La armeni, Crăciunul coincide cu Boboteaza

Harry Tavitian, interpretând colindul ”Avedis”


Armenii celebrează Ajunul Crăciunului în fiecare an, pe 5 ianuarie, iar Crăciunul este serbat la 6 ianuarie, după datina primelor biserici creştine. Biserica Armeană a rămas consecventă sărbătoririi Naşterii lui Isus, aşa cum se proceda în mod unanim până în secolul IV d.Ch, când această dată a fost mutată convenţional la 25 Decembrie. Postul de 40 zile se încheie în seara de Crăciun, după liturghie (în ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara şi anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină).

Armenii în 6 ianuarie, pe lângă Naşterea Domnului celebrează şi Botezul Domnului. Așa încât, obiceiul este ca, în această zi, la Biserica Apostolică Armeană să se țină slujba religioasă dedicată Crăciunului și Bobotezei.

Armenii au adus cu ei multe obiceiuri și tradiții legate de evenimentul Crăciunului, însă multe dintre ele s-au amestecat, de-a lungul timpului, cu cele românești. O parte dintre acestea s-a păstrat, iar cei care țin la conservarea folclorului armenesc le continuă și le duc mai departe. În arta culinară, spre exemplu, printre mâncărurile tradițional armenești se mai gătesc și astăzi ”Aganciabur” - supă cu colțunași umpluți cu carne, ”Cata” - o turtă sărată preparată cu unt” și ”Harisa” - un preparat național pe bază de grâu și carne. Tot de Crăciun, tinerii obișnuiesc să colinde pe la case, cântând colindul armenesc ”Avedis”.

De Anul Nou se prepară ”Anușabur” din grâu, zahăr, stafide și fructe uscate. Anușabur se pune pe masă, în semn de belșug pentru anul ce abia începe.

Gabriela GEVELEGEAN

Surse: www.calendarintercultural.ro
           www.bisericaarmeanaiasi.ro

Comentarii