Dezvoltatorii imobiliari din Dobrogea s-au unit

Constantin Frățilă, preşedintele ACID. 
Printre membrii fondatori ai asociaţiei ACID se mai numără  oamenii de afaceri Constantin Frățilă (COMCM SA), Costică Zelca (Stop SRL), Grigore Comănescu (Somaco Construct SRL) şi Vasile Costea (ABC Val SRL).

Cea mai mare structură asociativă din domeniul construcțiilor din sud-estul României, Asociația Constructorilor și Investitorilor Dobrogea (ACID) a fost înfiinţată, săptămîna trecută, de grup de oameni de afaceri din Constanţa şi Tulcea, pentru a apăra, prin toate mijloacele legale, drepturile și interesele constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari, producătorilor de materiale de construcții în relația cu autoritățile publice locale și centrale și cu furnizorii de utilități. De asemenea, asociația işi propune să acorde consultanță, să formuleze interpelări, solicitări, opinii către factorii de decizie ai administrației și furnizorilor.

Constantin Frățilă (directorul general al COMCM Constanţa), președinte al asociației, a declarat: „Reprezentăm o forță importantă a economiei constănțene și nu cred că poate exista o instituție care să nu ne bage în seamă. Dispunem, la înființare, de un patrimoniu de 94.500 lei. Asociația își propune ca, pe diverse ramuri de activitate, să creeze comisii mixte care să ajute autoritățile locale. Funcţionăm cu birouri proprii pentru consultanță juridică și tehnică, pentru indrumarea si sprijinirea membrilor. Vom avea comisii de specialitate pe diverse domenii, inclusiv în cel al racordărilor la utilităţi. Vom iniţia chiar şi propuneri legislative. Sper ca expertiza pe care o avem să aducă plus valoare pentru ce înseamnă economia din județele Constanța și din Tulcea". Printre membrii fondatori ai asociaţiei se mai numără  oamenii de afaceri Costică Zelca (Stop SRL), Grigore Comănescu (Somaco Construct SRL) şi Vasile Costea (ABC Val SRL).

ACID are până în prezent 45 de membri, dintre care 21 fondatori, mai mult de jumătate reprezentând societăți cu bugete, cifre de afaceri mari şi mulți angajați. Iniţiatorii estimează că numărul lor va crește rapid, pentru că există numeroase societăți de profil care și-au exprimat dorința de a se alătura demersului.

„Ideea constituirii acestei asociatii a venit din nevoia de a exista un dialog constructiv cu autorităţile locale, dar si cu furnizorii de utilităţi. Un dialog care să ducă la o mai bună fluidizare a tot ceea ce înseamnă activitatea de construcții, începând de la elaborarea PUZ-urilor, până la emiterea certificatelor de urbanism şi de construcții. De exemplu, PUZ-ul începe să producă efecte, se fac contracte, se iau credite, apoi vine un primar și schimbă o virgulă. Este inadmisibil! Vrem să rezolvăm aceste probleme prin dialog. Evident, dorim sa venim şi cu propuneri în vederea sprijinirii politicilor de dezvoltare locală si zonală, sa participam la viaţa obştei, inclusiv în domeniul sportiv, cultural, educativ etc.”, a declarat Constantin Frățilă.

Şase luni pierdute numai pentru obţinerea de hărtii la o investiţie
La rândul său, vicepreședintele asociației, Costică Zelca, a declarat că birocrația din administrația locală întârzie investițiile. “Un certificat de urbanism este emis în mai mult de o lună și jumătate, în condițiile în care ar trebui eliberat în maximum 15 zile. După ce obții certificatul, ai în spatele lui vreo 17 avize pe care trebuie să le iei de la toți furnizorii sau instituțiile care avizează, proceduri care durează încă cel puțin 4 luni“, a precizat acesta.

Utilitățile, o mare problemă a constructorilor
O altă mare problemă a constructorilor o reprezintă utilitățile. Adică, faptul că furnizorii de electricitate, gaze și apă refuză să își dezvolte rețelele și îi obligă pe constructori să o facă pe cheltuiala lor racordarea la diversele rețele. „La electricitate, spre exemplu, după ce cumperi tu un transformator și te conectezi la rețea, Enel vine și ți-l ia, cu proces-verbal de predare-primire. Apoi se laudă că investește în România. Altfel, dacă anunți că ai un proiect ți se spune ca mai întâi să ridici tu blocul, după care vin și ei să tragă curent““, spune și omul de afaceri Costică Zelca.

***
Asociaţia Constuctorilor şi Investitorilor Dobrogea este o asociaţie independentă, nonguvernamentală, care are drept scop promovarea şi aplicarea intereselor constructorilor, dezvoltatorilor imobiliari, producatorilor de materiale de construcţii, precum şi a distribuitorilor de materiale de construcţii, atât la a nivel local, cât şi la nivel naţional, în vederea dezvoltării unei pieţe imobiliare cât mai eficientă, profitabilă, cu respectarea principiilor de etică, transparenţă, corectitudine şi parteneriat.

Printre alte obiective ale ACID se numără: asocierea în vederea stabilirii termenelor de desfăşurare şi conlucrare între constructori, dezvoltatori imobiliari, producători de materiale de construcţii şi distribuitori de materiale de construcţii pe de o parte şi administraţiile locale pe de alta, cu privire la emiterea avizelor şi autorizaţiilor prevăzute de lege cu respectarea termenelor legale; dezvoltarea relaţiilor dintre constructori, dezvoltatori imobiliari, producători de materiale de construcţii, distribuitori de materiale de construcţii şi administraţiile locale sau alte organisme ale statului, prin dezbateri şi participarea activă la orice proiecte de interes pentru piaţa imobiliară; promovarea eticii şi aplicarea celor mai bune practici profesionale în domeniul construcţiilor, dezvoltărilor imobiliare, producerii şi distribuitorii materialelor de construcţii; promovarea şi dezvoltarea pe termen lung, durabilă, a industriei construcţiilor; susţinerea şi promovarea de produse şi servicii ale firmelor româneşti, cu preponderenţă a celor dobrogene etc.
                                                             
Printre scopurile asociaţiei se numără iniţierea de opinii, propuneri de modificare, dacă este cazul şi de solicitări de completare a planurilor şi proiectelor de amenajare a teritoriului în care membrii săi îşi desfăşoară activitatea (cu impact direct asupra zonei geografice Dobrogea), constituindu-se în partener de dialog în relaţia autorităţi – furnizori - dezvoltatori - constructori; intervenţia în sprijinul membrilor în relaţia cu furnizorii de utilităţi, sesizând încălcările de termene în eliberarea de avize, acorduri, racordări, precum şi orice alte abuzuri în condiţionarea prestării de servicii; accesarea de fonduri europene, guvernamentale sau private, direct de către asociaţie prin elaborarea de proiecte sau oferirea de suport şi consultanţă membrilor asociaţiei în elaborarea proiectelor de finanţare etc.

Dan NEDELCU


Comentarii