Sezonul de croaziere din portul Constanţa începe în martie


Până la această dată, 22 nave de croazieră şi-au anunţat escale în portul Constanţa, prima, pasagerul maritim MSC Opera, fiind programată pe 28 martie, iar ultima, pasagerul fluvial River Aria, la 9 noiembrie. Din totalul celor 22 de nave avizate, 7 sunt fluviale, anunţă compania naţională Administraţia Porturilor Maritime (APM) Constaţa.

Compania italiană MSC va avea 6 escale în acest sezon, cu navele Opera şi Lirica. Nava MSC Opera, care face parte din aceeaşi clasă cu Lirica, are o lungime de aproximativ 275 metri și 1.071 de cabine, cu o capacitate maximă de 2.679 pasageri.

De asemenea, se remarcă revenirea în portul Constanţa, după un an de pauză, cauzat de conflictul ruso – ucrainean, a companiei Costa Crociere (Italia), cu nava Costa Neoromantica.

O prezenţă deosebită şi inedită în acelaş timp, va fi velierul Royal Clipper, una dintre cele mai luxoase nave de croazieră din lume. Nava a fost lansată la apă în anul 2000, în prezenţa reginei Silvia a Suediei, având un design inspirat de legendara navă de luptă germană, Preussen. Supranumit „Steaua Marilor“, velierul Royal Clipper şi-a anunţat două sosiri în portul Constanţa, în lunile mai şi iunie. El are 114 cabine de lux, o capacitate de 227 pasageri şi un echipaj format din 106 persoane.

Potrivit unor estimări, turiştii care coboară în portul Constanţa, pentru a vizita oraşul sau a participa la excursiile organizate de touroperatori, cheltuiesc, în medie, 100 euro de persoană. Lista de oferte cuprinde: vizitarea Capitalei, a muzeelor din oraşul Constanţa, a cetăţii Histria, degustări la Crama Murfatlar, turul litoralului, excursii în Delta Dunării. 

Potrivit APM, în acest an se menţine trendul sosirilor navelor de capacităţi mari în regiunea Marii Negre, cele mai multe de generaţie nouă, care oferă servicii de calitate şi multiple facilităţi la dispoziţia turiştilor.

Un sezon de croaziere atipic
„În contextul actual, sezonul 2016 va fi unul atipic din punct de vedere al sosirilor în regiunea Mării Negre, dar APM va continua demersurile de atragere a noi companii de croazieră în portul Constanţa. În acest context, între 22 şi 25 iunie, datorită eforturilor companiei noastre, se va desfăşura la Odessa, Ucraina, adunarea generală a asociaţiei MedCruise, prilej cu care vor fi abordate teme specifice zonei. Zece preşedinţi de companii de top vor participa la eveniment, urmând ca aici să fie luate decizii privind dezvoltarea turismului de croazieră în Marea Neagră”, informează APM Constanţa.

MedCruise este o asociaţie a porturilor de croazieră, care promovează interesele terminalelor de pasageri din Marea Mediteranâ, zona adiacentă Oceanului Atlantic, Marea Neagră si Marea Roşie. Compania APM SA Constanta este, din anul 2007, membru cu drepturi depline al MedCruise.

De asemenea, între 8 şi 11 septembrie, va fi organizată, în portul Constanţa, o nouă ediţie a evenimentului SCF Black Sea Tall Ships Regatta, la care participă cele mai spectaculoase veliere din lume.

Turismul de croaziere pe Marea Neagră grav afectat de conflictele din zonă
Turismul de croazieră din zona Mării Negre a fost grav afectat de ocuparea Crimeei de către Rusia. Din cauza instabilităţii din zonă, 69% din croazierele maritime programate în portul Constanţa au fost anulate. Totodată, conflictul diplomatic care a început la sfârşitul anului 2015 între Rusia şi Turcia, ce a dus la reţinerea navelor comerciale ale celeilalte părţi de către inspectorii de Port State Control, a contribuit şi el la descurajarea croazierelor pe Marea Neagră. La toate acestea s-au adăugat ultimele atentate teroriste din Turcia, care au sporit îngrijorarea turiştilor şi a companiilor de croaziere.

În 2015, în terminalul românesc specializat au sosit 36 de pasagere, cu 35.000 turişti la bord, portul Constanţa înregistrând totuşi cele mai multe nave de croazieră şi cei mai mulţi pasageri din regiune. Iniţial conducerea APM estimase că numărul escalelor se va menţine în anul 2015, la nivelul anului precedent, fiind anunţate, în plus, şapte vizite ale navelor din flota MSC Cruises. În anul 2014 fusese stabilit un record de turişti şi nave de pasageri în Constanţa, când au fost înregistrate 92 escale şi 70.000 de pasageri, faţă de 69 escale în 2013.

Dan NEDELCU



Comentarii