Zeci de mii de vizitatori la primul Festival al Scoicilor din Romania


Prima ediție din România a Festivalului Scoicilor, care a avut loc în Piaţa Ovidiu din Constanța, a adunat în cele trei zile de desfășurare (20 – 22 mai), 90.000 de vizitatori, care au consumat 17 tone de scoici, potrivit estimării organizatorilor. 

Evenimentul a fost organizat de cunoscutul chef Cătălin Scărlătescu (vedetă a emisiunilor tv difuzate de Antena 1 și Pro TV), care a și asigurat din surse proprii bugetul necesar, alături de firmele ”Master of flames” si ”Claboo media”. La festival au participat 9 restaurante de pe litoral și 3 din țară (Craiova, Sasca Montană - județul Caraș-Severin - si București. Primaria Constanța a sprijinit manifestarea prin punerea gratuită la dispoziție a locului de desfășurare și asigurarea serviciilor de curățenie.


Cu sos de roşii, cocos sau de vin alb, cu usturoi, ceapă, legume, orez, pătrunjel sau cu paste, smântână și gorgonzola, pregătite cu ouzo, gătite pe plită, la ceaun sau în tigăi uriașe, tonele de scoici, pescuite exclusiv din Marea Neagră și preparate de bucătari specializați, s-au consumat cu rapiditate de vizitatori. Fapt ce a făcut ca piața constănțeană să fie practic golită de gustoasele moluște, fiind necesară procurarea de noi cantități din Bulgaria.  

Specialiștii bucătari participanți spuneau că cele mai savuroase preparate se gătesc din scoici vii și de aceea este foarte important, pentru a rămâne proaspete, ca ele să aibă cochiliile bine închise. De aemenea, scoicile cele mai gustoase trebuie să fie ușor picante, așa că ardeiul iute nu ar trebui să lipsească la preparare. 


Festivalul s-a finalizat cu un concurs de gătit, pentru care organizatorii au pus la bătaie un trofeu din bronz, cu o greutate de 15 kg, reprezentând o scoică, a cărei realizare a costat 5.000 de euro. Acesta a fost adjudecat de Alex Negoiță, de la restaurantul Steaua de Mare, din Eforie Nord și unul dintre membrii echipei Scărlătescu din cadrul emisiunii tv Chefi la cuțite.

Alex Negoiță are 26 de ani și lucrează în bucătărie de la vârsta de 16 ani. În următorii 8 ani el s-a realizat: s-a făcut bucătar, a gătit în Italia, Spania și Germania, s-a căsătorit și a devenit tătic. Acum își dorește să ajungă un chef de renume!

Bogdan Dumitru, reprezentantul organizatorilor, ne-a declarat că aceștia și-au propus să revină la Constanța cu o nouă ediție a festivalului. 


Dan NEDELCU

Comentarii