Carnea
fiartă nu îngraşă
ADEVĂRAT.
Prin fierbere, carnea devine uşor de digerat, însă trebuie pusă
la fiert în apă clocotită pentru ca porii să se închidă imediat
şi toate substanţele nutritive să rămână în carne, nu în apă
de fiert.
Carnea
de pui este mai sănătoasă decît cea de porc
DEPINDE.
Dacă urmărim conţinutul în grăsime trebuie evitată carnea de
porc în cazul persoanelor cu colesterol şi trigliceride crescute.
În ceea ce priveşte persoanele anemice, este bine de ştiut că
fierul există doar în carnea roşie. În cazul puilor se pune şi
problema cantității de hormoni necesară pentru a ajunge în timp
record la greutatea unei găini.
Mai
bine pește decât carne de porc, vită sau pui
ADEVĂRAT.
Peştele conţine proteine ca şi celelalte tipuri de carne, însă
este bogat și în grăsimi nesaturate (cele sănătoase), minerale
şi este mult mai uşor digerabil faţă de acestea. Peştele şi
fructele de mare sunt mai puţin calorice, de aceea este benefic să
mâncăm pește (de preferinţă proaspăt) de cel puțin 3
ori/săptămână.
În
spanac găsim mai mult fier decât în carne
FALS.
Chiar dacă conţinutul de fier în spanac şi alte legume cu frunze
verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit în intestinul
uman. Principala sursă de fier a omului este carnea, cât mai roşie
şi mai crudă, alături de organe precum ficatul şi splina,
depozite de fier atât la om, cât şi la animale. Fierul din carne
se absoarbe şi mai bine în prezenţa vitaminei C. Deci, o friptură
în sânge, alături de o salată verde e reţeta perfectă împotriva
anemiei.
Carnea
nu conţine fibre
ADEVĂRAT.
Din metabolismul cărnii nu rezultă nici un fel de reziduuri solide
şi, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete
şi produse din cereale, altfel există riscul ca un regim bogat în
carne să fie urmat de constipaţie.
Carnea
e responsabilă de apariția gutei
ADEVĂRAT.
Toate alimentele bogate în purină (carne roşie, vânat, carne de
animal tânăr - viţel, miel) au ca rezultat depunerea acidului uric
la nivelul articulaţiilor mici şi apariţia atacului de gută.
Regimul
proteic duce la slăbire rapidă
ADEVĂRAT.
Se pot pierde în două săptămâni până la 5-7 kg prin consumul
exclusiv de proteine, pentru că el se transformă
foarte greu în grăsime. Există însă riscul de pierdere a masei
musculare, deoarece organismul este obligat să-şi ardă proteinele
constituţionale pentru a obţine puţină glucoză, ca sursă de
energie şi pentru o bună funcţionare a sistemului nervos. Pe
fondul consumului exclusiv de proteine, pot apărea și probleme de
sănătate, apărute din cauza deficitului de vitamine, în
principal.
Cei
care vor "muşchi" trebuie să mănânce carne
ADEVĂRAT.
În condiţiile unui efort fizic intens sau dacă este urmărită
creşterea masei musculare prin sport, este indicat să fie consumate
proteine de calitate superioară (carne, lapte, ouă) ca materie
primă pentru sinteză de aminoacizi. Aportul proteic trebuie să fie
cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alăptează
este nevoie de o creştere a ratei proteice cu 20-30% pentru a
asigura dezvoltarea adecvată a embrionului şi a fătului.
Regimul
vegetarian este mai sănătos
FALS.
Legumele şi cerealele nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, prin
urmare unele proteine ce au la bază aceşti aminoacizi nu pot fi
sintetizate. Regimul vegetarian duce şi la o carenţă de vitamine, mai ales cele din grupul B şi vitaminele liposolubile A, D - care se
găsesc în principal în produsele animale - ca să nu mai vorbim de
fier şi zinc. Este recomandat, ca soluţie de mijloc, regimul
lacto-vegetarian, pentru a putea asigura organismului toate
principiile alimentare de bază.
Sursa:
Mihaela Bilic, medic nutriționist
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.