Sucurile de legume și fructe

Sursa foto doarnatural.ro



Cu ajutorul sucului obținut din legume și fructe se pot vindeca diverse afecțiuni, pe cale naturală, menţinându-se o sănătate de invidiat. Consumul permanent de alimente gătite, cu un înalt grad de prelucrare este urmat de degenerarea progresivă a celulelor şi ţesuturilor. Nu există niciun medicament care să poată furniza sângelui substanţa necesară pentru regenerarea acestuia. Sucurile de legume şi fructe sunt adevărate substanţe care ajută la regenerarea organismului prin conţinutul bogat în aminoacizi, săruri minerale, enzime şi vitamine. Ele sunt de un real folos tocmai pentru că introduc în organism substanţe utile şi care se pierd de regulă prin prepararea termică a legumelor şi fructelor. De asemenea, sucul de legume şi fructe crude are avantajul major că este asimilat în organism în aproximativ 10-15 minute şi este folosit aproape în întregime pentru hrănirea şi regenerarea ţesuturilor, cu un efort minim al aparatului digestiv. Se vor consuma cu cca. 1/2 oră înainte de masă sau la 3 ore după masă, în aşa fel încât ele să poată furniza organismului substanţele necesare. La extragerea sucului este esenţial ca fibrele să fie complet terciuite, astfel încât principiile alimentare vitale să fie trecute în lichid. Legumele sau fructele mai puţin zemoase, se zdrobesc bine numai după ce se îmbibă cu puţină apă. Astfel, vitaminele şi enzimele trec în totalitate în suc.
În continuare, vă prezentăm beneficiile unor sucuri de legume și fructe, pe care le puteți prepara acasă:

Suc de roșii
Roşiile foarte coapte, se curată de coajă şi se strivesc cu mâna într-un ciur de email. Sucul rezultat se consumă imediat. Este un tonic foarte bun, bogat în vitamine, enzime, săruri minerale şi este, de asemenea, foarte util în tratamentul bolilor de rinichi şi vezică biliară. Sucul astfel preparat, proaspăt consumat, este un eficient calmant al durerilor stomacale, fiind un bun alcalinizant.

Suc de morcovi
Sucul de morcovi este forma de administrare cea mai eficientă, din punct de vedere terapeutic a morcovului. Morcovul conţine fier, calciu, magneziu, vitamine, mai ales vitamina A, pectine. Este o sursă excelentă de betacaroten, potasiu, minerale şi substanţe nutritive anticancerigene ce includ ftalida şi glutationul (antioxidanţi).

Suc de varză
Varza este singura legumă în care se găseşte vitamina B12, recunoscută pentru faptul că ajută la buna funcţionare a sistemului nervos. Sucul de varză este considerat unul dintre cele mai eficiente remedii pentru vindecarea deficitului de vitamina C. Acesta are un conţinut bogat de vitamine, calciu, magneziu, iod, mangan şi sulf, fosfor, cupru, având puternice efecte anticancerigene. Este un eficient purificator sanguin, este recomandat în ulcere, constipaţii şi erupţii ale pielii, eczeme, colite, cefalee. De asemenea, reglează glicemia fiind indicat în caz de diabet, echilibrează sistemul nervos, purifică tractul intestinal, hrăneşte ţesuturile în profunzime şi previne îmbătrânirea precoce. Sucul de varză este un aliment-medicament care reechilibrează buna funcţionare a organismului.

Suc de țelină
Valoarea principală a ţelinii crude constă în procentul ridicat de sodiu organic pe care îl conţine, ceea ce face ca în soluţie să fie stabilizat şi procentul de calciu. Datorită acestui fapt, sucul de ţelină este de mare valoare şi utilitate pentru persoanele care consumă zaharuri şi amidonoase. Combinaţia dintre sucul de ţelină şi sucul de morcov ajută în tratarea afecţiunilor sistemului nervos. Ţelina are și un conţinut bogat în fier şi magneziu. Împreună cu calciul şi celelalte elemente componente, sucul de ţelină ajută în procesul de fluidizare al sângelui, împiedicând totodată producerea unor boli ca: astenie, reumatism, hemoragii.


Suc de fructe de soc
Fructele de soc, bine coapte, separate de codiţe, se dau prin mixer. Sucul astfel obţinut se amestecă cu aspirină (3 tablete la litru), se pune în sticle, deasupra se toarnă câteva picături de alcool, se închid sticlele ermetic şi se pun la rece.

Suc de mere
Sucul de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri. Este un tonic muscular și al sistemului nervos, diuretic, antireumatismal, antigutos, antiseptic, depurativ, etc. De asemenea, în combinație cu alte sucuri mai puțin plăcute la gust, conferă o aromă deosebită, fiind mai ușor de ingerat.

Suc de caise
Ajută la astenia fizică și intelectuală (stări depresive), anemie, insomnie, inapetență, convalescențe, diaree si constipații. Este recomandat copiilor, adolescenților și bătrânilor.

Suc de grep
Conţine multe minerale, vitamine, enzime, alcooluri, pectină, acid citric ș.a. Calorii- 43 la 100 ml. Este indicat în anorexie, oboseală, dispepsie, intoxicaţii, pletoră, artritism, insuficiență biliară, afecţiuni febrile, pulmonare, ș.a:m.d.

Gabriela GEVELEGEAN

Sursa: ”Bucătăria fără foc” – Elena Niță Ibrian


Comentarii