Au venit cu 11% mai mulți turiști pe litoral, dar durata sejurului s-a redus


În sezonul estival 2016 au ajuns pe litoral cu 11% mai mulți turiști decât în vara anului trecut, dar durata medie a șederii pentru turiștii români s-a redus de la 3 zile la 2,9 zile. Scăderea nu a afectat veniturile hotelierilor, pentru că a crescut cererea pentru weekend-uri, când tarifele au fost mai ridicate decât în restul săptămânii - potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Relaxarea fiscală și conjuctura internațională au avut efecte pozitive
Măsurile de relaxare fiscală și reducerea TVA-ului la alimentație, introduse anul trecut, au avut efecte pozitive și le-au permis hotelierilor de la mare să facă investiții în redimensionarea conceptului de cazare și în suplimentarea serviciilor, susține sursa citată. 

Analiștii FPTR consideră că numărul sporit de turiști din acest an se datorează și conjuncturii internaționale, problemelor din diverse țări atractive din punct de vedere turistic determinându-i pe unii români să nu mai plece în străinătate în acest an. Astfel, mulți turiști cu venituri peste medie au rămas în țară, ceea ce a determinat o creștere a cererii pe litoral în perioada iulie - august. În același timp, au crescut semnificativ vânzările de sejururi, în special cele cu tarife reduse, prin programul "Înscrieri Timpuri". 

Eforie Nord
Creșterea puternică a cererii a avut ca efect și mărirea tarifelor în weekend la recepție și pe site-urile hotelurilor, dar pentru turismul de sejur prețurile nu s-au majorat semnificativ în acest an. In general, tarifele pe litoral au fost similare cu cele de anul trecut, chiar dacă cererea a crescut, în special în zona Mamaia și Eforie Nord și, in general, pentru toate stațiunile în weekend, precum și cu ocazia sărbătorilor legale. În lunile iulie și august o parte dintre marii tour operatori, nu au mai avut disponibile la vânzare spații de cazare, în foarte multe structuri de primire turistică. 

Scăderea  numărului de înnoptări nu a afectat veniturile hotelierilor
Cu toate acestea durata medie a şederii turiştilor români a scăzut de la 3 zile, la 2,9 zile.
Conform datelor Federaţiei, scăderea numărului de înnoptări nu a afectat însă veniturile hotelierilor, pentru că a crescut cererea pentru week-enduri, când tarifele au fost mai ridicate faţă de restul săptămânii.

„Ca puncte tari în acest an, constatăm finalizarea primei etape a lucrărilor pentru lărgirea plajelor și creșterea calității serviciilor oferite, precum și personalizarea ofertelor în funcție de specificul zonei (cluburi, tineret, familiști, zone sălbatice etc.). Buna funcționalitate a sezonului s-a mai datorat implicării autoritatilor, colaborării cu ANT, dar și asumării de către autoritățile locale a respectarii HG nr. 559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare și nealimentare în stațiunile turistice, solicitând inclusiv avizul ANT”, se menționează în analiza preliminară a sezonului estival 2016, dată publicității de FPTR.

Rezultatele finale ale sezonului urmează să fie prezentate cu ocazia întâlnirii de analiză a conducerii federației patronale, ce va avea loc în data de 13 septembrie 2016, la Neptun.

Dan NEDELCU

Comentarii