BCR a câştigat definitiv în procesul colectiv G2


BCR: "În cadrul procesului colectiv iniţiat de un grup de clienţi, reprezentaţi de casa de avocatură Piperea şi Asociaţii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a stabilit că nu există clauze abuzive în contractele de credit cu dobândă variabilă ale BCR“.

Banca Comercială Română (BCR) a câştigat definitiv procesul colectiv pe clauze abuzive (aşa-numitul G2), potrivit unui comunicat trimis de bancă. Documentul arată că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că nu există clauze abuzive în contractele de credit ale BCR: „Sentinţa ICCJ a stabilit că dobânzile sunt calculate corect, însă BCR va propune clienţilor săi oferte de dobândă la nivelul actual al pieţei, pentru a încheia amiabil orice diferend şi pentru a consolida o relaţie pe termen lung cu aceştia“.

Deşi instanţa a stabilit ca toţi cei 120 de clienţi angrenaţi în proces să plătească cheltuieli de judecată, BCR nu va solicita recuperarea sumelor respective, au anunţat reprezentanţii băncii.

Comunicatul citat adaugă: "Sentinţa este identică cu alte şase decizii anterioare ale ICCJ care au stabilit că nu există clauze abuzive în contractele BCR, motivând următoarele: este incorectă echivalarea «dobânzii de referinţă variabilă» cu rata EURIBOR; instanţele nu pot ignora termenii contractului dintre clienţi şi bancă, interpretând greşit sau atribuind alt înţeles angajamentului contractual al părţilor; clauzele din contract sunt clare şi exprimă voinţa reală a părţilor, care au agreat modul de calcul a dobânzii variabile".

BCR a anunţat că 160.000 de clienţi ai săi sunt beneficiarii soluţiilor comerciale oferite de bancă pentru depăşirea problemelor financiare şi provocărilor contextului economic: "100.000 de clienţi sunt beneficiari ai refinanţărilor oferite de bancă între anii 2010-2015; 30.000 de clienţi ai băncii au primit sprijin şi soluţii de restructurare a creditelor (extinderea maturităţii, amânare la plată, reducerea temporară a ratelor); 30.000 de clienţi, aflaţi în imposibilitatea ajustării costului creditelor, din cauza scăderii valorii garanţiilor şi a veniturilor, au beneficiat de scăderea ratei lunare în medie cu 20% în urma programului Scade Rata".

Oferta lansată anul trecut de BCR prevede reducererea, cu o medie de 20% (scăderea este cuprinsă între 15% şi 40%), a ratelor lunare. Programul Scade Rata vizează aplicarea unei dobânzi fixe de 4,95% timp de cinci ani sau 5,95% timp de zece ani, ulterior clienţii urmând să plătească o dobândă variabilă, alcătuită dintr-o marjă fixă de 3% plus EURIBOR la şase luni (dacă împrumuturile sunt în lei se aplică indicele ROBOR la 6 luni). Pentru creditele de consum cu ipotecă dobânda va fi mai mare cu 1%. Oferta băncii include şi o asigurare de viaţă gratuită pe perioada de derulare a creditului.

Reprezentanţii BCR concluzionează în comunicatul citat: "Banca se află într-un proces de negociere constructiv cu un grup anterior de aproximativ 200 de clienţi reprezentaţi de aceeaşi casă de avocatură. Abordarea face parte din strategia BCR de a soluţiona prin parteneriat şi reconciliere amiabilă orice diferend comercial cu clienţii săi. O abordare echilibrată între interesul de afaceri al băncii şi interesul clienţilor este soluţia constructivă pe termen lung, iar banca urmăreşte cu prioritate înţelegerea situaţiei financiare a clienţilor şi identificarea soluţiilor comerciale adecvate". 

Dan NEDELCU

Comentarii