitoare de stres şi, deşi reacţia iniţială de mobilizare trece, ea rămâne “blocată”. În această situație sistemul nervos se află în imposibilitatea de a reveni la starea sa normală de echilibru şi nu poate depăşi evenimentul traumatic. Repetarea mentală a acelui moment generează un stres continuu, care persistă chiar și după ce evenimentul s-a încheiat. În acest caz, putem vorbi despre stresul posttraumatic. Oamenii care au experimentat un eveniment traumatic vor avea reacţii care pot include şoc, furie, nervozitate, frică şi chiar vinovăţie, iar simptomele încep să se simtă în primele 3 luni. Asociația Română de Hipnoză a adus în România singura tehnică special creată pentru a trata stresul posttraumatic – Tehnica Rewind. Practic, prin această metodă putem obţine rezultate palpabile, într-un mod natural, printr-o şedinţă care nu durează mai mult de câteva minute.” 

Patru simptome care ne arată că suferim de stres posttraumatic 
Atunci când experimentăm acest tip de stres, apar una sau mai multe din următoarele simptome, susține hipnoterapeutul Eugen Popa:
1.Retrăirea. Persoanele care trec prin stres post-traumatic vor retrăi în mod repetat calvarul prin care au trecut, prin intermediul gândurilor şi amintirilor care nu le mai dau pace. Acestea pot include flashback-uri, halucinaţii şi coşmaruri. 
2. Evitarea. Atunci când trec prin această fază, persoanele în cauză au tendinţa de a evita oameni, locuri, gânduri sau situaţii care ar putea să le reamintească de evenimentul traumatic. Acest lucru poate duce la sentimente de detaşare şi izolare faţă de familie şi prieteni, precum şi la o pierdere a interesului pentru activităţi de care se bucurau înainte. 
3 Excitare crescută. Un alt simptom poate fi constituit din emoţii excesive, nevoie sporită de afecţiune, insomnie, iritabilitate, accese de furie, dificultăţi de concentrare. Persoanele pot suferi şi afecţiuni fizice, cum ar fi creşterea tensiunii arteriale şi a ritmului cardiac, respiraţie rapidă, tensiune musculară sau greaţă. 
4. Cogniţie negativă. Persoana care trece prin stres posttraumatic experimentează sentimente de vinovăţie, depersonalizare şi amintiri chinuitoare ale evenimentului traumatic. 

Tehnici simple pentru depășirea stresului posttraumatic
Atunci când conştientizăm că nu am reuşit să depăşim psihic evenimentul traumatizant, hipnoterapeutul Eugen Popa recomandă trecerea la pasul următor, confruntând stresul posttraumatic prin câteva tehnici simple: 
1. Mişcă-te! Eliberarea de endorfine şi concentrarea pe corpul nostru ne va face să ne simţim mai bine, exercitiile fizice ajutând sistemul nervos să se relaxeze. În loc să ne concentrăm pe gândurile noastre, mai bine ne concentrâm pe corpul nostru. 
2. Reglează-ţi sistemul nervos! Meditaţia sau respiraţia conştientă este o modalitate rapidă de a ne calma. Pur şi simplu, trebuie să luăm o pauză şi să ne concentrăm atenţia pe 60 de respiraţii, de fiecare dată când simţim că ne sufocăm şi nu facem faţă unui moment. 
3. Nu te izola! “Conexiunea cu oamenii care ne fac să ne simţi bine şi în siguranţă, este una dintre cele eficiente modalităţi de relaxare a sistemului nervos. Suportul familiei şi al prietenilor este vital în recuperarea echilibrului. 
4. Fă câteva schimbări în viaţa ta! Atunci când ne luptăm cu emoţii copleşitoare şi amintiri traumatice, este foarte posibil să nu ne mai urmăm cursul firesc al vieţii. Somnul, apetitul, energia vor fi afectate. Este un moment în care trebuie să mărim efortul pentru o viaţă sănătoasă: începem o dietă sănătoasă, ne apucăm de un sport nou, ne relaxăm înainte de somn. 

„Dacă nici aceste metode nu funcţionează aşa cum am sperat, atunci putem recurge la Tehnica Rewind”, mai recomandă Eugen Popa. 
---
Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuţi şi bine pregătiţi traineri din România. De-a lungul carierei s-a specializat atât în metode de terapie și dezvoltare personală Occidentale (Hipnoză, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitivă) cât și Orientale (Meditație, Yoga, Spiritualitate), fiind astăzi un trainer holistic. A susţinut conferinţe, traininguri şi workshop-uri în Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc.

P.C.

Comentarii