Aleea Teilor, un scandal cu iz electoral la Mangalia

aleea teilor, Mangalia

Sursa foto, observator.ro   
Un proiect de modernizare a falezei din Mangalia, pe o distanță de 1,5 km., în valoare de 17,4 milioane lei, a stârnit un adevărat scandal printre locuitori. În numai câteva zile, sute de persoane au semnat o petiţie online împotriva zidului înalt de 1,70 metri, care străjuieşte Aleea Teilor, ba chiar s-a ajuns până la propunerea de organizare a unui miting împotriva lui. Proiectul, demarat pe fonduri europene dar continuat acum pe cheltuiala exclusivă a bugetului local, prevede amenajarea cu dale moderne, alveole cu flori, stâlpi de iluminat, mobilier urban de ultimă generaţie şi camere de luat vederi. La momentul semnării contractului, banii proveneau de la Ministerul Dezvoltării, dar totul trebuia finalizat până la 31 decembrie 2015.


Nemulţumirea localnicilor a dat în clocot pe reţelele sociale, după ce mai multe fotografii realizate pe şantierul “Aleea Teilor” au devenit virale. Ele arată că la faţa locului a răsărit un zid care desparte vizual oraşul de mare, ascuzâd marea de privirile trecătorilor. Mangalioţii, şocaţi, s-au mobilizat pe Facebook pentru a semna o petiţie cu titlul: „Salvaţi Aleea Teilor! Nu – zidului de pe faleză”.

Reprezentanţii Primăriei Mangalia spun însă că lucrurile stau cu totul altfel. Proiectul de reabilitare a Aleii Teilor presupune refacerii întregii fundaţii a falezei, iar ceea ce se vede acum ar reprezenta mărimea integrală zidului de protecţie, ce are o fundaţie de aproape un metru pentru susţinerea terasamentului pietonal, dar şi pentru a împiedica alunecările de teren. De aceea parapetul, cu tot cu fundaţie, pare acum foarte înalt. La finalizarea lucrărilor, numai 80 de cm. din perete va mai rămâne vizibil, restul urmând să susţină faleza. Iată ce spun reprezentanţii administraţiei locale:

„Primăria Municipiului Mangalia informează cetăţenii oraşului cu privire la proiectul de reabilitare a vechii faleze a oraşului (Aleea Teilor), respectiv referitor la înălţimea parapetului de protecţie dintre spaţiul pietonal şi panta abruptă a taluzului (14 m înălţime). Precizăm că reabilitarea Aleii Teilor este un proiect european, cu reguli stricte de implementare a fiecărei faze, iar execuţia trebuie să respecte normativele legale în domeniu.

Astfel, înălţimea finală a parapetului de protecţie va fi de numai 80 de cm (conf. STAS 6131-79), aceasta fiind justificată de următoarele considerente: pe de o parte, acel parapet este o măsură de siguranţă pentru prevenirea accidentelor, prin cădere; pe de altă parte, parapetul are o fundaţie de aproape un metru, pentru susţinerea terasamentului noii alei pietonale, dar şi pentru a împiedica alunecările de teren.

În prezent, terasamentul întregii faleze este scos, urmând să se aplice mai multe straturi de pietriş, nisip, ciment şi şapă umedă, înainte de a fi montat granitul. De aceea parapetul, cu tot cu fundaţie, pare acum foarte înalt, însă în perioada următoare terasamentul se va înălţa, conform proiectului tehnic. Parapetul are structură de beton din motive de rezistenţă, de siguranţă şi antivandalism, dar şi pentru încadrarea în conceptul arhitectural al întregului proiect.

Chiar dacă această protecţie ar fi fost din alte materiale (ex. metal), golurile dintre elemente ar fi trebuit să fie de maximum 10 cm., conform legii, ceea ce ar fi dus oricum la obturarea vizibilităţii, în dreptul respectivelor elemente. Potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii precum şi a regulamentelor de recepţie finală, constructorul este direct răspunzător pentru respectarea întocmai a specificaţiilor tehnice ale proiectului.”

În prezent, în Mangalia sunt în derulare două proiecte europene – „Parcul Evergreen” şi „Aleea Teilor”, ambele urmând să fie finalizate în această primăvară, conform documentaţiei tehnice aprobate de Consiliul Local.

Dan NEDELCU


COMENTARII

BLOGGER
Nume

calatorii,97,economic,127,it,85,miscellanea,209,psiho-spiritualitate,138,
ltr
item
Informatii Medialog: Aleea Teilor, un scandal cu iz electoral la Mangalia
Aleea Teilor, un scandal cu iz electoral la Mangalia
aleea teilor, Mangalia
https://4.bp.blogspot.com/-unkVdbVHpuU/VvGHGXLB1UI/AAAAAAAABdw/6whhTZdbv1A_4D6FvKHd2zB7Hy5j4kf5A/s320/observator.ro.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-unkVdbVHpuU/VvGHGXLB1UI/AAAAAAAABdw/6whhTZdbv1A_4D6FvKHd2zB7Hy5j4kf5A/s72-c/observator.ro.jpg
Informatii Medialog
https://infomedialog.blogspot.com/2016/03/aleea-teilor-un-scandal-cu-iz-electoral.html
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/2016/03/aleea-teilor-un-scandal-cu-iz-electoral.html
true
3665870054236552312
UTF-8
Toate Articolele Nu am găsit niciun articol VEZI TOT Citește Tot Răspunde Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Înapoi Acasă Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share to a social network STEP 2: Click the link on your social network Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy