Arhanghelii Mihail și Gabriel la egipteni, evrei și musulmani


Ierarhia arhanghelilor este considerată ca aparţinând celei de-a treia triade angelice, care este şi cea mai apropiată de nivelul de conştiinţă uman. În tradiţia românească, arhanghelii mai sunt numiţi şi sfinţii voievozi, prin echivalarea termenului grecesc care înseamnă fruntaşi ai îngerilor. Arhanghelii supraveghează îngerii păzitori şi celelalte cete de îngeri din apropierea noastră, indiferent de misiunea lor. Există nenumăraţi arhangheli, unii dintre ei fiind binecunoscuţi în lumea creştină şi chiar sărbătoriţi la anumite date precise. Trei dintre ei sunt menţionaţi în mod explicit în Biblie: Mihail, Gabriel şi Rafael.

Dar arhanghelii nu sunt cunoscuţi numai în tradiţia creştină, ci şi în cea ebraică, islamică, egipteană şi în diferitele tradiţii orientale, ei jucând mai ales rolul de intermediari între ierarhiile angelice superioare şi umanitate. 

Iniţiaţii în tradiţia Kabbala comunicau cu Dumnezeu prin intermediul arhanghelilor. În tradiţia islamică sunt cunoscuţi patru arhangheli. În Coran este adeseori citată prezenţa arhanghelilor, în special a arhanghelilor Gabriel şi Mihail. În lumea musulmană, Gabriel este considerat spiritul divin al adevărului, sub protecţia căruia s-a născut Islamul.

Profetul Mahomed afirmă că arhanghelul Gabriel, cel cu 140 de perechi de aripi, i-a dictat Coranul vers cu vers. De aceea, îl considera îngerul său protector şi inspirator, care l-a ajutat să realizeze mai multe minuni. Arhanghelii au ca atribute esenţiale: ridicare de laudă lui Dumnezeu, mărturisirea credinţei lor prin fapte şi punerea necondiţionată în slujba dreptăţii divine. Conform învăţăturilor egiptene, arhanghelii sunt inspiratori şi călăuze ale marilor comunităţi, grupuri sau popoare. Spirite ale focului divin purificator, arhanghelii au ca principală misiune ducerea la bun sfârşit a planurilor divine pe Pământ.

Arhanghelul Mihail
Arhanghelul Mihail este prin excelenţă eroul luptător al lui Dumnezeu. Toate trăsăturile sale şi orice tip de intervenţie în relaţia dintre om şi Divinitate îşi au izvorul în capacitatea şi natura sa războinică, de luptător în slujba binelui şi a luminii. El este reprezentat ca Sfântul Înaripat, având drept însemne scutul şi lancea. Nu este deloc întâmplator că în Apocalipsa lui Ioan, Arhanghelul Mihail împreună cu îngerii săi, sunt descrişi ca fiind în luptă cu balaurul (diavolul) şi cu demonii (îngerii decăzuţi) care sunt subordonaţi acestuia, iar deznodământul acestei lupte este că acest balaur al abisurilor infernale a fost azvârlit sub pământ împreună cu îngerii întunericului (demonii) care-l slujeau. Tocmai din această cauză, Arhanghelul Mihail este reprezentat cel mai adesea în iconografia creştină luptându-se şi biruind un balaur.

Lancea şi sabia, simboluri ale discernământului spiritual
Este demn de reţinut că în ezoterism, înfrângerea balaurului reprezintă, în realitate, atingerea fazei de control perfect asupra potenţialului creator.

Nu este deloc întâmplător că balaurul care este învins de Arhanghelul Mihail este reprezentat cel mai adesea având aripi, iar acesta (balaurul cu aripi) este un binecunoscut simbol alchimic, care semnifică un control perfect, atât asupra tentaţiilor, cât şi asupra forţelor inferioare, ce sunt imediat sublimate (aceasta este semnificaţia ascunsă a aripilor) în aspecte angelice şi dumnezeieşti. În felul acesta, natura inferioară a şarpelui este sublimată şi transformată în natura superioară a păsării (porumbelul sau vulturul). Lancea şi sabia sunt, în realitate, simboluri ale discernământului spiritual care învinge până la urmă orice.

Instrument al adevărului în acţiune, sabia este simbolul puterii, al forţei lucide a spiritului, uneori singurul mijloc de a rezolva o problemă sau de a atinge un rezultat durabil. Sabia arhanghelului Mihail este focul purificator al adevărului care învinge forţele întunericului, care transformă energiile negative în energii pure, divine, aducătoare de viaţă. Arhanghelul Mihail este un ghid divin al sufletelor umane, pe care le conduce către lumina divină.

Cu sabia lui de lumină, el taie legăturile malefice şi îi protejează cu căldura luminii sale pe toţi cei care trebuie apăraţi de forţele întunericului. Prezenţa Arhanghelul Mihail marchează, încă de la începuturi, lupta pentru salvarea şi iluminarea omului. Arhanghelul Mihail este cel care desparte lumina de întuneric şi spune: “Alegeţi, mergeţi către lumină, căci dacă mergeţi către lumină, veţi avea o mai mare libertate, dar ea trebuie să vină din propria voastră voinţă, fără să fiţi forţaţi de nimeni”.

Arhanghelul Gabriel
Arhanghelul Gabriel acționează în multe situații împreună cu arhanghelul Mihail; ei ghidează, susțin, inspiră, veghează, ocrotesc și protejează ființe umane şi mari colectivităţi umane. Numele divin al lui Gabriel semnifică în limba ebraică “Dumnezeu este puterea mea”.

Arhanghelul Gabriel ne ajută să devenim mult mai încrezători în valorile spirituale autentice, aduce calităţi angelice în experienţa umană, inspiraţie şi putere in clipele de grea încercare. Ne învață și susține să trezim în noi puterea spirituală pe care o conferă starea de înţelepciune şi ne îndeamnă să avem încredere în puterea noastră, să o folosim numai în bine, să o folosim pentru a ajunge la Dumnezeu.

Arhanghelul Gabriel este mesagerul divin
Arhanghelul Gabriel mai este cunoscut ca fiind îngerul revelaţiilor divine, cel care aduce oamenilor mesajul divin al dreptei judecăţi a lui Dumnezeu Tatăl, cel care face posibilă simţirea inefabilă a manifestării copleşitoare a compasiunii dumnezeieşti, cel care dăruieşte veştile cele bune, ambasadorul divin al umanităţii. Mesajul angelic de iubire, fraternitate şi libertate pe care arhanghelul Gabriel ni-l transmite ne împlineşte profund întreaga fiinţă. Arhanghelul Gabriel este înger al bucuriei divine, o manifestare a spiritului adevărului ultim Dumnezeiesc, apărător divin al Adevărului.

Arhanghelul Gabriel revelează adevărul cel tainic, care este prezent în inimă şi calea cea mai potrivită pentru fiecare dintre noi de a ajunge la adevăr. trezește în noi setea de adevăr.

Arhanghelul Gabriel ne ajută să deslușim tot ceea ce este adevărat şi divin integrat în orice situaţie, să împlinim ceea ce ne-am asumat, făcând apel la simțirea în inimă, intuiţia spirituală.
El ne ajută să descoperim adevărul în toate situaţiile, în care este un conflict între ceea ce noi credem că ar fi corect şi ceea ce este bine din punctul divin de vedere al lui Dumnezeu. Ne ajută să înţelegem în mod profund adevărul şi să îl rostim în mod deschis şi sincer, la unison cu voinţa lui Dumnezeu.

Arhanghelul Gabriel susţine capacitatea fiinţei umane de a descoperi frumuseţea însuşirilor divine, îi dezvoltă capacitatea de a simţi pe deplin bucuria  în toate aspectele vieţii, o însoţeşte pe cărarea spre Dumnezeu, o susține cu darurile sale ori de câte ori, cu aspiraţie şi stăruinţă, cu credinţă în suflet, fiinţa umană urcă o treaptă pe scara evoluţiei spirituale.

Arhanghelul Gabriel este reprezentat ţinând în mână un crin, simbol al purităţii, al inocenţei şi al stării virginale.

Arhanghelul Gabriel ne ajută în menirea noastră
Arhanghelul Gabriel ne ajută să trezim şi să amplificăm starea de înţelepciune în inima și în fiinţa noastră şi, astfel, să cunoaştem valorile spirituale autentice. El ne inspiră să fim conştienţi de faptul că fiecare dintre noi avem contribuţia noastră tainică în procesul amplu de trezire a umanităţii faţă de spiritualitate, chiar şi prin faptul de a ne manifesta cât mai profund spiritual în tot ceea ce realizăm în viaţa de zi cu zi.

Arhanghelul Gabriel ne instruieşte în ceea ce priveşte înzestrările şi menirea. Ne impulsionează să avem curajul lăuntric să trăim viaţa, bazându-ne pe adevărata cunoaştere spirituală, folosind în mod înţelept toate abilităţile şi înzestrările pe care le-am primit de la Dumnezeu.

Gabriela GEVELEGEAN
Sursa : angelinspir.ro




Comentarii