Casa Hrisicos din Constanța renaşte luxoasă după 100 de ani


Luxul revine din nou în zona istorică: piaţa Ovidiu va avea un bistro și un hotel boutique
Casa Hrisicos este un imobil de referinţă în peisajul şi în istoria Constanţei, fiind de-a lungul timpului un hotel elegant cu un restaurant cu meniu pescăresc şi internaţional, ce era frecventat de lumea bună a anilor 1900, pentru ca mai apoi să trăiască împreună cu vremurile oraşului şi să devină sediu pentru societăţi de asigurare şi bănci. Schimbările de destinaţie nu au afectat istoria acestei clădiri, astăzi întorcându-se în timp şi redevenind un simbol al Constanţei, dar şi un punct de reper pentru gastronomie. 

Dragoş Panait, directorul executiv și propietarul steakhouse-urilor Red Angus şi The Beef Club, din Bucureşti, a renovat clădirea redând constănţenilor o parte din istoria oraşului. Casa Hrisicos va dispune de un hotel boutique cu 23 de camere și un restaurant cu o capacitate de 70 de locuri la interior şi o terasă de 40 de locuri. 

Restaurantul va fi un high-end bistro, iar întregul său concept va avea la bază ingrediente proaspete, atent selecționate: pește, fructe de mare, fructe și legume. De asemenea, vor avea și produse unice achiziționate de la producători din străinătate. Toate sunt incluse în meniul ce va păstra unicitatea locului şi amintirea vechilor poveşti celebre. Bucătăria va fi condusă de Michele Mingozzi, chef cu experiență internaţională în restaurante cu stele Michelin și un bucătar șef român, care și-a petrecut cea mai mare parte din carieră în Anglia, în restaurante de fine dining. Aceștia se vor adresa în principal constănțenilor și companiilor din oraș care caută o experiență culinară unică, atât pentru partea de prânz sau cină cât și pentru mesele corporate, într-o atmosfera generală relaxantă. Restaurantul va fi dat în folosință înaintea hotelului 

Dragoş Panait
O investiție de peste o jumătate de milion de euro
Dragoş Panait a precizat: ”Casa Hrisicos îşi propune să ajungă, în cel mai scurt timp posibil, un reper pe harta turismului, inclusiv gastronomic şi cultural, din Constanţa. În acest sens, întreaga reabilitare a păstrat, în bună măsură, elementele de decor şi mobilier de la începutul secolului XX, iar deservirea clienților şi produsele oferite vor respecta nu doar o tradiţia, ci şi cele mai înalte standarde în materie. Constanţa este o piaţă nouă, în care noi nu am avut până acum alte locaţii, însă de trei ani de zile tot studiem această piaţă".  El a menţionat că a ales Constanţa pentru că are o clădire aici, unde investiţia se va ridica la 500.000 - 600.000 euro. Deschiderea restaurantului de la malul marii are loc la un an după ce antreprenorul a inaugurat localul The Beef Club din Bucureşti, lângă Televiziunea Română.

Dragoş Panait este printre primii antreprenori care au introdus conceptul de steakhouse în România, când a deschis în 2010 restaurantul Red Angus în Centrul Vechi din Bucureşti. Restaurantele sale, Red Angus şi The Beef Club sunt coordonate prin firma Operative Steakhouse Group.

Noul restaurant va fi inaugurat peste 10 zile
Până la inaugurarea oficială, anii 1900 sunt reînviaţi de siluetele elegante amplasate la ferestrele restaurantului Casa Hrisicos şi de muzica românească interbelică, ce se aude din interiorul clădirii şi animă piaţa Ovidiu. Atmosfera din piaţă aminteşte trecătorilor curioşi de forfota cotidiană a seratelor specifice secolului trecut. 

Pentru a marca redeschiderea oficială a acestui imobil, pe 28 iulie va fi pusă în scenă aici piesa de teatru ”Conu' Iancu la Casa Hrisicos”, inspirată din operele lui Caragiale - unul dintre celebrii clienţi ai restaurantului. Acum mai bine de 100 de ani, Casa Hrisicos era renumită pentru confortul şi meniurile internaţionale oferite, reprezentând un simbol pentru călătorii înstăriți din București sau Europa, ce căutau confort și meniuri deosebite de mâncare și băuturi. Elitele bucureștene și-au trăit mare parte din vreme aici, de la I.L. Caragiale si Barbu Ştefănescu Delavrancea, la Al. Vlahuţă şi Take Ionescu. 

Un amestec arhitectural de neoclasicism și Art Nouveau
La 1903, când a fost ridicată, Casa Hrisicos a fost concepută ca un elegant hotel şi un restaurant cu bucătărie pescărească şi internaţională. Noua clădire, albă, spațioasă, cu parter luxos şi la etaje cu camere cu geamuri aerisite, dispunând de utilităţi pe care oraşul acelor vremuri abia le visa, s-a impus repede în clientela de lux a Constanței începutului de secol XX. Elitele bucureştene, obişnuite cu hotelurile „Carol” şi „Regina”, alegeau acum „Hrisicos”. Era un loc nou şi central.


Casa a fost gândită după planurile arhitectului francez Louis Givert, într-un stil eclectic - un amestec de neoclasicism cu tendinţe discrete de Art Nouveau. Istoricul imobilului este prezentat de dr. Doina Păuleanu, în lucrarea „Constanţa 1878 – 1928" (editura Arcade, 2006): „Elaborând planul casei Hrisicos ca imobil de legătură şi element ordonator al unui spaţiu nodal, Givért oferă, fără a-şi fi propus un asemenea obiectiv şi fără a anticipa, o contrapondere a viitoarelor edificii de sorginte şi influenţă vieneză”. 

O poveste de început de secol XX
Proprietarul imobilului, Gheorghe Hrisicos, a adus nu puţină notorietate locului cu pricina. Modest băiat de prăvălie, a ajuns repede un cunoscut negustor de vinuri şi proprietar de case centrale. Averea și-a construit-o prin diferite combinaţii financiare, multe în dezacord cu legea. Pentru construirea hotelului, acesta a făcut un împrumut la Banca de Scont din Constanţa, dar suma primită fiind nemulțumitoare pentru el, a mai apelat şi la altel de imprumuturi, inclusiv din București. O bună parte din bani au fost folosiţi apoi în activități de camătărie şi diverse alte speculații financiare. Hrisicos a reușit să inaugureze cu mare fast, în toamna anului 1903, noul său hotel, dar băncile fraudate şi alți negustori înşelaţi s-au plâns autorităților. Negustorul s-a refugiat în Rusia vecină, de unde a fost extrădat în scurt timp și condamnat la doi ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă. 

Ziarele vremii au consemnat afacerile sale cu „Banca de Scont”, Hrisicos fiind supranumit „escrocul bancher din Constanţa”. „Pecât se vorbeşte, el este de o perversitate adevărat banditească la interogatoarele ce i se ia - făcând acum o afirmaţiune şi apoi negând’o peste câteva minute, sau denaturând’o în scop de a încurca pe judele instructor în investigaţiunile sale”, scria ziarul „Informaţiuni”, citat în volumul Doinei Păuleanu

Scandalul financiar i-a asigurat insă Casei Hrisicos o reputaţie de care nu se mai bucura niciun alt imobil din oraș la vremea respectivă. 

Comandanții militari germani și soviertici și-au ales reședința în Casa Hrisicos
Devastat în timpul Primul Război Mondial, după ce abia fusese trecut la standarde de lux, imobilul a fost redeschis abia în 1924. De acum însă destinația lui a fost schimbată, din hotel, în sediu al Băncii Populare Steagul Dobrogei (1926). Ulterior firme şi societăţi de asigurare au fost găzduite la etajele superioare, în vreme ce parterul a rămas loc de întâlnire pentru afacerile locale.

Balconul principal al casei Hrisicos, folosit înainte de Barbu Ştefănescu Delavrancea sau de Take Ionescu pentru discursuri publice sau doar pentru savurarea unei cafele la nisip, a reprezentat, între anii 1941 - 1944, locul preferat al comandanţilor militari germani care au supravegheat succesiv oraşul şi operaţiunile militare de la malul mării. Imediat după 23 august 1944, apartamentul cu balcon a fost ocupat de comandantul militar sovietic al oraşului, care l-a utilizat mai multă vreme înainte de a se muta în sediul militar amenajat la hotelul ”Palace”, din apropiere.

Casa Hrisicos a devenit complexul Pelican
Naţionalizat în regimul comunist, hotelul „Hrisicos” a devenit cu timpul din ce în ce mai ponosit şi mai lipsit de eleganţă. Botezat „Pelican”, vechiul imobil a dispărut din prim-planul local vreme de câteva decenii. Casa a avut, în perioada respectiva, un restaurant-braserie la parter, la etajele superioare camere de hotel sărăcăcioase, la primul subsol un bar de noapte (frecventat de lumea interlopă, marinari, prostituate și de filajul fostei Securități), iar la al doilea subsol o cramă. După Revoluție, vechea casă Hrisicos a găzduit, pentru o vreme, sediul sucursalei Băncii Române de Comerț Exterior (BRCE) și, ulterior, al Băncii Comerciale Române (BCR).

Din păcate însă, perioada comunistă a anulat aproape orice detaliu arhitectonic interior al fostei Case Hrisicos şi au făcut dispărute aproape tot mobilierul, lemnăria și feroneria. În timpul reabilitării, cea mai mare parte a acestor elemente a fost reconstituită şi pusă din nou în valoare. 

Peste câteva zile, Casa Hrisicos va începe să redevină ceea ce a fost inițial, hotel și restaurant de lux, și va reînvia povestea de succes turistic de la începutul secolului trecut. 

Dan NEDELCU

Surse: info-sud-est.ro, comunicat de presa, dr. Doina Păuleanu, lucrarea „Constanţa 1878 – 1928" (editura Arcade, 2006), wall-street.ro, facebook

Comentarii