Coaliția pentru Educație propune profesionalizarea carierei de director de școală

Coaliția pentru Educație propune profesionalizarea carierei de director de școală


Federația Coaliția pentru Educație consideră organizarea concursului pentru posturile de directori ai unităților de învățământ un început pentru profesionalizarea managementului din școala românească.

Pozițiile de management din școli trebuie deschise către exteriorul sistemului
Emanuel Beteringhe
În prezent, mare parte din timpul de lucru al directorilor este ocupat cu activități de natură administrativă: organizarea cursurilor și a examenelor, supervizarea gestiunii resurselor fizice ale școlii, gestiunea părții administrative de resurse umane (salarii, sporuri, indemnizații, concedii), asigurarea conformității unității școlare cu prevederile legale. Emanuel Beteringhe, expert în politici publice de management educațional și vicepreședinte al Coaliției pentru Educație, a declarat: “Dacă în momentul de față candidații trebuie să îndeplinească condiția de a fi membri în Corpul Național de Experți în Management Educațional, noi credem că este rezonabil să acceptăm că se poate performa în astfel de activități și fără experiență didactică. În viitor, ne dorim manageri de școli care să aloce timp și energie pentru ceea ce, în opinia noastră, ar trebui să fie partea mai importantă: activități de implicare și susținere a corpului de cadre didactice, precum și de implicare a părinților și a comunității locale. Chiar și în acest caz, credem că nu este esențială experiența didactică pentru a avea succes; ajută, dar nu este critică.”

Acum nici managerii de spital nu mai trebuie să fie neapărat cadre medicale
Federația Coaliția pentru Educație consideră că acesta este momentul pentru a lua în considerare soluția de a deschide posturile de conducere și către persoane cu calificări corespunzătoare și/sau experiență managerială semnificativă din exteriorul sistemului, care nu au în mod necesar experiență didactică. „Astfel de rute alternative către poziții de leadership școlar se regăsesc în multe dintre țările cu sisteme educaționale performante (ex: Danemarca, Marea Britanie). Merită luată în considerare inclusiv evoluția domeniului medical din România, în care managerii de spital nu mai trebuie să fie în mod necesar cadre medicale. Suntem convinși că există profesioniști cu experiență managerială semnificativă în alte domenii care ar putea considera o astfel de poziție ca o opțiune viabilă de carieră. Astfel, ar crește concurența pentru aceste posturi și am avea semnificativ mai puține școli în care nu dorește nimeni să-și asume această responsabilitate”, spune Emanuel Beteringhe. 

Marea problemă: politizarea conducerii școlilor
Politizarea conducerii școlilor este unul dintre principalii factori care a condus, în timp, în mod regretabil, la erodarea încrederii opiniei publice în competența și probitatea directorilor de școli. În multe dintre țările pe care le luăm ca model din punct de vedere al rezultatelor educaționale, directorii de școli formeaza o comunitate importantă și respectată la cel mai înalt nivel. Desemnarea prin concurs, pe bază de competențe, este un prim pas pentru ca directorii să recapete acest rol și în România, consideră expertul în management educațional. 

Vicepreședintele Coaliției pentru Educație a adăugat că pe viitor însă, similar cu experiențele altor țări, este nevoie de o serie de măsuri de creștere a atractivității pozițiilor de management (financiar, prin majorarea sporului de salarizare, dar nu numai), cuplate cu formare inițială și continuă de calitate și cu schimbarea condițiilor de acces, astfel încât aceste poziții să fie abordabile și pentru  profesioniști cu experiență managerială semnificativă în alte domenii, care pot contribui substanțial la școli mai bune pentru copiii noștri. Profesionalizarea pozițiilor de management, prin deschiderea acestora către exteriorul sistemului, precum și alte aspecte legate de formarea și rolul rolul resurselor umane din educație, sunt accentuate și detaliate în Manifestul Coaliției pentru Educație.

P.C.

COMENTARII

BLOGGER
Nume

calatorii,97,economic,127,it,85,miscellanea,209,psiho-spiritualitate,138,
ltr
item
Informatii Medialog: Coaliția pentru Educație propune profesionalizarea carierei de director de școală
Coaliția pentru Educație propune profesionalizarea carierei de director de școală
Coaliția pentru Educație propune profesionalizarea carierei de director de școală
https://2.bp.blogspot.com/-HvcrbTPMmEU/WAu0groL7bI/AAAAAAAADI4/1fs_ym9iJGMDDuaXB71IwPnuJcDYwlPkwCLcB/s320/1.jpg
https://2.bp.blogspot.com/-HvcrbTPMmEU/WAu0groL7bI/AAAAAAAADI4/1fs_ym9iJGMDDuaXB71IwPnuJcDYwlPkwCLcB/s72-c/1.jpg
Informatii Medialog
https://infomedialog.blogspot.com/2016/10/coalitia-pentru-educatie-propune.html
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/2016/10/coalitia-pentru-educatie-propune.html
true
3665870054236552312
UTF-8
Toate Articolele Nu am găsit niciun articol VEZI TOT Citește Tot Răspunde Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Înapoi Acasă Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy