![]() |
Sursa foto dietarina.ro |
Proteina
se descompune cel mai greu în organismul uman
Corpul
uman nu trebuie să ducă lipsă de proteine în alimentaţie, dar
nici să consume prea multe, deoarece sunt periculoase în aceeaşi
măsură cu a avea puţine. Asimilarea proteinelor de către organism
este cel mai dificil proces, deoarece sunt cele mai complicate
alimente. Dacă alimentul cel mai uşor de descompus este fructul, în
schimb cel mai greu de descompus în elemente pe care corpul să le
poată folosi, este proteina absorbită, prin hrană tradiţională,
din carne. Pentru digestia proteinelor corpul consumă cea mai mare
cantitate de energie, dar se depozitează în corp ca reziduu toxic,
crescând greutatea, deoarece nu există energie necesară pentru a o
elimina, iar a doua zi un alt surplus de proteine şi tot aşa
greutatea corpului creşte, toxinele se înmulţesc şi situaţia se
agravează din ce în ce mai mult.
Fructele
și legumele conțin majoritatea aminoacizilor esențiali
Trebuie
ştiut că proteina nu apare în corpul omului prin consumul de
proteine, ci în aminoacizii din mâncare. În organismul nostru
există aminoacizi diferiţi. Toţi sunt esenţiali, altfel nu ar mai
exista, o mare parte din ei pot fi sintetizați de corpul, nostru,
iar restul trebuie luaţi direct din mâncarea consumată. Consumarea
cu regularitate a fructelor şi vegetalelor, nucilor, seminţelor de
floarea soarelui, de dovleac, de in, ș.a. vor fi suficiente (chiar
dacă nu se consumă carne) să satisfacă organismul în proteine.
Acei aminoacizi pe care corpul nostru nu-i poate sintetiza, trebuie
să-i ia din alimente. Fructele şi vegetalele conţin majoritatea
acestor aminoacizi, iar morcovii, bananele, varza, conopida,
porumbul, castraveții, vinetele, mazărea, cartofii, dovleceii,
roşiile, nucile, seminţele de floarea soarelui, anasonul, alunele
şi fasolea conţin toţi aminoacizi.
Ce
este bine de reținut
1.
Cărnurile de orice fel nu fumizează energie. Energia se găseşte
în carbohidraţi. Carnea nu conţine carbohidraţi.
2.
Grăsimile pot fumiza energie, dar descompunerea lor este mai greoaie
şi mai puţin eficientă. Ele sunt descompuse în combustibil
(energie) numai când rezervele de carbohidraţi sunt total epuizate.
Grăsimile din corp nu vin numai de la consumul lor direct. Când se
consumă în exces carbohidraţi, aceştia sunt transformaţi în
corp în grăsime şi depuşi. Depozitele de grăsime pot fi privite
ca o bancă de carbohidraţi, de unde fac restituiri sau depuneri,
atunci când este necesar.
3.
Sănătatea corpului nostru depinde foarte mult şi de fibrele
celulozice pe care le consumăm (fructe, legume, zarzavaturi).
Printre multe beneficii aduse, ele previn constipaţia și
hemoroizii. Carnea nu conţine fibre celulozice, de aceea, trebuie să
fie însoţită de salate de crudități de sezon, fără alte
garnituri de amidonoase sau pâine. Pentru digestia unei cantităţi
mai mari de carne este necesară o cantitate enormă de energie, ceea
ce face mai dificilă sarcina scăderii în greutate, epuizând
totodată organismul.
Autor:
Gabriela GEVELEGEAN
Sursa:
”Bucătăria fără foc” – Elena Niță Ibrian
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.