Zece lucruri pe care nu le ştiai despre mintea ta (I)


Cu toate că am avansat tehnologic foarte mult, în ultimele decenii, încă ştim extrem de puţine lucruri despre mintea noastră, despre cum o putem folosi la parametri mai buni şi despre cum acest “super-computer” are nevoie de comenzi şi antrenament zilnic pentru a pune viaţa în mişcare.

Psihologul Alexandru Pleşea, cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul minţii”, consideră că mintea noastră este cel mai avansat element care ne defineşte, iar cu cât vom înţelege mai multe despre ea, cu atât viaţa noastră va deveni mai clară, mai simplă, vom căpăta mai multă încredere în noi şi vom îndrăzni să facem lucruri pe care, altminteri, nu le-am fi făcut. Specialist şi trainer în programare neuro-lingvistică (NLP), acesta enumeră 10 lucruri pe care nu le ştim despre cum funcţionează mintea noastră, afirmând că înţelegerea lor ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim percepţia despre lume, viaţă şi mai ales despre noi înşine.

Pentru o “digerare” mai bună a informaţiilor, am împărţit acest material în două episoade. Iată care sunt primele 5 lucruri mai puţin cunoscute despre mintea umană:

1. Mintea este mai puternică prin simboluri
“Mintea noastră percepe mai degrabă tabloul general şi lucrează cu simboluri, de aceea ne este foarte greu să memorăm, de exemplu, poezii cuvânt cu cuvânt, dar ne este mult mai accesibil să “înregistrăm” mental un film. Mintea subconştientă poate înregistra cu uşurinţă fiecare amintire posibilă prin serii de simboluri şi prin imagini pentru memoria vizuală”, spune psihologul Alexandru Pleşea.

2. Mintea nu poate procesa gânduri formulate negativ
“Puţină lume ştie că mintea noastră subconştientă este incapabilă să audă negaţiile sau gândurile negative. Orice vorbim sau gândim negativ este procesat invers de mintea noastră, care percepe informaţia ca şi cum am afirmat “eu vreau asta”. Mai simplu spus, dacă eu aş spune “nu vreau să se întâmple asta”, mintea mea subconştientă va elimina negaţia şi va percepe “vreau să se întâmple asta””, consideră specialistul.

3. Mintea menţine percepţiile de la o vârstă tânără, până la vârsta adultă
Toate valorile pe care le înmagazinăm în subconştient, atunci când suntem tineri, vor construi un sistem foarte solid, în funcţie de care ne vom ghida viaţa la vârsta adultă. “Modul în care privim lucrurile acum, şi sistemul nostru de credinţe, sunt bazate pe sentimentele noastre din tinereţe. Scopul nostru este să ne deschidem orizonturile minţii şi să nu permitem experienţelor noastre negative, din trecut, să ne convingă a rămâne negativi”, afirmă Alexandru Pleşea.

4. Mintea ne ajută, dar are nevoie de direcţii
“În viaţa noastră există două tipuri de situaţii în care mintea noastră funcţionează: situaţiile în care construim şi cele în care se activează instinctul de autoconservare. În ultimul caz, atunci când un pericol devine iminent, mintea noastră creează un software care ne ajută să luăm decizii automate în fiecare zi. Aşa se întâmplă, de pildă, când ne frigem din greşeală, mintea noastră comandând automat corpului să evite pericolul”, spune specialistul. În acelaşi timp, adaugă psihologul, acel “progrămel” ne dezvoltă comportamentul şi ne creează dexterităţi. “Când învăţăm pentru prima dată un lucru, cum ar fi mersul pe bicicletă, ne este greu la început. Prin practică şi exerciţiu devenim din ce în ce mai pricepuţi, pentru că mintea noastră se dezvoltă şi a creează un tipar standard pentru acţiunile respective. Problema apare atunci când nu este stabilită o direcţie clară şi viaţa noastră curge în derivă. Dacă îi dăm minţii noastre o direcţie, urmărim în orice acţiune a vieţii noastre fericirea sau starea de bine, atunci subconştientul nostru nu ne va dezamăgi”, susţine Alexandru Pleşea.

5. Informaţia circulă foarte rapid în minte
Alexandru Pleşea
Nu multă lume ştie că mintea noastră generează mai mult de 60.000 de gânduri în fiecare zi, iar informaţia circulă în ea cu o viteză de aproximativ 400 de kilometri pe ora! “Nu trebuie niciodată să ne facem griji că nu avem gânduri, că ne-a părăsit inspiraţia. Tot ceea ce trebuie să facem este să pescuim unul dintre zecile de mii de gânduri care ne traversează mintea zilnic şi să-l punem în aplicare în viaţa noastră. Secretul este că atunci când mintea este invadată numai de gânduri pozitive, atunci avem o paletă mult mai largă de acţiuni constructive pe care le putem pescui şi pune în aplicare în vieţile noastre”, afirmă psihoterapeutul.

***
Alexandru Pleşea, supranumit “Antrenorul minţii”, este psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neouro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite - Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România - şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în ţara noastră, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilităţi au când îşi folosesc resursele intelectuale şi să arate abilităţile pe care mintea fiecaruia le are încă latente.
(Va urma)

D.N.
Partea a doua a articolului o găsiţi aici.

Comentarii