Guvern: Unii soferi nu vor mai putea practica taximetria

Șoferii care au fost condamnați pentru anumite infracțiuni nu vor mai putea să presteze servicii de taximetrie, potrivit unei ordonanțe de urgență, adoptată de guvern. Executivul modifică astfel articolul 26 al Legii 38/2003, privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere.

Potrivit unui comunicat de presă al guvernului, actul normativ precizează explicit faptul că din certificatul de cazier judiciar, al conducătorului auto care practică profesia de taximetrist, trebuie să rezulte că acesta nu a fost condamnat pentru infracţiuni contra siguranţei pe drumurile publice, infracţiuni privind traficul şi consumul de droguri, infracţiuni contra vieţii, sănătăţii şi integrităţii corporale, infracţiuni privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale, infracţiuni contra patrimoniului. Ordonanţa adaugă astfel condiţia cazierului judiciar curat în privinţa infracţiunilor mentionate, pentru a putea fi practicată activitatea de taximetrist. 

Guvernul îşi motivează decizia "în sensul asigurării siguranţei cetăţeanului si a practicării profesiei în mod onorabil si legal", având în vedere faptul că în ultima perioadă s-au petrecut "elemente infracţionale" care au impus necesitatea introducerii acestor restrângeri.

De asemenea, noul act normativ va crea temeiul legal pentru ca Ministerul Transporturilor să reglementeze, prin ordin de ministru, norme privind existenţa şi modul de dobândire a unui certificat de competenţă profesională pentru managerii de transport în regim de taxi şi în regim de închiriere.

Acest certificat va avea o valabilitate de 10 ani, iar pentru obţinerea lui trebuie îndeplinite o serie de condiţii, printre care se numără absolvirea liceului, cu sau fără diplomă de bacalaureat, participarea la un curs şi promovarea unui examen.

media.log


Comentarii