Zece lucruri pe care nu le ştiai despre mintea ta (II)


Psihologul Alexandru Pleşea: “Cele 10 procente folosite de creier sunt un mit; putem folosi toate funcţiile lui”

Cu toate că am avansat tehnologic foarte mult, în ultimele decenii, încă ştim extrem de puţine lucruri despre mintea noastră, despre cum o putem folosi la parametri mai înalţi şi despre cum acest “super-computer” are nevoie de comenzi şi antrenament zilnic pentru a pune viaţa în mişcare.

Cunoscut opiniei publice drept “Antrenorul minţii”, psihologul Alexandru Pleşea consideră că mintea noastră este cel mai avansat element care ne defineşte, iar cu cât vom înţelege mai multe despre ea, cu atât viaţa noastră va deveni mai clară, mai simplă, vom căpăta mai multă încredere în noi şi vom îndrăzni să facem lucruri pe care, altminteri, nu le-am fi făcut. Specialist şi trainer în programare neuro-lingvistică (NLP), acesta a enumerat 10 lucruri pe care nu le ştim despre cum funcţionează mintea noastră, afirmând că înţelegerea lor ne-ar putea ajuta să ne îmbunătăţim percepţia despre lume, viaţă şi mai ales despre noi înşine. 

Ieri, în prima parte a materialului, am prezentat primele cinci lucruri; astăzi continuăm cu următoarele cinci.

6. Regula de 10% folosit de creierul nostru este un mit
Psihoterapeutul Pleşea crede că regula celor 10 procente utilizate din capacitatea creierului nostru este un mit şi apare doar la electroencefalogramă (EEG). În opinia specialistului, situaţia este cu totul diferită, un om normal folosindu-şi mai mult de 10% din creier.

“Desigur, o persoană obişnuită nu îşi foloseşte toate funcţiile creierului simultan. Nu ar fi fizic posibil, deoarece ne-am scurtcircuita creierul. Este ca atunci când folosim un aparat la capacitatea lui maximă şi acesta se încinge, până când ajunge la punctul în care se defectează. În schimb, mintea umană are posibilitatea de a accesa anumite funcţii în zile diferite, atunci când acestea sunt necesare, dar în decursul unei vieţi nu rămân funcţii ale creierului care să nu fie accesate niciodată”, declară psihoterapeutul.

7. Mintea şi creierul procesează non-stop
Creierul funcţionează în fiecare secundă a vieţii noastre şi nu există momente în care acesta să ia pauză. “Gândiţi-vă o secundă ce s-ar întâmpla dacă am avea creierul în repaus total la un moment dat. Am uita să respirăm, inima noastră ar uita să mai bată, toate funcţiile noastre vitale s-ar prăbuşi instant. Creierul nostru este activ şi în timpul somnului şi pe parcursul unei zile. De aceea sfatul meu, pentru voi, este să ne culcăm cu gânduri pozitive, pentru că în vis acestea vor construi o lume aşa cum ne-am dori noi. Astfel, când ne vom trezi, ne vom simţi inspiraţi de tot ceea ce a creat subconştientul în timpul visului şi vom încerca să aducem în viaţa reală acele trăiri”, consideră Alexandru Pleşea.

8. Mintea vrea să utilizeze cât mai puţine cunoştinţe şi resurse posibile
Mintea noastră va încerca mereu să facă economie de resurse, pentru a administra eficient funcţiile corpului şi orice informaţie primită, pe lângă activităţile pe care le desfăşurăm zilnic. Cu cât face mai puţin efort, cu atât mintea are la dispoziţie mai multă capacitate pentru orice procesare urgentă am avea în acea zi.

9. Toate cele cinci simţuri sunt importante
Cele cinci simţuri ale noastre - vederea, mirosul, auzul, gustul şi atingerea - au o putere extraordinară de a crea o amintire a ceea ce au experimentat. Toate aceste amintiri vor ajunge în subconştientul nostru şi vor rămâne stocate acolo pentru a le putea accesa oricând vom trăi noi experienţe asemănătoare. Prin acest mecanism, crede psihoterapeutul, ne putem aminti diferite lucruri în funcţie de ceea ce simţim, auzim, atingem, mirosim etc.

10. Mintea vrea să înveţe tot timpul
Alexandru Pleşea
“Mintea vrea, dar de cele mai multe ori obiceiurile nu ne lasă să învăţăm pe cât am dori. Dacă totuşi avem impresia că mintea umană poate înmagazina doar un număr finit de lucruri, atunci suntem într-o mare eroare. Ea are puterea de a procesa miliarde de informaţii şi poate învăţa, în permanentă, lucruri noi, fără să avem “procesorul” încărcat. Această abilitate a creierului ne ajută să ne dezvoltăm continuu şi ne dă putere creatoare. În funcţie de informaţiile şi gândurile pe care le înmagazinăm mereu, avem puterea de a le transpune în viaţa noastră pentru a-i stabili o direcţie. Cu cât mintea este umplută mai mult cu gânduri constructive şi mai puţin distructive, cu atât avem o posibilitate mai mare de a ne construi viaţa aşa cum ne dorim noi”, conchide psihologul Alexandru Pleşea.

*** 
Alexandru Pleşea, supranumit “Antrenorul minţii”, este psihoterapeut, hipnoterapeut şi trainer în programare neouro-lingvistică. A studiat natura minţii umane în trei sisteme educaţionale diferite - Statele Unite ale Americii, Marea Britanie şi România - şi de peste 10 ani organizează cursuri şi traininguri în ţara noastră, cu scopul de a-i face pe oameni să afle ce posibilităţi au când îşi folosesc resursele intelectuale şi să arate abilităţile pe care mintea fiecaruia le are încă latente.
(Sfârşit)

D.N
Prima parte a articolului o gasiti aici.

Comentarii