Casa Hrisicos revine în istoria Constanței într-un nou concept: high-end bistro


> Restaurantul reprezintă doar prima fază a unei investitii mai mari, în valoare totală de 1,5 milioane euro, ce va fi finalizată de Operative Steakhouse Group la malul mării.

Operative Steakhouse Group, firma de management care coordonează restaurantul, Red Angus din centrul istoric al Bucureștiului şi complexul hotel - restaurant The Beef Club, din vecinătatea Televiziunii Romăne, a redeschis în piaţa Ovidiu din Constanţa un imobil de referinţă în peisajul şi istoria oraşului. Gândită de arhitectul Louis Givert şi construită în anii 1900, Casa Hrisicos se desprinde din peisajul citadin prin stilul său eclectic, cu accente art nouveau. Renumele însă i-a fost redat de clientela de elită pe care o avea la vremea respectivă: Ion Luca Caragiale, Take Ionescu, Al Vlahuţă şi Barbu Ştefănescu Delavrancea. 

Dragoș și Cezar Panait
Dragoş Panait, director executiv şi acţionar al Operative Steakhouse Group, alături de tatăl său Cezar Panait, a renovat această clădire păstrându-i volumetria iniţială şi ornamentele, redând astfel constănţenilor o parte din istoria oraşului. Noii proprietari ai restaurantului Casa Hrisicos, cu o capacitate de 70 de locuri la interior şi o terasă de 40 de locuri, şi-au propus să ofere un concept nou şi modern de bucătărie clienţilor care îi vor trece pragul: high-end bistro - un tip de bistro franţuzesc ca nivel de plating, dar la preţuri abordabile.

Restaurant, cramă, depozit de vinuri, ball room și hotel boutique
“Am achiziţionat clădirea în 2006-2007 pentru că ne plac clădirile istorice, ne-a plăcut poziţia şi povestea Casei Hrisicos. Ne-am fi dorit că şi în Bucureşti să găsim aşa ceva, dar nu am reușit. Investiţia în amenajarea restaurantului se va ridica la aproximativ 500.000 euro, încă nu am încheiat toate socotelile. Imobilul are trei subsoluri, în care vom amenaja un ball room pentru evenimente, dar care va putea fi folosit și ca sală de conferințe, o cramă pentru degustări de vinuri şi un depozit de vinuri cu vânzare. La nivelurile superioare ale clădirii va fi amenajat un hotel boutique cu 23 de camere, pe care ne dorim să îl deschidem anul viitor. Probabil că în final, investiţia totală - achiziţie amenajări, dotări etc. - se va ridica la circa 1,5 milioane euro”, ne-a declarat Dragoș Panait. 

Acesta a adăugat: ”Casa Hrisicos îşi propune să ajungă, în cel mai scurt timp posibil, un reper pe harta turismului, inclusiv gastronomic şi cultural, din Constanţa. În acest sens, întreaga reabilitare a păstrat, în bună măsură, elementele de volumetrie, ornamente, decor şi mobilier de la începutul secolului XX. De asemenea, deservirea clienţilor şi produsele oferite vor respecta nu doar o tradiţia, ci şi cele mai înalte standarde în materie. Constanţa este o piaţă nouă, în care noi nu am avut până acum alte locaţii, dar o studiem de trei ani de zile pentru această investiție". 

Conceptul de high-end bistro implementat la Constanța
Michele Mingozzi, un chef bucătar bolognez, cu experienţă câştigată în mai multe restaurante cu stele Michelin, este cel care semnează meniul bistroului Casa Hrisicos, la fel ca şi în cazul restaurantelor Red Angus şi The Beef Club din Bucureşti. 


Acesta ne-a spus: “High-end bistro înseamnă un spaţiu primitor unde oamenii pot veni să mănânce ceva uşor. Nu trebuie să fie neapărat un meniu complet, de 2-3 feluri de mâncare, poate să fie o simplă salată, o supă sau nişte peşte cu ingrediente foarte bine alese. Deşi din exterior clădirea este impresionantă, nu vrem să dăm impresia că locul este inaccesibil ca nivel de preţ. Ne dorim să păstrăm o îmbinare optimă între gust, porţii bine alese şi bine prezentate, şi preţuri accesibile. Casa Hrisicos este o clădire istorică şi pentru că respectăm trecutul ei şi al oraşului, s-a hotărât că ea să păstreze amintirea secolului trecut. Deşi este renovată, totuşi a cristalizat în interiorul ei eleganța perioadei interbelice. Am vrut să creăm ceva diferit de ceea ce oferă Constanţa acum, ceva care să devină un liant între lumea povestirilor de acum un secol şi lumea modernă. Am vrut să fie aceeaşi clădire, cu o servire ireproşabilă şi un meniu fresh, bazat pe pește şi fructe de mare, care să îmbine condimente şi influenţe din întreaga lume, mai ales în perioada de sezon cald. Pentru sezonul rece vom introduce în meniu şi carnea de vită”.

La rândul său, Cezar Panait coproprietar al clădirii alături de fiul sau Dragoș, ne-a precizat că materia prima pentru bucătărie va fi achiziţionată, în proporţie de cel puţin 70%, direct de la producătorii artizanali, ”pentru a fi siguri de calitatea și prospeţimea produselor”.

Întrucât Casa Hrisicos a fost redeschisă, cu destinaţia iniţială, după 100 de ani, momentul inaugurării a fost marcat de piesa de teatru “Conu’ Iancu, la Casa Hrisicos”, inspirată din schiţele lui Ion Luca Caragiale, oaspete frecvent al acestui celebrul restaurant.

Prima clădire mai deosebită a pietei Ovidiu a fost Hrisicos 
Lucrările de renovare ale Casei Hrisicos au fost coordonate de arhitectul Radu Cornescu, un foarte bun cunoscător al istoriei imobilelor constănțene. Acesta descrie astfel istoria clădirii, într-un articol publicat în voceaconstantei.ro: “Acum mai bine de o sută de ani, când Constanța era un orășel care se întindea doar pe suprafața peninsulei, iar toate străzile convergeau spre piața Ovidiu, edilii s-au gândit ca aici să fie cele mai impunătoare edificii. Astfel, pe lângă casele cu un singur etaj, au fost construite clădiri înalte, precum Palatul Comunal (primăria orașului, azi Muzeul de istorie și Arheologie) sau, vis-a-vis, cele trei hoteluri cu restaurante la parter. Dar prima clădire mai deosebită a fost Hrisicos (existentă și astăzi), construită exact în anul 1900 în partea nord-vestică a pieții Ovidiu, după planurile arhitectului francez Louis Givert. Clădirea, era alcătuită pe verticală din 3 subsoluri, un restaurant la parter și două caturi de hotel. Stilul ei este eclectic. Tot eclectic, dar cu elemente de Art-Nouveau, s-a construit – pe strada Traian, vis-a-vis de Hrisicos, hotelul și restaurantul High-Life (aflat si el in renovare acum – n.n.).

Înălțimea utilă mare a parterului a permis crearea unei supante ușoare pe 85% din suprafața acestuia. Se poate afirma că sunt în total 7 niveluri construite, dar, de fapt, sunt pe fiecare verticală 5 niveluri adevărate. Acest lucru se întâmplă pentru că subsolul 3 are o suprafața restrânsă spre nord, în timp ce subsolul 2 îl completează (cu un decalaj pe verticală) către sud.

În 1972 deja clădirea, neintreținută și exploatată neglijent (cel puțin la nivel de instalații și detalii arhitecturale) era pe punctul de a deveni o ruină prin prăbușirea unor planșee de peste parter. La vremea respectivă clădirea adăpostea un local de alimentație publică (restaurantul “Pelican”) și a suferit un proces major de consolidare și restaurare. După aceste operațiuni ample, structura a devenit robustă și a trecut cu bine peste cutremurele din 1977, 1986 și 1990, fără degradări importante. În anul 1994 s-a intervenit din nou pe structură și s-a creat o supantă în spațiul major de la parter (creându-se un mezanin), o structură ușoară din metal și lemn.

După 1990 aici a fost sediul băncii BANCOREX, iar, după falimentul acesteia, al băncii BCR. Clădirea fiind revendicată, și BCR-ul a trebuit să-și facă bagajele, iar ultimul proprietar îi redă funcțiunea de la început: hotel și restaurant. Păstrându-i, bineințeles, volumetria inițială și ornamentele.”

În concluzie, schimbările de destinaţie nu au afectat istoria acestei clădiri, astăzi ea întorcându-se în timp şi redevenind un simbol al Constanţei, dar şi un punct de reper pentru gastronomie. 

Dan NEDELCU

Comentarii