Abia atunci când dragostea trece dincolo de sex, apare adevărata relație

Photomanipulations by Elena Vizerskaya

Așa cum fiecare om parcurge un anumit proces de maturizare în ceea ce privește capacitatea lui de a iubi, la fel și un cuplu parcurge anumite etape. La început, partenerii sunt în acea stare de îndrăgostire bazată, în principal, pe aspectul erotic. Când efervescența energiilor erotice se mai liniștește, abia atunci cei doi au posibilitatea să se vadă așa cum sunt în realitate și apare momentul marii decizii: continuă împreună sau separat?

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fondatorul Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, putem vorbi de termenul de “relaţie” abia după ce cuplul a depășit etapa de “iubire oarbă” și ajunge să cunoască dragostea dincolo de sex, să-și iubească partenerul pentru ceea ce este el cu adevărat. “Pentru ca o relație să dureze, este vital ca partenerul să știe că e iubit. Indiferent de natura gesturilor de afecțiune -  mângâieri, declarații, daruri, servicii, timp acordat - dovezile de iubire într-un cuplu hrănesc iubirea și o intensifică, aducând o atmosferă de încredere reciprocă, fundamentală într-o relație. Prin dovezile de iubire, recunoști în celălalt iubirea pe care o simți, devii mai atent la sentimentele și nevoile partenerului, lucru ce dă cuplului mai multă energie și bucurie”, explică psihoterapeutul.

Nefericirea vine din lipsa de exprimare a sentimentelor
În cuplurile unde oamenii nu-și exprimă sentimentele din diverse motive – sunt persoane cu firi mai reci, mai rezervate, văd exprimarea sentimentelor ca pe o slăbiciune de caracter, le este teamă că sentimentul nu este reciproc, nu au avut un exemplu din propriile familii despre cum să-și exprime sentimentele etc. – ambii parteneri sunt nefericiți, uneori ajungând până la tulburări psihice serioase, susține specialistul în psihoterapie de cuplu și familie.

“Foarte des oamenii evită să-și exprime sentimentele, pentru a nu se confrunta cu un refuz, luând lipsa unui “da” hotărât ca pe o înfrângere. Nu întotdeauna acest fapt este adevărat. Momentele de tensiune sentimentală nu se produc întotdeauna în același timp la ambii parteneri. Fiecare din noi avem momente noastre de vârf și de cădere. Dacă declarația de iubire survine într-un moment în care tensiunea sentimentală este mai scăzută, răspunsul ar suna fals. La fel de adevărat este că există și un nivel optim pentru ca declarațiile și dovezile de iubire să vină în același timp de la ambii parteneri. Învățând să te asculți pe tine, vei învăța să-l asculți și pe celălalt și, astfel, vei putea simți aceste momente și vă veți putea bucura amândoi de ele”, afirmă Laura Maria Cojocaru.

Avem tendința de a aștepta mai multe dovezi de iubire, decât putem să oferim
De asemenea, există cupluri în care numai unul dintre parteneri își exprimă în mod constant sentimentele, fără a primi un răspuns pe care să-l înțeleagă ca dovadă de iubire de la celălalt. După o anumită perioadă de timp, mai scurtă sau mai lungă, în funcție de fiecare, acea persoană va avea senzația că investiția sa sentimentală nu are nici un sens, că se pierde în gol. Așteptând de fiecare dată un răspuns care întârzie să vină, apare o stare de insatisfacție, care se transformă adesea în depresie pentru persoana în cauză și care, de cele mai multe ori, duce la rupturi.

“Cu siguranță, nu este indicat nici să cădem în extreme și să-l „sufocăm” pe celălalt cu atenția noastră. Este bine ca fiecare dintre parteneri să aibă suficient spațiu pentru a fi el însuși și a împărtăși iubirea atunci când și cum simte să o facă. E bine să-i lăsăm timp și spațiu să vină și el/ea spre noi, cu gesturile de afecțiune pe care ni le dorim și de care avem nevoie. Iubirea începe în pași de tango: unul dintre parteneri inițiază, celălalt primește și apoi inițiază la rândul său. Există tendința ca noi să așteptăm de la partenerii noștri de viață mai multe dovezi de iubire, mai multă afecțiune, înțelegere, sinceritate, respect și apreciere, decât suntem noi capabili să oferim”, explică psihologul.

Este foarte importantă comunicarea sinceră și deschisă
Laura Maria Cojocaru
Inconștient, ceea ce oferim este ceea ce ne-am dori să ni se ofere, dar este posibil să fie într-o doză mai mică decât cea pe care o cerem. E bine să ne amintim că celălalt este posibil să-și manifeste iubirea într-un mod diferit față de al nostru și că, în aceste cazuri, este foarte importantă comunicarea sinceră și deschisă.

“Odată cu trecerea timpului, dinamica unui cuplu se modifică, partenerii pot stabili alte ritualuri de tandrețe și afecțiune pentru a-și comunica dragostea, însă cel mai important este să o facă. Abia atunci când iubirea ne face să ne transformăm pe noi înșine în bine, atunci când putem oferi celuilalt un suflet curat, abia atunci relația de cuplu atinge deplinătatea ei. Asta pentru că bucuria pe care o aducem celuilalt se va reflecta în noi și ne vom bucura împreună cu partenerul de viață”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

P.C.

Comentarii