Noua Medicină (germană), schimbarea paradigmei

Sursa foto zaldac.sunteu.ro  

Cunoașterea corpului intră într-o noua eră odată cu înțelegerea legilor biologicului. Să vedem întîi drumul parcurs pînă aici, ca să ne dăm seama de importanța acestor descoperiri.

Prima fază a cunoașterii corpului a fost  credința că boala este dată de păcat. Soluția găsită a fost exorcizarea și încercarea de a trăi ”evlavios”. Următorul pas a fost făcut de permiterea disecției. Concluzia trasă: corpul este o mașinărie complexă care, ca orice mașinărie se mai și strică uneori, ghinion. Cauzele au fost considerate ca fiind excesele, lipsa sau alimentația necorespunzătoare sau pur și simplu întâmplarea, neșansa. Apoi a apărut microscopul și pentru că în faza de boală se observa prezența unor microorganisme, bacterii, s-a crezut că ele cauzează bolile.

Ce au în comun aceste  stadii de cunoaștere  este credința în factorul potrivnic, inamic. Că este vorba de păcat, ghinion sau agenți patogeni și modificări celulare, toate acestea duc la concluzia că există un factor nefavorabil ce perturbă buna funcționare.

Viziunea noii medicini germane  schimbă total modul de abordare a ceea ce medicina clasică numește ca fiind ”boală”. Diferența pleacă de la chiar subiectul ale cărui legi au fost descoperite. Și anume, factorul biologic sau  animalicul din noi. Pentru că nu putem neglija faptul că purtăm în noi trecutul evoluției speciilor. Structura creierului uman arată și ea această moștenire. Și nu doar structura creierului arată originea animalică, dar și comportamentul nostru din ultima parte a evoluției umane. 

Poate este mai greu de observat,  deoarece nu mai trăim în natură și nu ne mai batem pentru hrană, dar în esență nu am schimbat  această luptă pentru existență. Singurul lucru făcut este că am rafinat această luptă, hrana pentru care ne batem nu mai constă din alimente, ci din aprecieri și validări ale personalității noastre, pe care le vânăm din exterior,  chiar este o luptă acerbă pentru a le obține. Fie că este vorba de o lansare de carte sau de super oferte de ”Black Friday” dinamica este aceeași. Și acest aspect se vede cel mai bine în frustrarea care apare când nu obținem aceste aprecieri. Structura societății este bazată pe concurență, competiția este considerată ca fiind ceva natural. Scopul acestor legi: supraviețuirea, adaptarea la mediu, performarea. 

Bacteriile nu sunt neapărat inamicul împotriva căruia trebuie să luptăm, ci sunt sanitarii care elimină ce nu mai este de folos. E ca și cum ai crede că pompierii sunt de vină pentru producerea incendiului, pentru că se află mereu la fața locului. În acest context, în medicina clasică se consideră că organismul a pornit un proces anormal și se începe lupta impotriva inamicului, adică bacteriile, microbii sau celulele canceroase. Si atunci, în cazul cancerului, se pornește lupta impotriva celulelor nou apărute (blastice). Rezultatul este otrăvirea prin citostatice, distrugerea măduvei. Atunci când aceasta este distrusă dincolo de capacitatea de refacere, survine moartea.

Medicina germană ne recomandă să ne concentrăm atenția pe înțelegerea și respectarea imensei inteligențe a biologicului. Din acest punct de vedere, funcționarea corpului are două faze. Faza activă (sau simpaticotonie) și faza de repaos (vagotonie, parasimpatică); iar în cazul unei ”boli”, faza activă este, de fapt, faza de conflict în care organismul secretă hormoni de stres, pofta de mâncare și nevoia de somn scade, extremitățile sunt reci, psihicul este activ, toate acestea facilitând găsirea de soluții pentru a ieși din impas. Dacă situația de conflict activ este prelungită, faza de repaos este amânată, ceea ce duce la epuizarea celulară (cașexie). Același sistem funcționează și în cazul animalelor, diferența constă în faptul că ele rezolvă conflictul în mod instinctiv, natural. Așadar, faza activă, de conflict, nu durează atât de mult încât să se ajungă la epuizarea organismului, în ceea ce le privește. Dacă și omul ar rezolva, în mod conștient, conflictul, ar putea începe procesul vindecării.

Desigur că nu are rost să condamnăm medicina alopată pentru simplul motiv că acestea i-au fost limitele. Însă este evident că schimbarea de paradigmă pune în ”pericol” existența întregului sistem medical sub forma actuală. Pericolul este de reformă totală, nu de dispariție, căci noua medicină germană explică utilitatea medicamentelor prin prisma caracteristicilor simpaticotonice/vagotonice. Ca orice teamă, această frică de schimbare determină oamenii să se comporte agresiv, refuzând să testeze sau măcar să verifice noile înțelegeri. Pe de altă parte, nu vrem să renunțăm la fricile cu care ne-am obișnuit și de care ne-am atașat. Pentru că noua medicină transformă o viziune pornită din frică, într-una bazată pe înțelegere și responsabilitate. 

Nu mai putem merge la medic cerând vindecare, pastila magică cu care să ne întoarcem acasă fără să ne schimbăm deloc mentalitatea, cea care de fapt a declanșat procesul biologic. Va trebui să ne asumăm responsabilitatea nu doar pentru acțiunile noastre, așa cum facem în prezent, dar și pentru gândurile, convingerile proprii, aspecte care deocamdată sunt  ținute în ”întuneric”, dosite în beciul minții. Poate viitorul medicinii pleacă, în primul rând, de la asumarea responsabilității pentru propriile gânduri și emoții dacă dorim să avem o viață armonioasă, liniștită, sănătoasă. Și de ce să nu facem asta din timp, când ne simțim bine?

Pentru cine e decis să renunțe la mentalitatea îngrijorării și temerii de factorul ”inamic”. poate începe studiul,  să verifice veridicitatea legilor biologicului și poate găsI mai multe detalii la acest link.

Lucian IUGA
















Comentarii