Ce ne spune fiecare parte a capului despre sănătatea noastră?


Capul este partea corpului care ne diferenţiază cel mai mult de restul oamenilor şi are legătură cu ceea ce “ştiu că sunt”, “vreau să fiu”, “aleg să cred despre viaţă”. Deoarece este unitatea noastră centrală, care coordonează toate celelalte părţi ale organismului, orice dificultate fiziologică apărută la cap – fie ea o banală durere sau o boala gravă – reprezintă un semnal de alarmă, simţindu-ne “atacată” individualitatea.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, atunci când percepem o ameninţare (reală sau imaginară) îndreptată spre valorile şi principiile noastre de viaţă, reacţia produsă de cap este de cele mai multe ori ofensivă. “Ofensiva capului asupra situaţiei ia multe forme, dar cele mai frecvente sunt: neacceptarea unei persoane sau situaţii; a propriilor nevoi, dorinţe, pulsiuni; rezistenţa la o schimbare exterioară sau interioară; inflexibilitate în privinţa schimbărilor unor principii de gândire şi comportament; refuzul de a învăţa lucruri noi sau într-un mod diferit. În oricare din aceste cazuri capul nostru opune rezistenţă, iar toată energia folosită şi efortul depus epuizează întreg corpul şi apare durerea fizică”, afirmă psihologul.

Dacă analizăm specific fiecare parte componentă a capului, putem deveni mai conștienți asupra tipului de rezistentă psiho-emotională pe care l-am dezvoltat.

Părul - “Din punct de vedere psiho-emoțional, acesta vorbește despre forța noastră interioară. Atunci când simțim că nu avem suficientă forță pentru schimbare sau, din contră, când utilizăm prea multă forță pentru a ne opune schimbării, părul nostru este cel care are de suferit. Când nu ne simţim bine putem observa că el nu ne stă bine, la fel cum atunci când avem o foarte bună stare fizică şi psihică, părul nostru străluceşte”, susține Laura Maria Cojocaru.

Ochii - “Ochii, pe care îi mai numim, deloc neîntâmplător, "oglinda sufletului", sunt în strânsă legătură cu părerea noastră despre viață (cum "vedem" viața). Spre exemplu, o deficiență de vedere la distanță ne poate semnala rezistența în a vedea lucrurile dintr-o perspectivă de detașare emoțională. Deficiența de vedere la apropiere ne poate arăta că avem o rezistență în a vedea detaliile unei situații, uneori necesare pentru a găsi rezolvare”, explică specialistul.

Nasul - “Acest organ are legatură cu instinctul nostru, cu capacitatea de a simți ("a mirosi") persoane, situații, decizii potrivite sau nu, pentru noi. O problemă fiziologică în această zonă poate arăta faptul că refuzăm să ne ascultăm instinctul, care vine din acea parte a creierului nostru (subconștient și inconștient) ce deține toată informația despre noi - deci clar e mai "deșteaptă" și știe ce ni se potrivește cu adevărat”, consideră psihologul.

Urechile - „Urechile noastre au legatură, în mod evident, cu o rezistență la ceea ce "auzim", prea mult sau prea puțin, și alegem să credem. Au legătură cu lucrurile la care "plecăm urechea", deci cu înțelepciunea noastră interioară și cu rezistența la posibilitatea existenței unui alt tip de informație sau de interpretare a ei”, spune Laura Maria Cojocaru.

Gura - “Zona superioară a gurii (atât a buzelor cât și a dinților) este legată de partea noastră feminină - atenția la detalii, creativitatea, capacitatea de a construi visuri de viitor, empatie, iar cea inferioară este legată de partea masculină a ființei noastre - capacitatea de a analiza, decide și acționa pentru îndeplinirea visurilor. De multe ori o afecțiune în această zonă a capului arată dificultatea de a manifesta în echilibru ambele aspecte ale ființei noastre”, afirmă specialistul.

Dinţii - În mod specific, dinții au legătură cu capacitatea de a lua decizii, deci o dificultate în această zonă poate evidenția două aspecte: 
- ori manifestăm mai mult partea noastră masculină - ne-am obișnuit ca zi de zi să ne cramponam mai mult în ”a face” și avem tendința să renunțăm la a ”visa” (a ne permite să ne dorim mai mult de la viață) lucruri noi în legatură cu ființa și viata noastră; 
- ori manifestăm mai mult partea noastră feminină și rămânem blocați în visurile de viitor, fără a face și acțiuni concrete și fără a ne asuma răbdarea, timpul și minimul de efort necesar împlinirii lor. 

Ce este de făcut atunci când apar afecțiuni, dificultăți, neplăceri, în zona capului?
1. În primul rând, un control medical - este important pentru a liniști mintea în privința temerilor legate de gravitatea situației și pentru a putea trata corect ceea ce s-a manifestat deja în plan fizic, atunci când este necesar acest lucru.

2. În al doilea rând, sinceritate personală - acceptarea faptului că avem în mod repetat un mod de gândire defectuos și trecerea la schimbarea acestuia (prin psihoterapie, neuro-programare-lingvistică, gândire pozitivă în general).

3. În al treilea rând, lucrul cu corpul fizic - pentru a elibera din ”amintirea” acestuia emoțiile nepotrivite care au fost stocate (prin tehnici de somatoterapie, relaxare, meditație și orice altă metodă care permite lucrul direct cu corpul fizic).

---
Laura-Maria Cojocaru, este preşedinte şi fondator al Asociației ”Generația Iubire”, psihoterapeut şi trainer în programare neouro-lingvistică (NLP). A studiat natura minţii umane urmând șase formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare şi psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu şi familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică și terapii florale Bach. De peste 7 ani ghidează oamenii, atât în ședințe individuale, cât și de grup, și organizează cursuri şi traininguri în România, cu scopul de a-i face să-și acceseze și utilizeze la potențial maxim resursele interioare.

P.C.

Comentarii