Cum reducem consumul energetic în casa noastră?


Specialiştii în energie cred că resursele energetice ale planetei sunt aproape epuizate, iar foarte multe state au început să ia măsuri pentru reducerea consumului de energie şi folosirea resurselor alternative, în special a celor inepuizabile. Chiar şi în legile din România sunt stipulate aceste aspecte, iar articolul 12 din Legea 159/2013 prevede că începând cu anul 2021, clădirile noi trebuie să respecte anumite standarde, printre care consumul de energie din surse convenţionale să fie aproape egal cu zero. Pentru instituţiile de stat, regula pentru clădirile noi se aplică începând cu 2019.

Inginerul Iosif Butuc, specialist în expertiză termică şi tehnică în construcţii şi în termoviziune a clădirii, afirmă că românii au început de ceva timp să se adapteze la trendul mondial, şi anume acela de a creşte performanţa energetică a unei clădiri şi de a folosi surse alternative de energie.

Referitor la mijloacele pe care românii ar trebui să le folosească pentru a reduce consumul de energie, specialistul consideră că acestea trebuie adaptate în funcţie de cele două tipuri de realizare a energiei termice. “Pentru cazurile în care folosim combustibil în stare solidă, lichidă, gazoasă, lemne, gaz natural etc., cele mai profitabile soluţii sunt panourile solare cu tuburi vidate şi centralele pe gaz în condensatie, în realizare directă cu un sistem de încălzire prin pardoseală. Pentru cazurile în care consumăm energie termică de la centrale eletrice, se recomandă panourile fotovoltaice şi pompele de căldură cu inverter. Mai putem folosi aparatele de aer condiţionat, de tip inverter sau simple, panouri radiante, centrale electrice, calorifere electrice, aeroterme sau aparate de ventilaţie cu recuperare de căldură, sisteme “terra air home”, care aduc căldură naturală în mod gratuit, cu ajutorul căldurii din pământ pe perioada iernii, sau răcirea clădirii cu ajutorul pământului, pe timp de vara”, declară ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

Cum ne ajută experţii să găsim soluţiile cele mai bune pentru reducerea consumului?
Într-o primă instanţă, experţii fac o inspecţie tehnică şi termică a clădirii şi pot elabora o analiză detaliată referitoare la pierderile de căldură, problemele găsite, cât şi o gamă de soluţii pentru rezolvarea acestora. Inspecţiile se realizează de firme de instalaţii şi de audit în energie termică şi expertiză termică în construcţii. Pentru măsurarea pierderilor de căldură, se folosesc aparate speciale care generează o hartă termică a clădirii şi pot depista cu uşurinţă locurile unde se pierde cel mai mult căldură. 

“În imagini puteţi vedea un astfel de exemplu, în care am folosit camera de termoviziune în timpul iernii, la o temperatura de -10 grade Celsius. Putem vedea cu uşurinţă unde este izolată clădirea (sunt culorile mai închise) şi unde nu este izolată (culori mai deschise). Am întâlnit foarte multe cazuri în care oamenii nu au apelat la serviciile unui specialist şi au investit, spre exemplu, în panouri solare fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, însă ca sursă de căldură foloseau o centrală termică, unde consumul era mai mare decât ceea ce se producea. Un expert ar fi recomandat folosirea echipamentelor în funcţie de cum au fost acestea concepute. Spre exemplu, panourile fotovoltaice nu sunt recomandate să fie folosite pentru producerea de energie termică indirect, acea energie electrică produsă putând fi folosită la o centrală electrică pentru producerea de energie termică, însă randamentul este mult mai mic. În speţa de faţă ar fi mult mai avantajos din punct de vedere al consumului, dar mai ales financiar, dacă am folosi direct panouri solare cu tuburi vidate, pentru energie termică. În concluzie, pentru eficientizare se recomandă ca tipul de energie produsă să fie folosită doar pentru utilităţile care folosesc acelaşi tip de energie. Aşadar, dacă producem energie electrică, trebuie s-o consumăm tot pentru utilităţile electrice, iar dacă producem energie termică, trebuie să o folosim tot pentru energie termică şi nu invers”, declară ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro.

În cât timp se amortizează investiţiile?
Specialistul consideră că sursele de energie “verde” cu consumul cel mai mic sunt, într-adevăr, mai scumpe decât cele convenţionale, însă costurile acestora se amortizează surprinzător de repede dacă respectăm indicaţiile din raportul tehnic. “Trebuie să ţinem cont de faptul că aceste surse “verzi” pot acoperi costurile pentru mai multe utilităţi, cum ar fi apă caldă, încălzire şi chiar pentru producerea de energie electrică. Un specialist poate spune, în funcţie de suprafaţa locuită şi alte criterii, care sunt sursele cele mai convenabile, iar cu cât aportul de energie acoperă mai mult din necesarul termic, cu atât perioada de recuperare a investiţiei este mai mică. Orice profesionist care va întocmi un raport referitor la soluţiile de încălzire sau reabilitare termică, este obligat să ofere şi o fişa tehnică cu valoarea estimativă a investiţiei şi perioada de amortizare a investiţiei”, conchide ing. Iosif Butuc, directorul www.termice.ro

media.log


Comentarii

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.