Mituri și adevăruri despre carne




Carnea fiartă nu îngraşă
ADEVĂRAT. Prin fierbere, carnea devine uşor de digerat, însă trebuie pusă la fiert în apă clocotită pentru ca porii să se închidă imediat şi toate substanţele nutritive să rămână în carne, nu în apă de fiert.

Carnea de pui este mai sănătoasă decît cea de porc
DEPINDE. Dacă urmărim conţinutul în grăsime trebuie evitată carnea de porc în cazul persoanelor cu colesterol şi trigliceride crescute. În ceea ce priveşte persoanele anemice, este bine de ştiut că fierul există doar în carnea roşie. În cazul puilor se pune şi problema cantității de hormoni necesară pentru a ajunge în timp record la greutatea unei găini.

Mai bine pește decât carne de porc, vită sau pui
ADEVĂRAT. Peştele conţine proteine ca şi celelalte tipuri de carne, însă este bogat și în grăsimi nesaturate (cele sănătoase), minerale şi este mult mai uşor digerabil faţă de acestea. Peştele şi fructele de mare sunt mai puţin calorice, de aceea este benefic să mâncăm pește (de preferinţă proaspăt) de cel puțin 3 ori/săptămână.

În spanac găsim mai mult fier decât în carne
FALS. Chiar dacă conţinutul de fier în spanac şi alte legume cu frunze verzi este foarte crescut, acesta nu poate fi absorbit în intestinul uman. Principala sursă de fier a omului este carnea, cât mai roşie şi mai crudă, alături de organe precum ficatul şi splina, depozite de fier atât la om, cât şi la animale. Fierul din carne se absoarbe şi mai bine în prezenţa vitaminei C. Deci, o friptură în sânge, alături de o salată verde e reţeta perfectă împotriva anemiei.

Carnea nu conţine fibre
ADEVĂRAT. Din metabolismul cărnii nu rezultă nici un fel de reziduuri solide şi, ca urmare, bolul alimentar trebuie completat cu legume proaspete şi produse din cereale, altfel există riscul ca un regim bogat în carne să fie urmat de constipaţie.

Carnea e responsabilă de apariția gutei
ADEVĂRAT. Toate alimentele bogate în purină (carne roşie, vânat, carne de animal tânăr - viţel, miel) au ca rezultat depunerea acidului uric la nivelul articulaţiilor mici şi apariţia atacului de gută.

Regimul proteic duce la slăbire rapidă
ADEVĂRAT. Se pot pierde în două săptămâni până la 5-7 kg prin consumul exclusiv de proteine, pentru că el se transformă foarte greu în grăsime. Există însă riscul de pierdere a masei musculare, deoarece organismul este obligat să-şi ardă proteinele constituţionale pentru a obţine puţină glucoză, ca sursă de energie şi pentru o bună funcţionare a sistemului nervos. Pe fondul consumului exclusiv de proteine, pot apărea și probleme de sănătate, apărute din cauza deficitului de vitamine, în principal.

Cei care vor "muşchi" trebuie să mănânce carne
ADEVĂRAT. În condiţiile unui efort fizic intens sau dacă este urmărită creşterea masei musculare prin sport, este indicat să fie consumate proteine de calitate superioară (carne, lapte, ouă) ca materie primă pentru sinteză de aminoacizi. Aportul proteic trebuie să fie cu 30% mai mare. Similar, la femeile gravide sau care alăptează este nevoie de o creştere a ratei proteice cu 20-30% pentru a asigura dezvoltarea adecvată a embrionului şi a fătului.

Regimul vegetarian este mai sănătos
FALS. Legumele şi cerealele nu conţin toţi aminoacizii esenţiali, prin urmare unele proteine ce au la bază aceşti aminoacizi nu pot fi sintetizate. Regimul vegetarian duce şi la o carenţă de vitamine, mai ales cele din grupul B şi vitaminele liposolubile A, D - care se găsesc în principal în produsele animale - ca să nu mai vorbim de fier şi zinc. Este recomandat, ca soluţie de mijloc, regimul lacto-vegetarian, pentru a putea asigura organismului toate principiile alimentare de bază.

Sursa: Mihaela Bilic, medic nutriționist



Comentarii