Cum ne pregătim organismul toamna, pentru sezonul rece



După o vară toridă, în care ne-am împrietenit cu soarele şi cu apa mării, a venit momentul să ne pregătim corpul, mintea şi emoţiile pentru a putea face o tranziţie mai uşoară către sezonul rece.

Tradiţia yoga menționează ca fiind necesar, măcar de patru ori pe an, să facem o curăţare, o purificare mai amănunţită a corpului, pentru a elimina toxinele şi pentru a facilita premizele unei imunităţi adecvate sezonului următor. Profesorul de yoga Dana Țupa, consideră că nu doar fizic trebuie să ne pregătim corpul pentru tranziţia către sezonul rece, dar mai ales emoţional, deoarece este de notorietate faptul că în timpul sezonului ploios creşte considerabil rata depresiilor. Aceste probleme pot fi preîntâmpinate dacă adoptăm o strategie formată din patru paşi foarte simpli...

1. Schimbăm dieta!
Ar fi util să întâmpinăm toamna cu o dietă purificatoare, plină de vitamine şi minerale naturale, menită să ne dea un impuls imunităţii. Și asta cu atât mai mult cu cât, în general iarna, se consumă cu precadere hrană grasă, consistentă, dar săracă în vitamine şi minerale pe care le găsim în fructele şi legumele crescute în mod natural. „Acesta este si motivul pentru care este bine să ne pregătim din timp cu acest aport, pentru a face faţă perioadei de iarnă”, spune profesorul Dana Ţupa.

2. Purificăm colonul!
În tradiţia yoga, există o metodă foarte cunoscută de purificare a colonului, care poartă numele de Shanka Prakshalana, dar poate fi utilizată şi o metodă clasică de colon hidroterapie, ce poate fi făcută la orice cabinet de specialitate. “Pe parcursul vieţii, organismul uman acumulează reziduuri în colon, ele nefiind eliminate efectiv niciodată fără o procedură adecvată. Aceste impurităţi aduc o mulţime de neplăceri la nivelul întregului corp, adeseori fiind o sursă de autointoxicare şi de boli. Placa mucoidală a devenit un subiect cercetat ştiintific de către toate instituţiile, şi mediatizat de forurile terapiilor alternative, pentru prejudiciile pe care le aduce la nivelul sănătăţii”, explică profesorul de yoga. 

3. Dietă alcalină pentru 7 zile!
Specialiştii recomandă ca în sezonul de tranziţie să adăugăm în meniul nostru zilnic alimente de natură alcalină, pentru a ne îmbunătăţi sistemul imunitar. “Ideal ar fi ca dieta alcalină să o adoptăm ca stil de viaţă pentru măcar o săptămână pe lună, cu atât mai mult cu cât beneficiile ei sunt incomensurabile sau, cel puţin, să creştem până la 75% acest tip de hrană în meniul nostru obişnuit. O astfel de dietă aduce mai multă energie - fenomen cunoscut, chiar şi de copii, în cazul bateriilor alcaline, care dureaza mai mult. La fel şi corpul uman al cărui pH se echilibrează, ceea ce duce la o energizare optimă, la eliminarea toxinelor şi, treptat, la eliminarea diferitelor afecţiuni”, susține Dana Ţupa. 

O dietă alcalină exclude în principal hrana care are în conţinut zahăr (natural sau nu, inclusiv fructoza), gluten şi făinoase în general, precum și carnea, lactatele, alcoolul, cafeaua – sau, cu alte cuvinte, cam 90% din ceea ce consumă un om obişnuit. “Recomandat ar fi să mâncăm tot ceea ce este verde: salate, germeni ai diferitelor plante, seminţe, legume fierte sau crude, sucuri de legume, pudră de orz, ovaz si grâu verde, alfalfa, spirulină, chlorella, lămâi şi grapefruit-ul care nu este dulce”, spune profesorul de yoga.

4. Cultivarea încrederii în sine!
Întrucât toamna vine cu o micșorare a perioadei de lumină, a timpului petrecut în aer liber şi cu un sezon ploios, în general mohorât, tendinţa depresiilor şi a stărilor anxioase este în creştere. Dacă ştim că avem astfel de tendinţe la nivel emoţional, este necesară o pregătire specială - să cultivăm încrederea în sine, iubirea şi aprecierea faţă de propria persoană, întrucât noi generăm propria realitate pe care o trăim. 

Să învăţăm să dansăm și în ploaie, nu doar pe nisipul fierbinte
Dana Ţupa conchide: "Înţelepciunea străveche menţionează în diferite texte sacre, principiul holografic: ceea ce se află în tine, se află oriunde, ceea ce nu există în tine, nu există nicăieri. Avem nevoie de o încredere în sine crescută în perioada următoare deoarece, în mod obişnuit, transmitem tot ceea ce simţim, de fiecare dată când interacţionăm cu cei din jur şi atragem, la rândul nostru, exact acelaşi fel de oameni ca şi noi. Această atitudine se poate învăţa destul de uşor. Nu este nevoie să facem lucruri măreţe pentru a spori încrederea în sine, ci este suficient să ne felicităm de fiecare dată când am depăşit o limită, când am reuşit să facem lucruri pe care ni le-am dorit, dar pe care le-am tot amânat. În timpul sezonului ploios, atitudinea faţă de viaţa noastră va cântări enorm, iar sfatul meu nu este să ne plângem de milă că va ploua sau că vremea se strică, ci trebuie să învăţăm să dansăm și în ploaie, nu doar pe nisipul fierbinte.”
---
Dana Ţupa, este profesor de yoga acreditat internațional şi fondatorul Purna Yoga Academy - prima şcoală de yoga din România acreditată de Yoga Alliance International USA (cel mai cunoscut for internaţional în domeniu).

P.C.

Comentarii