Cu
ajutorul sucului obținut din legume și fructe se pot vindeca diverse afecțiuni, pe cale naturală,
menţinându-se o sănătate de invidiat. Consumul permanent de alimente
gătite, cu un înalt grad de prelucrare este urmat de
degenerarea progresivă a celulelor şi ţesuturilor. Nu există
niciun medicament care să poată furniza sângelui substanţa
necesară pentru regenerarea acestuia.
Sucurile
de legume şi fructe sunt adevărate substanţe care ajută la
regenerarea organismului prin conţinutul bogat în aminoacizi,
săruri minerale, enzime şi vitamine. Ele sunt de un real folos
tocmai pentru că introduc în organism substanţe utile şi care se
pierd de regulă prin prepararea termică a legumelor şi fructelor. De asemenea, sucul
de legume şi fructe crude are avantajul major că este asimilat în
organism în aproximativ 10-15 minute şi este folosit aproape în
întregime pentru hrănirea şi regenerarea ţesuturilor, cu un efort
minim al aparatului digestiv.
Se vor consuma cu cca. 1/2 oră înainte de masă sau la 3 ore după
masă, în aşa fel încât ele să poată furniza organismului
substanţele necesare. La
extragerea sucului este esenţial ca fibrele să fie complet
terciuite, astfel încât principiile alimentare vitale să fie
trecute în lichid. Legumele sau fructele mai puţin zemoase, se
zdrobesc bine numai după ce se îmbibă cu puţină apă. Astfel,
vitaminele şi enzimele trec în totalitate în suc.
În
continuare, vă prezentăm beneficiile unor sucuri de legume și
fructe, pe care le puteți prepara acasă:
Suc
de roșii
Roşiile
foarte coapte, se curată de coajă şi se strivesc cu mâna într-un
ciur de email. Sucul rezultat se
consumă imediat. Este un tonic foarte bun, bogat în vitamine,
enzime, săruri minerale şi este, de asemenea, foarte util în tratamentul bolilor de rinichi şi vezică biliară.
Sucul astfel preparat, proaspăt consumat, este un eficient calmant
al durerilor stomacale, fiind un bun alcalinizant.
Suc
de morcovi
Sucul
de morcovi este forma de administrare cea mai eficientă, din punct
de vedere terapeutic a morcovului. Morcovul conţine fier, calciu,
magneziu, vitamine, mai ales vitamina A, pectine. Este o sursă
excelentă de betacaroten, potasiu, minerale şi substanţe nutritive
anticancerigene ce includ ftalida şi glutationul (antioxidanţi).
Suc
de varză
Varza
este singura legumă în care se găseşte vitamina B12, recunoscută
pentru faptul că ajută la buna funcţionare a sistemului nervos.
Sucul de varză este considerat unul dintre cele mai eficiente
remedii pentru vindecarea deficitului de vitamina C. Acesta are un
conţinut bogat de vitamine, calciu, magneziu, iod, mangan şi sulf,
fosfor, cupru, având puternice efecte anticancerigene. Este un
eficient purificator sanguin, este recomandat în ulcere, constipaţii
şi erupţii ale pielii, eczeme, colite, cefalee. De asemenea,
reglează glicemia fiind indicat în caz de diabet, echilibrează
sistemul nervos, purifică tractul intestinal, hrăneşte ţesuturile
în profunzime şi previne îmbătrânirea precoce. Sucul de varză
este un aliment-medicament care reechilibrează buna funcţionare a
organismului.
Suc
de țelină
Valoarea
principală a ţelinii crude constă în procentul ridicat de sodiu
organic pe care îl conţine, ceea ce face ca în soluţie să fie
stabilizat şi procentul de calciu. Datorită acestui fapt, sucul de
ţelină este de mare valoare şi utilitate pentru persoanele care
consumă zaharuri şi amidonoase. Combinaţia dintre sucul de ţelină
şi sucul de morcov ajută în tratarea afecţiunilor sistemului
nervos. Ţelina are și un conţinut bogat în fier şi magneziu.
Împreună cu calciul şi celelalte elemente componente, sucul de
ţelină ajută în procesul de fluidizare al sângelui, împiedicând
totodată producerea unor boli ca: astenie, reumatism, hemoragii.
Suc
de fructe de soc
Fructele
de soc, bine coapte, separate de codiţe, se dau prin mixer. Sucul
astfel obţinut se amestecă cu aspirină (3 tablete la litru), se
pune în sticle, deasupra se toarnă câteva picături de alcool, se
închid sticlele ermetic şi se pun la rece.
Suc
de mere
Sucul
de mere este unul dintre cele mai apreciate sucuri. Este un tonic
muscular și al sistemului nervos, diuretic, antireumatismal,
antigutos, antiseptic, depurativ, etc. De asemenea, în combinație
cu alte sucuri mai puțin plăcute la gust, conferă o aromă
deosebită, fiind mai ușor de ingerat.
Suc
de caise
Ajută
la astenia fizică și intelectuală (stări depresive), anemie,
insomnie, inapetență, convalescențe, diaree si constipații. Este
recomandat copiilor, adolescenților și bătrânilor.
Suc
de grep
Conţine
multe minerale, vitamine, enzime, alcooluri, pectină, acid citric
ș.a. Calorii- 43 la 100 ml. Este indicat în anorexie, oboseală,
dispepsie, intoxicaţii, pletoră, artritism, insuficiență biliară,
afecţiuni febrile, pulmonare, ș.a:m.d.
Gabriela
GEVELEGEAN
Sursa: ”Bucătăria fără foc” – Elena Niță Ibrian
Comentarii
Trimiteți un comentariu
Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.