![]() |
Există
colesterol "bun" şi colesterol "rău"
ADEVĂRAT.
În sânge există LDL-colesterol asociat cu riscul crescut de boli
cardiovasculare şi se reflectă de obicei în valoarea
colesterolemiei. Este un colesterol "rău", a cărui
valoare nu trebuie să depăşească 200 mg/ml şi care reflectă de
obicei cantitatea de trigliceride (grăsimi) pe care le mâncăm.
Fracţiunea "bună" a colesterolului este HDL- colesterol
cu rol de protecţie cardiovasculară şi cu valoare ideală de peste
50 mg/ml în sânge.
Oul
trebuie evitat pentru că este bogat în colesterol
FALS.
Oul este un aliment complet ce conţine proteine de înaltă calitate
(proteine etalon), numeroase vitamine (A, D, E, B) şi fier. Colesterolul din ou nu duce la creşterea
colesterolului din sânge, deci nu există contraindicaţie absolută
de a consuma ouă în dislipidemii.
Anumite
uleiuri nu au colesterol
ADEVĂRAT.
Colesterolul există doar în produsele animale, ca urmare, nici unul
din uleiurile vegetale nu conţine colesterol. Sloganul "fără
colesterol" afişat de anumite etichete este pur publicitar,
uleiurile nu conţin colesterol, dar cantitatea de calorii este la
fel de mare cu a grăsimilor animale (unt, slănină).
Uleiul
de măsline este mai sănătos
ADEVĂRAT.
Uleiul de măsline conţine acizi graşi nesaturaţi cu rol protector
pentru inimă, în timp ce uleiul de floarea soarelui este bogat în
vitamina E. O altă mare calitate a uleiului de măsline este
stabilitatea termică, adică posibilitatea de a fi încălzit la
temperaturi foarte mari, fără a-şi modifica structura. Este
corect, prin urmare, ca prăjelile să fie făcute în ulei de
măsline, uleiul de floarea soarelui se descompune în produşi
toxici - acetilcolină.
Margarina
este mai sănătoasă decât untul
FALS.
Margarina este un produs inferior (şi, evident, mai ieftin) obţinut
prin solidificarea forţată a uleiurilor vegetale care sunt
transformate din starea lor naturală lichidă în stare solidă, cu
ajutorul hidrogenizării. În jurul acestui proces pot apărea
accidente din care rezultă acizi graşi în formă "trans"
care sunt cancerigeni. Este de preferat să consumăm un unt de
calitate superioară, bogat în vitamina A, D şi E în cantitate mai
mică, decât să apelăm la margarină. Şi nu uitaţi: caloriile
sunt aceleaşi.
Uleiul
de pește este sănătos
ADEVĂRAT.
Grăsimea din pește este o grăsime specială, ce conţine acizi
graşi nesaturaţi cu rol protector cardiovascular. Din păcate, la
noi în ţară nu se consumă suficient pește şi, de aceea este
recomandat ca peştele şi fructele de mare să existe de cel puţin
3-4 ori în meniul nostru săptămânal. De preferat este peştele
proaspăt (nu conservele) şi sălbatic (nu de crescătorie), iar
uleiul de pește trebuie folosit în cazuri de strictă necesitate,
altfel poate duce la supraponderabilitate sau obezitate la adulţi.
Alunele
şi nucile hrănesc creierul
ADEVĂRAT.
10 nuci sau alune consumate zilnic hrănesc celula nervoasă şi ne
ajută să fim "mai deştepţi"
Există
alimente care cresc colesterolul
FOARTE
ADEVĂRAT. Acestea sunt zahărul rafinat, deci toate dulciurile,
grăsimile animale (slănină, unt, smântână), margarina și
cafeaua. Produsele care scad colesterolul sunt: fructele, legumele,
cerealele, soia, grăsimea din pește, laptele şi produsele lactate
degresate, uleiul de porumb, măslinele, ceapa, usturoiul și ardeiul
iute.
Sursa:
Mihaela Bilic, medic nutriționist
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.