Cum generaţi codul QR pentru un website sau o carte de vizită


Astăzi o să va arăt cum generaţi codul QR pentru site-ul pe care îl deţineţi, însă, înainte de toate, o să vă relatez o mică istorie despre el.

Acest cod a fost lansat pentru prima dată de o companie japoneză în 1994 și reprezintă o gamă de standarde de codare, respectiv un cod matrice format din bare bidimensionale. QR este o prescurtare din limba engleză a cuvintelor ”quick response” (răspuns rapid). Un astfel de cod poate stoca maxim 7.089 de caractere numerice şi 4.296 alfanumerice. Creatorii lui au vrut să producă un decodor rapid. Codul QR este marcă înregistrată (trademark) a companiei Denso Wave, Inc.

Astfel de coduri sunt foarte frecvente în Japonia, SUA, Canada, Germania și alte țări. Sunt utilizate cu regularitate pe telefoanele mobile de tip smartphone, deoarece codurile QR pot reprezenta (în mod codificat) adrese de site-uri de tip URL; pentru acces rapid la un site dorit utilizatorul trebuie să îi scaneze codul QR cu ajutorul camerei foto din telefonul său mobil. Un software cititor interpretează imaginea și descifrează codul, iar browserul telefonului îl direcționează pe utilizator către URL-ul în cauză. Simplitatea acestor legături de la lumea fizică spre lumea electronică, cunoscute sub numele de „hyperlinkuri fizice” (în engleză hardlink), explică popularitatea lor. 

Practic, codul QR se găsește aplicat pe o serie întreagă de produse din magazine, iar atunci când este scanat, prin intermediul unei pe aplicaţii, cu telefonul mobil, pot fi vizualizate rapid datele inscrise criptat pe acesta, cum ar fi: adresa site-ului, de email și datele de contact ale producătorului sau comerciantului etc. Codul QR permite companiilor să câștige noi clienți și  devine foarte util atunci când adresele URL sunt lungi, iar tastarea acestora într-un browser de pe telefonul mobil ar fi nepractică. Există două tipuri principale de coduri QR: „Micro QR” și „Design QR”.

Cu ajutorul programului gratuit QR-Code Studio vă voi arăta, în cele ce urmează, cum să vă creaţi propiul cod, precum și mai multe instrucţiuni legate de acest program.

Exemplu cod QR pentru site-ul nostru (scanaţi cu aplicaţia de pe telefon pentru test)


Tutorial video:
Cum generaţi codul QR pentru un website sau o carte de vizită


M.M.

Comentarii