Baieții încep viața sexuală la 14 ani, iar fetele la 16

Statisticile naţionale și europene consemnează că peste 90.000 de fete cu vârste de maxim 19 ani din România, au născut în perioada 2009 - 2012, iar aproape 39.000 au făcut întrerupere de sarcină. În același timp, jumătate dintre adolescente se aleg cu o boală cu transmitere sexuală în primii doi ani de la debutul vieţii sexuale. Studiul realizat in 2015 de UNICEF si Romanian Angel Appeal trage un semnal de alarmă cu privire la următoarele elemente (date colectate din studiu cu privire la situația din Constanța):

- 35% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 14-16 ani și-au început viața sexuală (47% dintre baieți și 15% dintre fete);

- în medie, baieții își încep viața sexuală la 14 ani, iar fetele la 16 ani - dintre adolescenţii activi sexual din Constanţa, doar 20% au avut un singur partener in ultimele 12 luni si
43% au avut patru sau mai mulţi.

Fundaţia Population Services International România (PSI România) în Parteneriat cu Centrul Județean de Resurse și Asistenta Educațională Constanța a demarat iniţiativa pentru sănătatea tinerilor ,,Fac ce vreau, dar știu ce fac’’ prin care își propune să abordeze direct și neconvenţional subiectul sănătății sexuale.

“În condițiile în care discuţiile despre sexualitate sunt încă un subiect tabu in mediul familial ne simțim obligați la acțiune. Ne propunem sa creștem nivelul de cunoștinţe relevante referitoare la sănătatea sexuală pentru tineri cu vârsta între 17 si 19 ani din liceele de stat, adulţi activi sexual, inclusiv cadre didactice, prin promovarea unor comportamente preventive si deprinderi sănătoase prin intermediul unor sesiuni interactive de informare cu accent pe schimbarea comportamentului sexual în termenii prevenirii infecţiilor cu transmitere sexuală și a sarcinilor nedorite”, spune Georgeta Tudor, coordonator proiecte PSI Constanţa.

Programul pentru sănătatea tinerilor ,,Fac ce vreau, dar știu ce fac’’ abordează subiectele legate de sex, sexualitate și educaţie pentru sănătate printr-o metodă unică, în sesiuni interactive în care participanții sunt invitaţi la un concurs de cunoștinţe, descoperă lucruri noi și au discuţii libere cu psihologii si trainerii fundaţiei. Ȋn program sunt implicaţi activ: Fundația Baylor Marea Neagră, Clinica Aliat, Asociația Română de Terapii Scurte, Centrul Județean al Elevilor Constanța, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadul Universității ”Ovidius”, aceștii find doar o parte dintre parteneri. Proiecul se derulează și cu sprijinul a aproximativ 20 de voluntari.

PSI este o organizaţie neguvernamentală cu prezență activă în peste 76 de țări, specializată în programe educative pentru rezolvarea unor probleme legate de sănătatea grupurilor vulnerabile. Ȋn acest sens, echipa PSI România vrea să vină în ajutorul tinerilor pentru ca aceştia să poată lua decizii corecte, fara consecinţe negative si să se poată dezvolta fizic si emoţional fara piedici.

Cu o experienta de peste 40 ani la nivel mondial, Population Services International activează în România din 1998 și este promotor activ al sănătăţii tinerilor prin comercializarea mărcii Love Plus la preţuri accesibile si prin acordarea anuală a peste 100.000 prezervative in campaniile proprii si ale partenerilor.

Dan NEDELCU


Comentarii