FPTR: 170.000 de turiști au sosit în acest weekend pe litoral


Pentru prima dată după anul 2000 ultimul weekend din august, când în anii trecuți fluxul de turiști pe litoral începea să scadă simțitor, a rămas la fel de aglomerat ca în vârf de sezon. Un record înregistrat pe fondul scăderii cu 30% a tarifelor, în ultima săptămână, a vremii frumoase și a cererii crescute din acest an pentru vacanțele de pe litoralul românesc.

În ultimul weekend din această vară, litoralul românesc este la fel de aglomerat ca în vârf de sezon estival. Din datele comunicate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), aproximativ 170.000 de turiști dornici să se bucure de vremea bună, plajă, apă și de distracția de la malul mării, au ajuns în acest weekend în stațiunile de pe litoral.

Nicolae Bucovală, prim-vicepreședintele FPTR, a declarat: "Hotelurile din Mamaia și Eforie Nord sunt pline aproape 100% și, cel mai îmbucurător, este faptul că peste 90% dintre oaspeți sunt turiști de sejur, care stau la mare câte o săptămână. În anii trecuți, în sâmbăta și duminica de la sfârșit de august, predominau turiștii de weekend."

Explicația pentru numărul mare de turiști rezidă din vremea bună și scăderea tarifelor, ambele pe fondul unei cereri cu 10% mai mari în acest sezon pentru vacanțele la Marea Neagră. Hotelierii de pe litoral au scăzut tarifele, începând din 20 august, cu până la 30% față de cele practicate în vârf de sezon.

Hotelierii preconizează un alt record și la începutul lunii de septembrie
Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al FPTR a adăugat: "În acest weekend, gradul de ocupare pe întreg litoralul va fi de 90%, urmând ca în săptămâna următoare el să scada la 70% - ceea ce va fi, de asemenea, un record pentru începutul lunii septembrie, când în alți ani hotelurile erau pe jumătate goale."

În sudul litoralului, turiştii se pot caza, la un hotel de 2 stele, la preţuri cuprinse între 70 și 90 de lei de persoană/noapte, iar pentru un hotel de 4 stele vor achita 140 – 170 de lei (tot cu mic dejun inclus). Pentru zona de nord a litoralului, tarifele la un hotel de 2 stele variază între 100 și 120 lei de persoană/noapte, iar la 4 stele preţurile sunt între 200 și 220 lei, tarife ce includ micul dejun.

Cel mai bun sezon din ultimii 15 ani
Deși nu au tras încă linie, hotelierii spun că acesta este cel mai bun sezon estival din ultimii 15 ani și au speranțe că și în luna septembrie litoralul va fi plin cu turiști; bineînțeles, cu condiția ca vremea să fie frumoasă.

Datele prezentate sunt aproximative și au fost obţinute în urma estimărilor furnizate de membrii FPTR, pe baza unui sondaj aplicat la un număr semnificativ de operatori din turism, susțin reprezentanții federației patronale.
---
FPTR este singura organizație reprezentantivă la nivel de sector de activitate din turism, reprezentând angajatori a peste 33.000 de salariați, membrii FPTR avand o cifră de afaceri cumulată de peste 5 miliarde de euro.

Dan NEDELCU


Comentarii