Mamaia devine capitala europeană a sportului

Peste 500 de sportivi la Maratonul Nisipului

Singurul maraton din Europa care se desfăşoară pe nisip, va avea loc peste două săptămâni (27 martie) în staţiunea Mamaia. Până la ora actuală, peste 500 de sportivi din România şi din alte ţări s-au înscris la inedita cursa de la malul Marii Negre şi alte câteva sute de susţinători şi-au anunţat prezenţa.

Evenimentul sportiv internaţional, ajuns la a treia ediţie, este organizat de asociaţia sportivă SanaSport şi Radio Constanţa, în parteneriat cu Direcţia Judeţeană de Sport şi Tineret Constanţa, Primăria Constanţa şi Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral. Maratonul Nisipului se adresează atât alergătorilor amatori, cât şi sportivilor de performanţă şi conţine trei probe competitive (maraton, semimaraton, cursa de 10km) şi crosul Family Run (aproximativ 1km) - care are menirea de a-i aduce mai aproape de sport atât pe părinţi, cât mai ales pe copiii acestora.

Premii în valoare de 26.600 de lei
Sponsorii evenimentului au pregătit premii în valoare totală de 26.600 de lei, respectiv 22 de premii pentru categoria Open, 18 premii pentru cele şase categorii de vârstă. La acestea se adaugă un premiu suplimentar pentru doborârea recordului la proba de maraton - care a fost stabilit la a doua ediţie, de Szomyu Florin (02:45:46, la masculin) şi de Ciortan Nicoleta (03:24:37, la feminin) - în valoare de 500 de lei. În acelaşi timp, premiate vor fi şi primele cinci familii clasate la crosul Family Run.

Se va alerga pentru o cauză nobilă
La această ediţie participanţii, împreună cu organizatorii, au decis să lupte pentru o cauză nobilă şi anume reconstrucţia şi modernizarea secţiei de terapie intensivă nou născuţi şi a compartimentului de prematuri din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Constanţa. Prin proiectul social, intitulat sugestiv “Dăruieşte primul zâmbet” şi iniţiat de către asociaţia Dăruieşte Aripi, comunitatea sportivă SanaSport va lupa pentru scăderea ratei mortalităţii infantile neonatale, care a atins cote alarmante în Constanţa. La nivelul judeţului, rata este de trei ori mai mare decât media europeană, iar un copil moare în fiecare săptămâna la Constanţa, în secţia de terapie intensivă, înainte de a împlini o lună.

“Ediţia din acest an a Maratonului Nisipului este cu atât mai specială, cu cât am înţeles cu toţii nevoia salvării nou născuţilor, care se sting din viaţă din cauza infrastructurii medicale precare a sistemului de sănătate din judeţul Constanţa. Vom alerga pentru a salva vieţi, vom alerga pentru sănătate şi pentru a promova litoralul românesc la nivel internaţional. Comunitatea sportivilor internaţionali este alături de noi, demonstrând şi în ediţiile anterioare că ne respectă pentru ceea ce facem. Ne bucurăm foarte mult că în acest an s-au înscris foarte mulţi sportivi străini şi ne dorim ca, de la an la an, să aducem pe litoralul românesc tot mai mulţi pasionaţi ai sportului”, a declarat preşedintele asociaţiei sportive SanaSport, Daniel Antonaru.

Sponsorii competiţiei: Roxtec (sponsor oficial), Castrol, Belloto, Nutrilite, Fan Courier (sponsori principali), Medical On Group, Ciuc NaturRadler, Aqua Carpatica, Cris-Tim, Auto Karma, Crama Darie, Dobre şi Fii, Maritimo Shopping Center, Adora Studio, restaurant Harlequin, Zip Escort Poligon de Tragere, Dalgeco, Filicori, Dina Mariage, Envirotech şi Dobrogea SA.

Parteneri: RoClub Maraton, Bucharest Running Club, SmartAtletic

Asociaţia sportivă SanaSport este o organizaţie non-guvernamentală, înfiinţată în 2013, care are că obiective majore promovarea importanţei sportului pentru societate şi îmbunătăţirea condiţiei fizice şi a stării de sănătate în rândul locuitorilor din municipiul Constanţa. SanaSport organizează în fiecare duminică, începând cu ora 9.00, alergări de anduranţă pe nisip, punctul de întâlnire fiind parcarea de la Aqua Magic din staţiunea Mamaia. Până în prezent peste 500 de iubitori ai sportului au răspuns invitaţiei membrilor asociaţiei şi au rezonat cu motto-ul  “Încetează să mai fabrici scuze, aleargă pur şi simplu!”. Pentru proiectele sale social-sportive, asociaţia Sanasport a fost nominalizată la gala “Zece Oameni de Valoare pentru Constanţa” (secţiunea Sport), ediţia 2016.

Dan NEDELCU

Comentarii