5 exerciții care înlătură durerea nervului sciatic în 15 minute


Sciatica este denumirea durerii care radiază de-a lungul nervului sciatic, de la nivelul spatelui până spre picior şi este experimentată de aproximativ 40% dintre adulţi. Simptomele pot apărea uşor şi sunt simţite mai mult în timpul nopţii, al strănutului sau al râsului. Acestea includ dureri de-a lungul spatelui, până la coapse şi gambe, senzaţie de amorţeală şi slăbiciune musculară sau senzații de înțepături la nivelul picioarelor.

Profesorul de yoga Dana Ţupa susține că o serie de 5 posturi de yoga, practicate pentru 15 minute, pot înlătura foarte simplu durerea nervului sciatic şi ne pot pot reda imediat vitalitatea şi mobilitatea de care avem nevoie. Iată care sunt acestea:

1. Dandasana (staff pose). Așează-te cu picioarele întinse și palmele pe podea. Întinde picioarele și spatele, înspiră adânc. Este o poziție de bază în yoga, care va întinde și relaxa picioarele, va activa partea inferioară a spatelui și va îmbunătăți fluxul sanguin, cu efecte pozitive pentru nervul sciatic.

2. Shalabhasana (locust pose). Culcă-te pe abdomen cu mâinile pe lângă corp şi ridică picioarele, braţele şi pieptul. Depărtează picioarele în exterior și interior, repetând acțiunea. Cu grijă, adu corpul în poziţia iniţială. 


3. Setu Bandhasana ca variantă pentru sciatică. Culcă-te pe spate şi îndoaie uşor genunchii. Glisează o cărămidă sub partea dorsală, înlătură cărămida și revino la poziția inițială. Exersează de câteva ori această postură până când simţi că durerile de spate şi picioare se estompează.

4. Supta Padangusthasana. Culcă-te pe spate și adu genunchiul stâng deasupra pieptului. Pune o bandă în jurul tălpii, ridică piciorul stâng până la nivelul maxim şi menține poziția timp de 10 secunde. Repetă aceeași procedură cu piciorul drept.


5. Ardha Matsyendrasana. Stai în șezut, încrucișează-ți genunchiul drept pe sub piciorul stâng și poziționează-ți talpa în exteriorul șoldului stâng. Aşează apoi talpa stânga în afara coapsei drepte, având genunchiul ridicat. Întoarce corpul spre partea stangă şi așează-ți mâna stangă pe podea, lângă spate. Repetă aceeaşi postură pe partea opusă, egal ca şi timp de practică – recomandă Dana Țupa.

P.C.

Comentarii