Hidratarea
este foarte importantă. În condițiile în care se consumă băuturi
alcoolice, apa este necesar a fi consumată cu regularitate (6-8
pahare/zi). Băuturile pe bază de cafea duc și ele la o
deshidratare a organismului și chiar
și o ușoară deshidratare poate provoca dureri de cap.
Consumul
de apă mai are și avantajul de a induce o stare de sațietate,
ajutându-ne să mâncăm mai puțin.
Carnea
folosită pentru fripturi sau alte preparate este ideal să nu fie
aleasă din cea mai grasă. Eventual, eliminați grăsimea și
șoricul din bucata de carne de porc. Puteți alege varianta cărnii
de curcan, mult mai dietetică. De asemenea, preparați carnea la
cuptor sau rotisor, nu o prăjiți.
Evitați
alimentele
cu aport caloric mare.
Este vorba despre sosuri (pe bază de brânză, smântână sau
ulei), untul, frișca și alunele, nucile și altele similare. Toate
acestea nu fac decât să adauge câțiva centimetri în plus la
talia noastră.
De
la orice masă, să nu lipsească legumele. Folosite ca garnituri, alături de fripturi, legumele sunt combinația ideală
pentru o alimentație sănătoasă și dietetică. În perioada
sărbătorilor consumăm, cu preponderență, produse mai sățioase,
cu un conținut de grăsime ceva mai ridicat, de aceea legumele sunt de folos prin aportul de fibre și vitamine. Cu precizarea de a
fi preparate la abur sau prin coacere ușoară.
Salate
de fructe la
desert.
Înlocuiți
pe cât posibil, cozonacii, plăcintele și prăjiturile cu salate de
fructe
proaspete (nu conservate). Amestecurile din fructe cu iaurt sau un
platou de fructe pot fi o altă alegere pentru desert. Totodată,
puteți decora tortul făcut în casă cu fructe proaspete, în loc
de ciocolată sau frișcă.
Cumpătarea
ar
trebui să fie cuvântul de ordine ori de câte ori ne așezăm la
masă. Este
de preferat să luaţi cantităţi mici din mai multe preparate,
decât să luaţi cantităţi mari din mai puţine feluri.
În acest fel vă
asigurați o masă echilibrată şi nu una supraîncărcată. Ridicați-vă
de la masă, înainte de instalarea senzației de sațietate deplină.
Dacă sunteți gazdă, debarasaţi masa imediat ce toată lumea a
terminat de mâncat, astfel încât să nu aveţi de unde “ciuguli”
ulterior, în timpul discuţiilor de la masa de Crăciun.
Gabriela
GEVELEGEAN
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.