Cum să nu te îngraşi de sărbători

Sursa foto sanatate.bzi.ro

Masa de Crăciun este asociată, în general, cu o masă îmbelșugată, din care nu lipsesc produsele tradiționale și băuturile de toate tipurile. Pentru mulți dintre noi este un prilej de bucurie însă, așa cum vedem la știri, excesele culinare duc, de multe ori, la vizite nedorite la serviciul de urgență. Din dorința de a evita diversele neplăceri și pentru ca sărbătorile de iarnă să fie savurate în tihnă și fără disconfort, nutriționiștii arată cum putem mânca sănătos, dar și fără a lua multe kilograme în plus, în această perioadă.

Hidratarea este foarte importantă. În condițiile în care se consumă băuturi alcoolice, apa este necesar a fi consumată cu regularitate (6-8 pahare/zi). Băuturile pe bază de cafea duc și ele la o deshidratare a organismului și chiar și o ușoară deshidratare poate provoca dureri de cap. Consumul de apă mai are și avantajul de a induce o stare de sațietate, ajutându-ne să mâncăm mai puțin.

Carnea folosită pentru fripturi sau alte preparate este ideal să nu fie aleasă din cea mai grasă. Eventual, eliminați grăsimea și șoricul din bucata de carne de porc. Puteți alege varianta cărnii de curcan, mult mai dietetică. De asemenea, preparați carnea la cuptor sau rotisor, nu o prăjiți.

Evitați alimentele cu aport caloric mare. Este vorba despre sosuri (pe bază de brânză, smântână sau ulei), untul, frișca și alunele, nucile și altele similare. Toate acestea nu fac decât să adauge câțiva centimetri în plus la talia noastră.

De la orice masă, să nu lipsească legumele. Folosite ca garnituri, alături de fripturi, legumele sunt combinația ideală pentru o alimentație sănătoasă și dietetică. În perioada sărbătorilor consumăm, cu preponderență, produse mai sățioase, cu un conținut de grăsime ceva mai ridicat, de aceea legumele sunt de folos prin aportul de fibre și vitamine. Cu precizarea de a fi preparate la abur sau prin coacere ușoară.

Salate de fructe la desert. Înlocuiți pe cât posibil, cozonacii, plăcintele și prăjiturile cu salate de fructe proaspete (nu conservate). Amestecurile din fructe cu iaurt sau un platou de fructe pot fi o altă alegere pentru desert. Totodată, puteți decora tortul făcut în casă cu fructe proaspete, în loc de ciocolată sau frișcă.

Cumpătarea ar trebui să fie cuvântul de ordine ori de câte ori ne așezăm la masă. Este de preferat să luaţi cantităţi mici din mai multe preparate, decât să luaţi cantităţi mari din mai puţine feluri. În acest fel vă asigurați o masă echilibrată şi nu una supraîncărcată. Ridicați-vă de la masă, înainte de instalarea senzației de sațietate deplină. Dacă sunteți gazdă, debarasaţi masa imediat ce toată lumea a terminat de mâncat, astfel încât să nu aveţi de unde “ciuguli” ulterior, în timpul discuţiilor de la masa de Crăciun.

Gabriela GEVELEGEAN


Comentarii