Peste 1.000 de agenții de turism au rămas fără licență


1.384 de agenţii de turism din toată țara au rămas fără licenţă, pentru că nu au făcut dovada poliţei de asigurare pentru clienţii lor. Autoritatea Naţională pentru Turism (ANT) a  publicat lista actualizată a agențiilor de turism cu licența radiată (la cerere sau retrasă) care nu au prezentat poliţa valabilă de asigurare, pentru rambursarea cheltuielilor de repatriere şi a sumelor achitate de turişti pentru achiziţionarea serviciilor contractate, în cazul insolvabilităţii sau a falimentului agenţiei respective. 

Conform legislaţiei în vigoare, este interzisă desfăşurarea de activităţi turistice specifice agenţiilor de turism, de către operatorii economici cu licenţa expirată sau fără deţinerea poliţei valabile de asigurare.

Lista agenţiilor care nu au făcut dovada deţinerii poliţei de asigurare a fost  publicată pe site-ul autorității. Măsura a fost luată în vederea întăririi disciplinei în comercializarea pachetelor de servicii turistice, precum și pentru protecţia persoanelor (fizice şi juridice) contractante. De la data publicării ei, operatorii economici care figurează în listă nu mai pot desfăşura activităţi specifice agenţiilor de turism, conform prevederilor legale privind eliberarea certificatelor de clasificare, a licenţelor şi brevetelor de turism, precizează ANT.

ANAT susţine acest demers
Patronatul Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) apreciază că decizia ANT de retragere a acestor licenţe întăreşte disciplina în activitatea de comercializare a pachetelor turistice şi protejează turiștii care contractează serviciile respective.

Potrivit asociației, în lista actualizată anunțată de ANT nu se află numai agenții de turism care funcționau fără să dețină o poliță de asigurare valabilă. O mare parte dintre operatorii economici care figurează în listă au solicitat radierea licenţei întrucât și-au închis activitatea sau și-au schimbat sediul în ultimii şase ani.

Piața agențiilor de turism acum: peste 1.800 operatori economici activi
În evidențele ANT există în prezent peste 1.800 de agenții de turism active, care respectă principalele condiții de funcţionare: dețin o poliță de asigurare valabilă, licență emisă de ANT și brevet de turism pentru manager. Lista agențiilor de turism care funcționează legal se află pe pagina de internet a ANT.

Alin Burcea, președinte asociației patronale, a declarat: „ANAT susţine ANT în acţiunile de eliminare din piață a companiilor care nu respectă legea și care reprezintă un pericol pentru toţi cei care cumpără de la ele pachetele turistice. După măsura luată, acum știm dimensiunea pieţei: 1.854 de agenții de turism funcţionează legal. Acțiunea ANT este doar o primă etapă dintr-o suită întreagă de măsuri ce vor fi luate de autoritate, astfel încât banii turiștilor să poată fi în întregime asigurați. Se află în pregătire o serie de acte normative în favoarea turistului, în conformitate cu directivele europene referitoare la asigurarea pachetelor de călătorie.”

ANAT îndeamnă turiștii să verifice de fiecare dată agenția de turism de la care intenționează să cumpere un pachet turistic, căutând pe pagina ei de internet, sau la sediul acesteia, existența și termenul de valabilitate a poliței de asigurare, licenței de funcționare și  brevetului de turism al managerului, precum și pe pagina de internet a ANT. Prin decizia conducerii sale, odată cu schimbarea paginii de internet a asociației patronale, polița de asigurare va fi postată și pe site-ul www.anat.ro. Totodată, pentru a veni în sprijinul agențiilor membre care își reînnoiesc polița, ANAT va monitoriza actualizarea informaţiilor respective şi pe site-ul ANT.

D.N.

Comentarii

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.