Mituri și adevăruri despre glucide

Sursa foto fit4sport.com



Pâinea îngraşă
FALS. Nu pâinea îngraşă, ci produsele care sunt asociate cu ea, în timpul unei mese. O felie de pâine are 80 calorii, iar o felie de caşcaval are 180 calorii. Bineînţeles că o pâine întreagă îngraşă, dar 1-2 felii la masă sunt obligatorii.

Pâinea prăjită e mai puţin calorică
FALS. O felie de pâine prăjită are exact acelaşi număr de calorii ca una proaspătă, deoarece prin prăjire se pierde doar apă, deci este mai uşoară ca greutate.

Pâinea proaspătă "umflă" burta
ADEVĂRAT. În procesul tehnologic de pregătire al pâinii, se foloseşte drojdia de bere, a cărei perioadă completă de fermentaţie este de 12 ore. De aceea este recomandat să fie consumată pâine "veche" de o zi.

Grahamul sau pâinea cu tărâţe nu îngraşă
FALS. Pâinea neagră sau intermediară conţine mai multe tărâţe (fibre) care ajută digestia, însă conţinutul caloric este uşor inferior pâinii albe (230 calorii/100g faţă de 280 calorii/100 g). Pâinea neagră (1 felie = 35g) este mai grea decît pâinea albă (1 felie = 25 g) şi în final se ajunge la echilibru.

Nu trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii
FALS. Alimentaţia corectă şi sănătoasă prevede ca fiecare masă să conţină toate principiile alimentare, deci este normal ca proteinele din carne să fie asociate cu glucidele lente din garnitură, pentru a se absorbi adecvat. Disocierea dintre proteine şi carbohidraţi se face pe perioade scurte, de maxim 2 săptămâni şi are ca scop slăbirea rapidă (dar incorectă), dictată de probleme stricte de sănătate.

Mierea este naturală, deci nu îngraşă
FALS. Mierea este naturală şi sănătoasă, dar conţine fructoză şi acelaşi număr de calorii ca şi zahărul (4 calorii / gram). Deoarece zahărul este cristalizat şi ocupă volum mai mare se ajunge la ecuaţia paradoxală : 1 linguriţă zahăr = 13 calorii, 1 linguriţă miere = 22 calorii. Mierea mai are şi proprietatea de a stimula pofta de mâncare, prin urmare este recomandată copiilor şi persoanelor subnutrite sau care şi-au pierdut apetitul. În cazul în care vreţi să folosiţi miere la îndulcit, un vârf de linguriţă este suficient, pentru că puterea de îndulcire este de patru ori mai mare decât a zahărului.

Zahărul brun este mai sănătos decât cel alb
ADEVĂRAT. Zahărul brun este extras din trestia de zahăr şi este mai puţin prelucrat şi rafinat față de zahărul clasic, obţinut din sfeclă de zahăr. Ca număr de calorii, însă, este identic.

Zaharina este cancerigenă
FALS. Nu a fost demonstrată ştiinţific această teorie, însă principalul dezavantaj al zaharinei este acela de a schimba gustul preparatelor la temperatură înaltă. Apariţia îndulcitorilor sintetici pe bază de aspartam a rezolvat această problemă, aceştia fiind stabili termic. Fructoza lichidă este un alt îndulcitor natural ce poate substitui cu succes zahărul.

Ciocolata pentru diabetici nu îngraşă
FALS. În diabet, pacienţii prezintă un deficit de insulină şi, deci, nu au voie să consume zahăr. Dulciurile pentru diabetici sunt făcute cu fructoză pentru că ea nu determină descărcare în sânge de insulină. Prin urmare, obiectivul acestor produse este de a nu conţine zahăr rapid, nu mai puține calorii. Ciocolata pentru diabetici poate avea uneori chiar mai multe calorii decât cea normală.

Laptele cald, băut seara te ajută să adormi
ADEVĂRAT. Senzaţia de foame şi glicemia scăzută din sînge au ca efect o stare de anxietate, irascibilitate, nervozitate, slăbiciune musculară. Glucidele lente din lapte reuşesc să rezolve această situaţie, cu un aport caloric minim (100 calorii/cană), iar starea de bine ce urmează ne permite să adormim.

O dietă fără dulciuri duce la depresie
ADEVĂRAT. Serotonina este o substanţă care este eliberată la nivelul creierului şi dă "starea de bine". Mesele bogate în carbohidraţi cresc nivelul serotoninei, dar acelaşi efect îl putem avea şi cu o porţie de orez sau paste, nu este obligatorie felia de tort pentru a fi binedispuşi. Şi cealaltă extremă este valabilă - dietele proteice, pe lângă faptul că duc la depresie, pofta de dulciuri creşte extrem de mult şi există pericolul ca, într-un moment de slăbiciune, să consumăm două ciocolate întregi.

Sursa: Mihaela Bilic, medic nutriționist


Comentarii

  1. Anonim17/12/15

    Nu trebuie să asociem carnea cu pâinea sau cartofii
    FALS.???!!! DIMPOTRIVA ESTE FOARTE ADEVARAT. Este indicat ca digestia proteinelor sa se faca, daca se poate in absenta insulinei

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.