Mituri și adevăruri despre lipide și colesterol





Există colesterol "bun" şi colesterol "rău"
ADEVĂRAT. În sânge există LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli cardiovasculare şi se reflectă de obicei în valoarea colesterolemiei. Este un colesterol "rău", a cărui valoare nu trebuie să depăşească 200 mg/ml şi care reflectă de obicei cantitatea de trigliceride (grăsimi) pe care le mâncăm. Fracţiunea "bună" a colesterolului este HDL- colesterol cu rol de protecţie cardiovasculară şi cu valoare ideală de peste 50 mg/ml în sânge.

Oul trebuie evitat pentru că este bogat în colesterol
FALS. Oul este un aliment complet ce conţine proteine de înaltă calitate (proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, B) şi fier. Colesterolul din ou nu duce la creşterea colesterolului din sânge, deci nu există contraindicaţie absolută de a consuma ouă în dislipidemii.

Anumite uleiuri nu au colesterol
ADEVĂRAT. Colesterolul există doar în produsele animale, ca urmare, nici unul din uleiurile vegetale nu conţine colesterol. Sloganul "fără colesterol" afişat de anumite etichete este pur publicitar, uleiurile nu conţin colesterol, dar cantitatea de calorii este la fel de mare cu a grăsimilor animale (unt, slănină).

Uleiul de măsline este mai sănătos
ADEVĂRAT. Uleiul de măsline conţine acizi graşi nesaturaţi cu rol protector pentru inimă, în timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat în vitamina E. O altă mare calitate a uleiului de măsline este stabilitatea termică, adică posibilitatea de a fi încălzit la temperaturi foarte mari, fără a-şi modifica structura. Este corect, prin urmare, ca prăjelile să fie făcute în ulei de măsline, uleiul de floarea soarelui se descompune în produşi toxici - acetilcolină.

Margarina este mai sănătoasă decât untul
FALS. Margarina este un produs inferior (şi, evident, mai ieftin) obţinut prin solidificarea forţată a uleiurilor vegetale care sunt transformate din starea lor naturală lichidă în stare solidă, cu ajutorul hidrogenizării. În jurul acestui proces pot apărea accidente din care rezultă acizi graşi în formă "trans" care sunt cancerigeni. Este de preferat să consumăm un unt de calitate superioară, bogat în vitamina A, D şi E în cantitate mai mică, decât să apelăm la margarină. Şi nu uitaţi: caloriile sunt aceleaşi.

Uleiul de pește este sănătos
ADEVĂRAT. Grăsimea din pește este o grăsime specială, ce conţine acizi graşi nesaturaţi cu rol protector cardiovascular. Din păcate, la noi în ţară nu se consumă suficient pește şi, de aceea este recomandat ca peştele şi fructele de mare să existe de cel puţin 3-4 ori în meniul nostru săptămânal. De preferat este peştele proaspăt (nu conservele) şi sălbatic (nu de crescătorie), iar uleiul de pește trebuie folosit în cazuri de strictă necesitate, altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulţi.

Alunele şi nucile hrănesc creierul
ADEVĂRAT. 10 nuci sau alune consumate zilnic hrănesc celula nervoasă şi ne ajută să fim "mai deştepţi"

Există alimente care cresc colesterolul
FOARTE ADEVĂRAT. Acestea sunt zahărul rafinat, deci toate dulciurile, grăsimile animale (slănină, unt, smântână), margarina și cafeaua. Produsele care scad colesterolul sunt: fructele, legumele, cerealele, soia, grăsimea din pește, laptele şi produsele lactate degresate, uleiul de porumb, măslinele, ceapa, usturoiul și ardeiul iute.


Sursa: Mihaela Bilic, medic nutriționist


Comentarii