Unde vor fi mărite noi plaje pe litoral


Proiectul privind „Reducerea eroziunii costiere Faza II (2014-2020)”, în valoare totală de 3,4 miliarde lei, va putea fi demarat după ce guvernul a aprobat luni indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții. Proiectul are o durată de realizare a investiției de 36 de luni și este împărțit în două etape.

În prima etapă, cu o valoare de peste 1 miliard de lei, se vor realiza lucrări în zonele Stăvilare Edighiol - Periboina, Mamaia, Tomis, Agigea și Eforie. În cea de-a doua etapă vor fi efectuate lucrări în zonele Costinești, Olimp, Jupiter-Neptun, Balta Mangalia-Venus-Aurora, Mangalia-Saturn și zona 2 Mai. Întregul proiect va acoperi 11 loturi de plaje, cu o lungime totală de 36 de kilometri, ce va adăuga în jur de 137 de hectare de suprafaţă de uscat teritoriului României. Sunt prevăzute inclusiv realizarea unor promenade în zona Cazinoului din Mamaia, precum şi în 2 Mai.

Doar prima etapă are finanțare
Deocamdată doar prima prima etapă a investiției are finanțare, prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, bugetul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, în limita sumelor aprobate anual cu această destinație, precum și din alte surse constituite legal. Pentru a doua etapă urmează să fie identificate sursele de finanțare.

Corbu
Prin implementarea proiectului se va realiza protecția litoralului Mării Negre, a infrastructurii economice și obiectivelor sociale periclitate de procesele de eroziune marină. Totodată, va fi implementat un program integrat de monitorizare a zonei costiere, care să vină în sprijinul operațiunilor și lucrărilor de întreținere, pe termen mediu și lung (30 de ani). De asemenea, realizarea proiectului va duce la creșterea potențialului turistic prin mărirea zonelor de plajă, având în vedere că, în prezent, din cauza reducerii suprafeţelor respective, acestea sunt foarte aglomerate. 

Pasarela veche din zona Cazino Mamaia va fi demolată
În staţiunea Mamaia, proiectul prevede continuarea lucrărilor în partea de centru şi nord a staţiunii, cu reînnisipări ale plajei pe o lungime aproximativă 7 km și o lăţime minimă de 100 m, îndepărtarea structurilor costiere existente și a pasarelei pietonale din dreptul Cazinoului, precum și extinderea structurii costiere noi pe aproximativ 65 m.

Agigea
În zona Tomis Port vor fi îndepărtate structura costieră de larg din fața clădirii Cazinoului din Constanța și apărările de mal existente și se vor executa protecții noi, pe o lungime de 790 metri. La Agigea se vor construi noi diguri de larg, iar plajele vor avea cel puţin 75 m lăţime. iar în Eforie se vor face reînnisipări pe o lungime de aproape 6 km, plajele urmînd să ajungă la minim 100 m lăţime.

Lucrările efective ar putea începe anul viitor, dacă studiile de fezabilitate şi procedurile de licitaţie vor fi încheiate anul acesta.

Litoralul este afectat de eroziune pe o lungime de 240 km
În expunerea de motive a acestei investiții, Ministerul Mediului arată că eroziunea costieră se manifestă pe întreaga lungime a litoralului, 240 de km, de la braţul Chilia (gârla Musura), la Vama Veche (granița cu Republica Bulgaria). Fenomenul a început încă din anul 1850, însă în ultimele decade el s-a accelerat, principalele cauze fiind construirea, extinderea și întreținerea digului canalului Sulina, care a întrerupt mișcarea sedimentelor dinspre brațul Chilia al Dunării, în timp ce construirea și funcționarea Porților de Fier și a altor baraje pe Dunăre au redus drastic cantitatea de sedimente aduse în Marea Neagră, din bazinul hidrografic al fluviului. Totodată, digurile din porturile Midia, Constanța și Mangalia au avut și ele un impact important asupra caracteristicilor de transport al sedimentelor.
---
Primul proiect de reabilitare a plajelor (faza I), finanțat tot din fonduri europene, a fost cel mai mare din sectorul de mediu de până acum, costând 170 de milioane de euro. În urma lui, suprafața de uscat a României s-a mărit cu peste 33 de hectare, au fost efectuate lucrări hidrotehnice de protecție a zonei costiere, de eroziune marină, pe o perioadă garantată de 50 de ani. Lucrările respective au cuprins, însă, doar porţiuni limitate de plaje din Mamaia, Constanţa şi Eforie, restul litoralului având nevoie de intervenţii similare urgente.
Dan NEDELCU

Comentarii