Cum ar fi o vacanţă de Paşte în Maramureş?


Într-un secol animat, plin de mişcare şi zgomot, în care eşti într-o goană continuă chiar şi în vacanţă, în Ţara Maramureşului, dacă mergi, poţi să faci o adevărată incursiune în timp. Aici te integrezi efectiv în cultura locală, descoperi parcurile naţionale de o măreţie impresionantă şi poţi să spui o rugăciune într-o biserică de lemn, veche de peste 600 de ani, sau să mănânci o mămăligă direct la stână.

Maramureşul este o destinaţie perfectă de Paşte, pentru că pe aceste meleaguri, de un verde cum numai aici ai să vezi, oamenii iubesc simplitatea şi tradiţiile vieţii de la ţară. Şi ei trăiesc tot în România…

În Maramureş descoperi peisaje rupte din poveste, munţi enigmatici ce ascund legendele trecutului, sate tradiţionale cu porţi mari de lemn, auzi cocoşul cântând în fiecare dimineaţă, stai la umbra unui cireş abia înflorit, simţi mirosul fânului cosit, guști pâinea proaspăt scoasă din cuptor, savurezi mâncarea tradiţională, organică, încă neprocesată. Pe scurt, te simţi bine alături de oameni primitori, care ştiu ce înseamnă veselia şi voia bună.

Dacă vrei să uiţi de alte destinaţii străine de cultura noastră, pentru a petrece sărbătorile de Paşte în Maramureş ai mai multe variante de pachete turistice, oferite de hotelurile sau pensiunile din Sighetu Marmaţiei şi Botiza, de pildă. Acestea cuprind sejururi de 3 - 5 zile, cu cazare, masă, participare la slujba religioasă de Paşte, în costume populare tradiţionale (oferite pentru îmbrăcat sau numai pentru fotografiat) si cină festivă cu daruri şi primirea colindătorilor. De asemenea, ofertele includ şi plimbări cu căruţa la Muzeul Satului Maramureşan sau la izvoarele de ape minerale şi mănăstirea de maici din zona Botiza, demonstraţii la războiul de ţesut covoare tradiţionale în culori vegetale, foc de tabără, muzică şi voie bună, alături de cântăreţi de muzică populară, asezonată de tradiţionala şi delicioasa horincă de Maramureş.

Dan NEDELCU
Sursa: Icar Tours


Comentarii