A venit și echinocțiul de toamnă. Ce spun meteorologii.


Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pășim în toamna astronomică. Anul acesta, echinocțiul are loc la data de 22 septembrie, ora 17:21 (ora României). Apoi, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până în 21 decembrie, când va avea loc solstițiul de iarnă. 

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeași dată, datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocțiul de toamnă s-a produs la 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie. 

Ziua devine egală cu noaptea, cu excepția regiunilor polare
Echinocțiul de toamnă este momentul în care Soarele, în mișcarea lui aparentă anuală, trece prin punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc, în drumul său din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică. Soarele aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc, ziua devine egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. Singurele exceptii le întâlnim în regiunile polare. Astfel, în zona polului nord începe lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele va fi deasupra orizontului timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară. În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este atunci când soarele traversează ecuatorul ceresc, trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, care reprezintă echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Cuvântul echinocțiu derivă din cuvântul francez équinoxe, care, la rândul lui, provine din latinescul aequinoctium, format din aequus - "egal" si nox, noctis - "noapte"

Începe adevărata toamnă
Specialiștii în meteorologie spun că, de cele mai multe ori, până în preajma acestei date vremea rămâne caldă şi stabilă, cu aspecte de vară, apoi sezonul rece îşi face simţită prezenţa tot mai mult. Ca efect, dacă până acum temperaturile maxime se înregistrau până târziu, în jurul orelor 17-18, după această dată ele se vor manifesta doar până spre orele 14-15, uneori chiar mai devreme. Totodată, creşterea duratei nopţilor va favoriza temperaturi minime tot mai scăzute. 

G.G.
Vezi aici cum ne influențează echinocțiul de toamnă 2016.

Comentarii