Pâinea
îngraşă
FALS.
Nu pâinea îngraşă, ci produsele care sunt asociate cu ea, în
timpul unei mese. O felie de pâine are 80 calorii, iar o felie de
caşcaval are 180 calorii. Bineînţeles că o pâine întreagă
îngraşă, dar 1-2 felii la masă sunt obligatorii.
Pâinea
prăjită e mai puţin calorică
FALS.
O felie de pâine prăjită are exact acelaşi număr de calorii ca
una proaspătă, deoarece prin prăjire se pierde doar apă, deci
este mai uşoară ca greutate.
Pâinea
proaspătă "umflă" burta
ADEVĂRAT.
În procesul tehnologic de pregătire al pâinii, se foloseşte
drojdia de bere, a cărei perioadă completă de fermentaţie este de
12 ore. De aceea este recomandat să fie consumată pâine "veche"
de o zi.
Grahamul
sau pâinea cu tărâţe nu îngraşă
FALS.
Pâinea neagră sau intermediară conţine mai multe tărâţe
(fibre) care ajută digestia, însă conţinutul caloric este uşor
inferior pâinii albe (230 calorii/100g faţă de 280 calorii/100 g).
Pâinea neagră (1 felie = 35g) este mai grea decît pâinea albă (1
felie = 25 g) şi în final se ajunge la echilibru.
Nu
trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii
FALS.
Alimentaţia corectă şi sănătoasă prevede ca fiecare masă să
conţină toate principiile alimentare, deci este normal ca
proteinele din carne să fie asociate cu glucidele lente din
garnitură, pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine
şi carbohidraţi se face pe perioade scurte, de maxim 2 săptămâni
şi are ca scop slăbirea rapidă (dar incorectă), dictată de
probleme stricte de sănătate.
Mierea
este naturală, deci nu îngraşă
FALS.
Mierea este naturală şi sănătoasă, dar conţine fructoză şi
acelaşi număr de calorii ca şi zahărul (4 calorii / gram).
Deoarece zahărul este cristalizat şi ocupă volum mai mare se
ajunge la ecuaţia paradoxală : 1 linguriţă zahăr = 13 calorii, 1
linguriţă miere = 22 calorii. Mierea mai are şi proprietatea de a
stimula pofta de mâncare, prin urmare este recomandată copiilor şi
persoanelor subnutrite sau care şi-au pierdut apetitul. În cazul în
care vreţi să folosiţi miere la îndulcit, un vârf de linguriţă
este suficient, pentru că puterea de îndulcire este de patru ori
mai mare decât a zahărului.
Zahărul
brun este mai sănătos decât cel alb
ADEVĂRAT.
Zahărul brun este extras din trestia de zahăr şi este mai puţin
prelucrat şi rafinat față de zahărul clasic, obţinut din sfeclă
de zahăr. Ca număr de calorii, însă, este identic.
Zaharina
este cancerigenă
FALS.
Nu a fost demonstrată ştiinţific această teorie, însă
principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul
preparatelor la temperatură înaltă. Apariţia îndulcitorilor
sintetici pe bază de aspartam a rezolvat această problemă, aceştia
fiind stabili termic. Fructoza lichidă este un alt îndulcitor
natural ce poate substitui cu succes zahărul.
Ciocolata
pentru diabetici nu îngraşă
FALS.
În diabet, pacienţii prezintă un deficit de insulină şi, deci,
nu au voie să consume zahăr. Dulciurile pentru diabetici sunt
făcute cu fructoză pentru că ea nu determină descărcare în
sânge de insulină. Prin urmare, obiectivul acestor produse este de
a nu conţine zahăr rapid, nu mai puține calorii. Ciocolata pentru
diabetici poate avea uneori chiar mai multe calorii decât cea
normală.
Laptele
cald, băut seara te ajută să adormi
ADEVĂRAT.
Senzaţia de foame şi glicemia scăzută din sînge au ca efect o
stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slăbiciune
musculară. Glucidele lente din lapte reuşesc să rezolve această
situaţie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cană), iar starea
de bine ce urmează ne permite să adormim.
O
dietă fără dulciuri duce la depresie
ADEVĂRAT.
Serotonina este o substanţă care este eliberată la nivelul
creierului şi dă "starea de bine". Mesele bogate în
carbohidraţi cresc nivelul serotoninei, dar acelaşi efect îl putem
avea şi cu o porţie de orez sau paste,
nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispuşi. Şi
cealaltă extremă este valabilă - dietele
proteice, pe lângă faptul că duc la
depresie, pofta de dulciuri creşte extrem de mult şi există
pericolul ca, într-un moment de slăbiciune, să consumăm două
ciocolate întregi.
Sursa:
Mihaela Bilic, medic nutriționist
Nu trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii
RăspundețiȘtergereFALS.???!!! DIMPOTRIVA ESTE FOARTE ADEVARAT. Este indicat ca digestia proteinelor sa se faca, daca se poate in absenta insulinei