Va prezice Facebook cu cine și cât timp vom avea o relație? Ce spun psihologii.


Internetul a intrat în epoca Web 3.0., iar implicaţiile sunt majore pentru societate. În toată epoca Social Media, s-au construit profile generoase ale utilizatorilor, iar roadele le culegem astăzi. Printre altele, ne sunt servite reclame conform tendinţelor noastre de consum, internetul ştie deja unde am vrea să ne facem vacanţele şi ne sugerează unde să ne cazăm sau cât ne-ar costa biletul de avion.

Această evoluţie fantastică a Social Media, pe care unii o consideră începuturile inteligenţei artificiale, se va răsfrânge inevitabil şi asupra relaţiilor noastre. Din ce în ce mai mulţi specialişti afirmă că Facebook va putea prezice în viitor, cu exactitate, care vor fi persoanele cu care vom avea o relaţie, cât va dura ea şi când se va termina, predicţie bazată pe algoritmi foarte bine puşi la punct, calcule matematice şi deducţii logice.

Cu toate acestea, psihologul Andra Tănăsescu este de părere că aceste predicţii sunt imposibil de realizat, pentru că oamenii nu sunt simple conglomerate de variabile, algoritmi, ecuaţii şi statistici. “Inteligenţa artificială se poate implementa, într-adevăr, în acţiunile noastre curente, dar din punctul meu de vedere este imposibil să anticipezi afinităţile sufletului. Sufletul uman nu poate fi cântărit sau cuantificat, iar o relaţie intimă nu se bazează doar pe interese sociale, cum ar fi job, venit, culoarea ochilor, a părului, înălţime, greutate, tendinţe de comportament etc. Internetul, în general, şi Google sau Facebook, în particular, au o putere fantastică de a îmbina variabile psihosociale şi de a face predicţii, cu o rată de succes de aproape 100%. Însă, Facebook nu poate măsura sufletul, acele dorinţe ascunse din străfundul nostru, acele sentimente profunde pe care le trăim”, afirmă psihologul.

Pe internet mulți vor să pară mai mult decât sunt în realitate
Mai mult decât atât, specialistul în relaţii de cuplu este de părere că o conexiune autentică, reală, se face doar în prezența acelei persoane, stând față în față, privindu-vă, ascultându-vă unul pe altul.

Andra Tănăsescu
“Ceea ce aleg oamenii să posteze pe rețelele de socializare sunt doar părți din ei, care pot fi mai mult sau mai puţin reale. Pe internet mulți vor să pară mai mult decât sunt în realitate, mai buni, mai frumoşi, mai deștepți. Ceea ce este real se găseşte dincolo de ecranele luminate, de citate, clipuri, poze sau check-in-uri. Aceste lucruri sunt doar măşti după care oamenii aleg să se ascundă, în încercarea neîncetată de a fi ceva ce nu sunt. Dacă vreți să cunoaşteți cu adevărat un om, ieşiți din mediul online. Întâlniți acea persoană undeva, la o cafea, într-un parc etc. Simțiți energia persoanei, ascultați-i vocea, priviți-vă în ochi. Abia atunci puteți spune că începeți să cunoaşteți omul cu care vorbiți și puteți începe să clădiți împreună baza unei prietenii sau a unei relații. Lăsați ecranele şi ieşiți în lume! Cunoaşteți oamenii aşa cum sunt ei, fără filtre, fără îmbunătățiri, cu momente bune şi mai puțin bune. Creați relații autentice și veți putea simți cu adevărat fericirea şi împlinirea care vin din asta!”, recomandă Andra Tănăsescu.
---
Andra Tănăsescu, a urmat studiile în psihologie cu formarea în terapia de cuplu și familie și în terapia prin dans și mișcare. 

P.C.

Comentarii