O nouă surpiză neplăcută pe litoral: și Constanța Rally Show a fost anulat!


După Speelgrond Festival, un alt eveniment important a fost anulat pe litoral: Constanța Rally Show - a anunțat organizatorul. Concursul urma să se desfăşoare pe unul dintre cele mai spectaculoase trasee citadine de raliu din Europa și unic în România: bd. Tomis - str. Traian – str. Termele Romane - bd. Elisabeta - str. Remus Opreanu - str. Marinei - rond port Tomis şi retur. Adică 3,11 km (o trecere) de traseu super-spectaculos în zona istorică a orașului.

Biroul de presă al Clubului Sportiv Nautic Motorsport a anunțat, în urmă cu două ore, printr-un comunicat de presă, că în cadrul unei ședințe de lucru a organizatorului s-a decis anularea celui mai mare eveniment automobilistic al anului de pe litoral, Constanța Rally Show 2016, crescând astfel numărul evenimentelor anulate în acest sezon estival, în Constanța.

Încă de la momentul amânării evenimentului, din data de 5-6 August pentru 26-27 August 2016, organizatorului i-au fost solicitate, în repetate rânduri, diferite avize, fără a se menționa concret și punctual motivele reale ale acestora, precizeză sursa citată. După obținerea tuturor avizelor solicitate, de la administratorul de drum, de la Administrația Porturilor Maritime Constanța, Comandamentul Flotei, R.A.T.C., reprezentanții  Biroului Rutier Constanța au făcut o vizită la sediul companiei care administrează drumurile publice din municipiul Constanța, în urma căreia organizatorului i s-a retras avizului favorabil obținut inițial. Motivul invocat a fost faptul că o porțiune din traseul de concurs nu se află în administrarea companiei respective, ci sub administrarea Primariei Municipiului Constanța.

Pentru urgentarea demersurilor, o nouă cerere de avizare pentru respectiva secțiune de drum a fost depusă de către organizator la Primăria Municipiului Constanța, cerere care a fost analizată ieri, 18 august 2016, în cadrul unei sedinte de lucru la care solicitantul nu a fost invitat. În comunicatul menționat se arată: „Deși organizatorul a insistat asupra faptului că proiectul trebuie să se desfășoare într-o săptămână și, deci, presiunea timpului este imensă,  nici până la acest moment Primăria Constanța nu a binevoit sa trimită un raspuns oficial privind avizul necesar pentru evenimentului Constanța Rally Show. În acest context, organizatorul se vede obligat sa anuleze evenimentul.”

La Constanța nu se poate! Autoritățile invocă legislația.
Mihai Tănase, directorul organizatoric al Constanța Rally Show, relatează astfel derularea evenimentelor care au dus la decizia anulării evenimentului:

”Sunt prea puține cuvinte pentru a-mi exprima dezamăgirea și frustrarea care mă incearcă, dar, cu siguranță, mai presus de orice este sănatatea familiei mele și a mea și, cu certitudine, nu am educația necesara pentru jocul  “ai șapcă / n-ai șapcă".

În cadrul diverselor ședințe de lucru la care am participat, s-a vehiculat ideea că, de fapt, evenimentele automobilistice din România, sunt ilegale și, pe cale de consecință, noi, cei care ne ocupăm cu așa ceva, suntem practic niște “infractori”, Constanța fiind orașul în care se respectă cu strictețe legea. În altă ordine de idei mi s-a sugerat că locul motorsportului românesc este pe pistele aeroporturilor din țară, în parcările private ale centrelor comerciale și nicidecum în centrul unui oraș cum este Constanța.  

Deși știu sigur că există acum persoane, unele chiar din domeniul în care activăm, care își freacă mainile de bucurie, din respect pentru partenerii care ne-au fost alături încă din prima clipă și față de sportivii care și-au dorit cu ardoare participarea la acest eveniment, cred că se impun câteva precizări.

Astfel, în luna februarie, când acest proiect a prins contur, am demarat toate pregătirile care se impun: parteneriatul cu autoritățile locale, cu partenerii privati, cu partenerii media etc. Am obținut o serie de avize de principiu, care stau la baza demarării unui asemenea proiect, iar la mijlocul lunii iunie, când deja comunicasem toate detaliile evenimentului, am solicitat avizele finale. Din acel moment a început lupta pentru supraviețuirea Constanța Rally Show.

Am invocat în toate aceste luni o sintagmă care, deși la prima citire pare oarecum încâlcită, reprezintă situația actuală din Constanța: asumarea neasumării! Nu poți să afirmi că-ți dorești un asemenea eveniment, după care să faci tot ce-ți stă în putință pentru a-l impiedica. Nu poți să spui că vrei și altfel de evenimente în Constanța, dupa care să ridici din umeri și să nu-ți asumi neimplicarea dar, mai ales, NU poți insinua că în toată țara, competitiile automobilistice sunt ilegale și că doar în Constanța se respectă legea…!

Așadar, în acest context, in care timp de 3 luni s-a muncit pe rupte, în care s-au cheltuit bani pentru ca acest eveniment să se ridice la standardele ridicate de noi, încă de acum 4 ani, azi suntem forțați de împrejurări să anunțăm anularea evenimentului. S-au făcut hărti, trasee, roadbook, planuri de securitate (5 variante), grafică și producție outdoor, website, rezervări de cazare, discuții cu furnizori și multe altele, toate de către profesioniști, cu și pentru profesioniști. 

Este strigător la cer că în 2016 există oameni, fie ei chiar și “vremelnici”, care fac tot ce le stă în putință pentru ca acest oras sa rămână în “bezna” în care se află de peste 25 de ani.

Mă folosesc de această cale pentru a-mi cere scuze public atât colegilor mei, sportivilor, mecanicilor, oficialilor, spectatorilor care deja și-au programat vizita la Constanța, cât și partenerilor evenimentului. Din păcate, nu este o decizie care să ne aparțină sau pe care să o putem gestiona direct. 

Recomand cu tărie tuturor celor care  își doresc să organizeze orice fel de eveniment în Constanța, să se orienteze către orașele în care educația și deschiderea au un alt nivel. La Constanța NU SE POATE!

În încheiere aș vrea să multumesc în primul rând Consiliului Județean Constanța, care a văzut în evenimentul Constanța Rally Show o altfel de oportunitate de promovare a judetului, partenerilor privati care au fost alături de noi și ne-au susținut, indiferent de greutătile întâmpinate pe plan local, și nu în ultimul rând, sportivilor care s-au înscris la această competiție.”

Dan NEDELCU

Comentarii