De 8 Martie, toate drumurile duc la Roma

Piazza Navona. 

Se spune că toate drumurile duc la Roma. Iniţial, afirmaţia era adevărată pentru că toate căile publice care făceau legătura cu imperiul duceau la Roma, ca să faciliteze transportul bogăţiilor şi trupelor. În timp însă, expresia şi-a păstrat sensul figurat şi este folosită pentru a sugera că mai multe cai pot duce la acelaşi rezultat.

Dar toate căile duc la Roma şi în alt sens. Când vorbeşti despre arhitectură, cu siguranţă Roma are cel puţin câteva monumente unice. Dacă vorbeşti despre pictură, un top 10 ar fi insuficient pentru capodoperele memorabile de la Roma. Oraş în care s-a concetrat esenţa culturii europene timp de secole, Roma este unul dintre cele mai importante puncte de referinţă pe harta europeană.

Cu siguranţă ai auzit de faimoasele Piazza Navona, Fontana di Trevi sau Colosseum. La Roma, însă, trebuie să fii atent şi la toate lucrurile care nu fac parte din topuri şi din listele de recomandări. Trebuie să fii atent la colţurile şi nuanţele bătrânei capitale, la statuile care îşi coboară privirea domoală asupra trecătorului, zi de zi, de sute de ani, la portocalii încărcaţi cu fructe încă din luna martie, la soarele care străluceşte în vitraliile unei biserici, la terasele intime ghemuite în colţuri încărcate de istorie, unde celebra cafea italienească te ispiteşte cu aromele ei puternice.

Roma merită vizitată la pas. Cu provizii la tine şi escale la cafenele cochete, ca să îţi reîncarci bateriile, poţi descoperi străduţele şi cartierele mai puţin expuse turismului internaţional, dar tipice pentru oraşul etern. Pe măsură ce străbaţi oraşul, ţi se vor dezvălui, din cuibarul făcut între clădirile seculare, locuri şi monumente magice. Piaţa Campo dei Fiori, de exemplu, are o vârstă venerabilă de câteva secole şi, în fiecare dimineaţă, găzduieşte tarabe cu legume şi fructe proaspete, o varietate mare de paste şi o atmosfera veselă şi primitoare. Piazza Navona, construită pe locul unui fost stadion, este plină de viaţă şi impresionează prin frumuseţea celor trei fântâni. Vedetă este Fontana dei Quattro Fiumi (fântâna celor patru râuri), construită în secolul al XVII-lea de Bernini. Este formată din 4 personaje care reprezintă Nilul, Gangele, Dunărea şi Rio della Plata – 4 fluvii, de pe cele 4 continente peste care se întindea autoritatea papală.

Pentru că ar fi nevoie nu doar de două pagini, ci de un foileton întreg că să se poată vorbi pe îndelete de fiecare operă de artă din capitala italiană, am ales doar câteva capodopere romane care au fermecat o lume întreagă de-a lungul mileniilor.

Panteonul. De aproximativ două milenii, de când l-a înălţat împăratul Hadrian, Panteonul nu încetează să uimească lumea. Dacă iniţial era templu al zeităţilor greceşti, ulterior a devenit biserică a creştinilor, pentru ca astăzi să fie locul de înmormântare al unor personalităţi celebre, printre care pictorul renascentist Rafael şi regele Victor Emanuel II. Cu cei 43 de metri înălţime şi un diametru identic, Panteonul are ca semn distinctiv “oculusul”, cercul gol cu un diametru de 9 metri din centrul cupolei.

Fontana di Trevi. Când colosalul zeu Neptun pare să pornească intempestiv la drum în carul său tras de doi cai de mare, într-o îmbinare fascinantă de artă barocă, linii naturale şi creaturi fantastice, tot ce poţi face este să rămâi înmărmurit în faţa frumuseţii. Fellini a imortalizat sculptura, parcă vie, într-o scenă dedicată eternităţii: Anita Ekberg, senzuală şi ispititoare, sare în Fontana di Trevi într-o noapte liniştită, într-o Roma pustie, ireală, şi îl invită pe Marcello Mastroiani să i se alăture. Când ajungi la Roma, nu trebuie să uiţi să arunci un bănuţ în celebra fântână, astfel revenirea în oraşul etern îţi va fi asigurată, spune legenda.

Forul roman sau Forum Magnum. Arce arhitecturale triumfale, bazilici şi numeroase temple, stau mărturie că în antichitate, între dealul Capitolului şi dealul Palatin se afla centrul vieţii Romei imperiale. Vizitatorului neiniţiat i s-ar putea părea doar o colecţie dezorganizată de ruine, dar dacă îţi imaginezi cum se desfăşura viața romanilor pe vremuri, este uşor să îi înţelegi sensul.
           
Colosseum. Unic în Roma, faimos în lume, el este simbolul Romei imperiale recunoscut din orice colţ al lumii. De altfel, se spune că, „atât timp cât Colosseumul dăinuieşte, va dăinui şi Roma. Când Colosseum-ul va cădea şi Roma va cădea, iar odată cu ea întreaga lume”. Construit în urmă cu aproape 2.000 de ani, el este cel mai impunător amfiteatru al antichităţii. Cursele carelor de război şi luptele purtate de gladiatori erau cele mai populare spectacole desfăşurate în incinta lui.

Capela Sixtină şi Muzeul Vaticanului. Între anii 1508 - 1512, Michelangelo picta tavanul Capelei Sixtine, care avea să devină una dintre cele mai vestite opere de artă ale Europei şi ale lumii. Scene din Geneză sunt redate în detaliu pe tavanul capelei, iar Judecata de Apoi, pictată pe peretele din spate, este fascinantă. Goethe spunea că „dacă nu ai văzut Capela Sixtină, nu îţi poţi da seama de ceea ce este omul capabil să înfăptuiască”.

Piaţa şi Bazilica Sfântul Petru. Din Piaţa Sfântului Petru, înconjurată de două şiruri de colonade în formă de arc de cerc, precum braţele unei mame care se întinde după copilul său, Roma te cheamă într-o dimensiune unică: cea a miracolului. Fiorii lui străbat capodopera inestimabilă a sculpturii renascentiste, “Pieta”, a lui Michelangelo, din Bazilica Sfântul Petru, căci nimic nu este mai cald şi mai pur decât Mama purtându-şi Fiul crucificat pe braţe.

La un preţ de cel puţin 157 euro/ persoană, aceste minuni ale culturii universale pot fi vizitate într-o minivacanţă, în perioada 07 – 10 martie. Preţul include 3 nopţi de cazare cu mic dejun inclus, bilet de avion, bilet intrare la Vatican, taxe de aeroport, iar ca bonus, pentru data de 8 martie, bilet inclus la muzeele Vaticanului şi Capela Sixtină. De asemenea, pentru a evita cozile, pot fi procurate încă de la plecarea din ţară bilete de intrare la Colosseum, Forum Magnum şi Villa Borgheze. Mai multe amănunte referitoare la cazare, transport, servicii şi condiţiile acestei oferte speciale, puteţi găsi aici.

media.log
Sursa: Icar Tours


Comentarii