Cum transformăm invidia în admiraţie?


Invidia este, probabil, una dintre cele mai grele boli spirituale şi se manifestă atunci când situaţia bună sau calităţile altei persoane trezesc în noi sentimente de părere de rău sau de ciudă. De altfel, invidia reprezintă şi principala emoţie care blochează relaţiile sociale şi ne împiedică să ne dezvoltăm personal sau profesional.

Profesorul de yoga Dana Țupa consideră că acest sentiment este cultivat încă din copilărie în mintea noastră subconştientă, mai târziu acesta devenind un automatism pe care, în aparenţă, nu îl putem controla, dar care poate fi transformat în admiraţie, urmând trei paşi simpli:

1. Petrece mai mult timp cu persoana pe care o invidiezi (dar pe care, de fapt, o admiri, mai mult sau mai puţin în secret, pentru anumite calităţi pe care şi tu ţi le-ai dori)! 
Sentimentele negative apar adesea atunci când nu cunoaştem suficient nu doar reuşitele, ci şi problemele persoanelor cu care avem tendinţa să ne comparăm. Atunci când vom ajunge să cunoaştem mai bine acea persoană, ne vom identifica mai uşor inclusiv cu greutăţile prin care a trecut şi trece, iar sentimentul de invidie se va transforma sau, mai bine spus, se va transmuta alchimic, fără să ne dăm seama. În cele mai multe situaţii vom remarca faptul că acea persoană, care reprezintă un model pentru noi, în anumite privinte, chiar este dispusă să ne înveţe şi să împărtăşească cu noi ceea ce dorim să asimilăm, devenindu-i sui generis ucenici, crede specialistul.

2. Fă-i complimente sincere! 
Un compliment făcut din inimă este credibil, în timp ce unul făcut din vârful buzelor este fals şi perceput ca atare de către persoana căreia i-l adresezi, întrucât există un simţ aparte care ne face sa sesizăm atunci când cineva este sincer sau nu în ceea ce spune. “Atunci când complimentezi sincer pe cineva, starea de bine generată are un dublu sens: către persoana care îl primeşte şi către cel care face acel compliment. Spunând cuvinte din suflet, sincer, invariabil cel din faţa ta se simte bine şi te gratulează măcar cu un zâmbet, emanând la rândul său energie pozitivă către tine. Să nu uităm: orice oferim, primim înapoi. Atunci când invidiem pe cineva în realitate ne displace, mai mult sau mai puţin, pentru că nu am reuşit să obţinem/realizăm şi noi aceleaşi lucruri. În esenţă, totul are legătură cu noi şi ar fi necinstit să dăm vina pe altcineva pentru insuccesele noastre. Nu este nevoie să facem complimente gratuite sau inutile ci, pur şi simplu, să îi spunem cinstit că admirăm acele calităţi care ne fascinează de fapt şi pe care, la rândul nostru, ni le-am dori asimilate”, declară profesorul internaţional de yoga Dana Ţupa.

3. Bucură-te de ceea ce viaţa ţi-a oferit până acum! 
Invidia se aplică doar pe o scară superioară a nevoilor noastre, nicidecum nu putem să fim invidioşi pe cei despre care credem că au mai puţin decât noi. Atunci când ne vom îndrepta atenţia şi către persoanele care au nevoie de ajutorul nostru, vom ajunge să fim recunoscători pentru ceea ce viaţa ne-a oferit până acum. “În timp ce invidia blochează pur şi simplu atragerea binelui şi frumosului în viaţa personală, îmbolnăvind organele interne şi secătuindu-ne energetic, recunostinţa este unul dintre cele mai valoroase daruri cu care ne-a înzestrat natura umană. Prin practicarea acesteia se poate trezi starea interioară de bucurie și mulţumire, deschizând porţile către mai mult şi mai bine în viaţa fiecăruia. Nu este nevoie de lucruri majore pentru a practica recunoştinţa; faptul că azi ai reuşit să te trezeşti dimineaţa şi poţi merge, mânca sau pentru că te poţi bucura de Soare, reprezintă motive de recunoştinţă”, conchide Dana Ţupa.

---
Profesorul Dana Țupa deține acreditare internațională și este fondatorul școlii PURNA Yoga Academy – prima din România acreditată de Yoga Alliance International USA. (cel mai cunoscut for internaţional în domeniu).

P.C. 

Comentarii