De mâine trecem la ora de vară – cum ne afectează acest lucru


Cea mai scurtă zi din an
România trece mâine dimineaţă la ora oficială de vară, ceasurile urmând să fie date înainte cu 60 de minute, ora 3.00 devenind ora 4.00. Astfel, duminică va fi cea mai scurtă zi din an, având numai 23 de ore. După ce ceasurile vor fi date înainte cu o oră, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (numit şi GMT) va fi de trei ore. 

Cum ne afectează trecerea la ora de vară
Majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurinţă la modificarea orei, modificările necesare organismului făcându-se complet în circa cincisprezene zile. Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează această adaptare şi de aceea unii pot prezenta o simptomatologie polimorfă, mergând până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni, spun specialiştii. 

Medicii consideră că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămâna pentru a se adapta la ora de vara, pentru că trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Xiaoyong Yang, un profesor asistent la Universitatea Yale, spune: „Cei mai mulţi dintre noi îşi vor ajusta ceasul biologic destul de rapid. După câteva zile se vor obişnui cu noul program. Totuşi, pentru anumite grupuri de oameni, cei care suferă de depresie sau de probleme cardiace, unele cercetări sugerează că ei dezvoltă un risc mai mare de sinucidere, respectiv, atacuri de cord”. 

Organismul are nevoie de o perioadă de acomodare
Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic şi, odată cu el, pot surveni şi dereglări hormonale, mai ales în ceea ce priveşte melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului. Trecerea la ora de vară poate declanşa scăderea vigilenţei şi chiar oboseală accentuată.

Se instalează astenia de primăvară
Conform cercetătorilor, printre efecte negative ale trecerii la ora de vara se numără:
- irascibilitatea, tulburările de somn şi creşterea nivelului de stres, care atrag după sine probleme de concentrare şi învăţare;
- perturbarea rutinei zilnice, care ne ajută să fim organizaţi şi să ne dozam energia corespunzător;
- creşterea riscului de infarct cu 10%, în special în prima săptămâna după trecerea la ora de vara;
- instalarea asteniei de primăvară, manifestată prin letargie, lipsă de energie şi insomnie.

Cum scapi de efectele negative
Înainte de toate, medicii recomandă o programare inteligenţă a orelor de somn. Încearcă să te culci seara cu minimum o oră mai devreme, astfel încât organismul tău să nu simtă privarea de odihnă atât de intens.

O altă măsură importantă de prevenire este introducerea în alimentaţie a produselor care furnizează organismului vitamine, minerale şi alţi nutrienţi esenţiali. Legumele, verdeţurile şi fructele te energizează, au un efect tonic asupra organismului şi îmbunătăţesc starea psihică.

În plus, încearcă să petreci cât mai mult timp în bătaia blanda a razelor de soare, astfel încât să devii mai vesel şi mai optimist, dar şi să ajuţi corpul să producă vitamina D. Pe lângă toate acestea, cât mai multă mişcare te ajută să fii în formă!

➽ Aici găsești informații mai puțin cunoscute despre ora de vară

Dan NEDELCU

Comentarii