Zborurile directe deschid turismul spre litoral și Delta Dunării


➤ Pentru acest an se estimează o creștere de 15% a turismului pe litoral și înregistrarea unui an record pentru Delta Dunării ➤ Nordicii încep să reconsidere litoralul românesc ➤ Israelienii vor aduce încasări de aproape 10 milioane dolari turismului de pe litoral ➤Destinația România reapare și în cataloagele germane cu Delta Dunării ➤ Noi zboruri directe din Bruxelles și Paris ➤ Zilele Constanței organizate de Autoritățile locale din Sankt Petersburg ➤ 40.000 turişti pe litoral şi în Delta Dunării la sfărșitul lui aprilie.

Asociaţia Litoral – Delta Dunării (ALDD) a prezentat miercuri, 22 martie 2017, într-o conferinţă de presă, bilanţul în urma participării la târgurile de turism interne şi internaţionale (Târgul de Turism al României, Helsinki, Bruxelles, Tel Aviv, Berlin, Moscova), conform Strategiei de promovare şi dezvoltare a turismului derulată de asociaţie. 

Corina Martin, preşedintele Asociaţiei Litoral – Delta Dunării a declarat: „Am prezentat astăzi bilanţul prezenţei noastre la târgurile de turism de la Helsinki, Bruxelles, Tel Aviv, Bucureşti, Berlin şi Moscova, precum şi rezultatul întâlnirilor oficiale pe care le-am avut în oraşul Sankt Petersburg, oraş care celebrează în acest an 10 ani de înfrăţire cu oraşul Constanţa.

Obiectivul nostru principal şi pentru acest an rămâne extinderea duratei sezonului pe litoralului românesc şi de aceea aducem evenimente chiar de la mijlocul lunii aprilie. Evenimentele festive de deschidere a sezonului vor avea loc, la fel ca în fiecare an, din cei 10 ani de activitate a Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, în marele weekend 26 aprilie-01 mai şi vor cuprinde evenimente în Delta Dunării, Mamaia şi Vama Veche. Va urma un calendar foarte bogat de evenimente pe care deja l-am anunţat către agenţiile de turism şi publicul larg.

Pentru acest sezon ne propunem o creştere de peste 15% a numărului de turişti ce vor ajunge pe litoral şi de 20% în Delta Dunării şi ne bazăm în acest sens pe succesul proiectului nostru de atragere a 4 zboruri interne care vor uni Constanţa cu Timişoara, Oradea, Cluj şi Iaşi şi a 4 rute externe noi, proiect pe care îl considerăm cea mai mare obiectiv atins la 10 ani de aniversare a Asociaţiei Litoral – Delta Dunării.”

Nordicii încep să reconsidere litoralul românesc
Corina Martin
În urma discuțiilor purtate cu ocazia târgului de turism de la Helsinki (considerat cel mai important pentru zona scandinavă) Corina Martin a anunțat că ALDD va organiza, la începutul lunilor mai sau iunie, câte un infotrip pe litoralul românesc pentru agenți de turism și ziariști din Finlanda, respectiv din Polonia. Turiștii nordici sunt interesați de sejururi în luna mai și prima jumătate a lunii iunie, dar și în septembrie, în special în sudul litoralului (pentru tratament) și Delta Dunării, a precizat Corina Martin, adăugând  că problema principală care rămâne de rezolvat este cea a zborurilor charter, pentru care se caută în prezent un operator disponibil.

Aceasta a mai menționat că agențiile de turism nordice au început să fie din nou interesate de litoralul românesc după ce au vizionat filmul de promovare a stațiunii Mamaia. „În urmă cu 10 ani nordicii s-au retras de pe piața românească din cauza faptului că plajele nu mai erau administrate de hotelieri, care să poată oferi seviciile specifice, precum și a tarifelor practicate atunci”, a explicat președintele ALDD.

Zboruri directe din Bruxelles și Paris
Corina Martin a adăugat că la târgul de Bruxelles partea română a scos în evidență noile zboruri directe inaugurate, în acest an, între Constanța și capitala belgiană (pentru țările din zona Benelux), precum și cele care vor face legătura cu Paris, piețe de unde sunt așteptate mai multe serii de turiști pe litoralul românesc. „Îmi aduc aminte că în 1990 turștii francezi erau prezenți în sudul litoralului și Delta Dunării din aprilie până în octombrie” a menționat aceasta. 

Israelienii vor aduce încasări de aproape 10 milioane dolari turismului de pe litoral
În ceea ce privește destinația Tel Aviv, președintele ALDD a spus că în această vară vor exista 4 curse charter spre Constannța (cu una în plus față de anul trecut), care vor aduce în Mamaia, Eforie, Neptun și Costinești 8.000 de turiști israelieni. Se estimează că aceștia vor aduce încasări 8 milioane dolari pentru hotelieri, la care se vor adăuga 1,5 – 2 milioane dolari care vor fi cheltuiți de turiști pentru excursiile suplimentare, spectacole etc. „Mulți dintre cei care ne-au vizitat standul la târgul de turism de la Tel Aviv cunoșteau bine România, vorbeau limba română și aveau familii în țară”, a declarat Corina Martin. Totodată aceasta a precizat că în acest an vor sosi la Constanța și primele chartere din Beirut, care vor aduce pe litoral 1.000 de turiști libanezi.

Cea mai consistentă participare la un târg de turism și cele mai mari costuri
Pentru participarea la ultimul târg de turism al României, ALDD a cheltuit în cele 4 zile de desfășurare a manifestării 25.000 de euro, având în vedere că 94% din turiștii de pe litoral provin de pe piața autohtonă. „A fost evenimentul cu cea mai consistentă prezență a noastră, cu spectacole zilnice, cu participarea în premieră de agenți economici și autorități locale din Jurilovca, Cernavodă, Vama Veche etc.”, a spus președintele asociației.

Destinația România reapare și în cataloagele germane cu Delta Dunării
Corina Martin a mai precizat că destinația România a început să reapară în cataloagele germane, în special cu Delta Dunării. La târgul de truism de la Berlin ALDD a început deja să promoveze viitoarele curse aeriene directe dintre Constanța și Stuttgart, aflate în proiect de lansare pentru anul viitor. „În unele țări Delta Dunării este mai căutată decât  staținile turistice de pe litoral, iar în altele este invers. Dar zborurile directe sunt acum cele mai importante, pentru că ele deshid turismul”, a spus Corina Martin.

Zilele Constanței organizate de Autoritățile locale din Sankt Petersburg
Reprezentanții ALDD au efectuat și o vizită în Sankt Petersburg (după participarea la târgul de turism de la Moscova), un oraș cu 5 milioane de locuitori și 70 de zile cu soare pe an, dar care primește anual 8 milioane de turiști. Corina martin a spus: „În anul 2007 a fost semnat acordul de prietenie şi colaborare (înfrățire) între oraşul Constanţa şi Sankt Petersburg. În baza acestui acord, Comitetul de relaţii externe al autorităţii locale din Sankt Petersburg şi-a anunţat intenţia de a organiza acolo zilele Constanţei, precum şi de a sărbători acest acord pe parcursul întregului an, inclusiv cu ocazia celebrării zilelor Sankt Petersburgului. Odată cu celebrarea celor 10 ani de înfrățire pregătim semnarea unui acord între ALDD și Biroul de turism din Sankt Petresburg, care va reprezenta primul document internațional de colaborare semnat de asociația noastră. Cât timp ne-am aflat acolo am văzut interesul manifestat pentru atragerea de turiști de pe această piață, o mulțime bannere publicitare și alte reclame promovând destianții din Grecia, Germania, Spania, Croația, Serbia, Muntenegru etc, într-o concurență susținută”   

Daniel Ilușcă
„Din păcate Consulatul General Român de la Sankt Petersburg este deservit doar de o singură persoană, respectiv consulul general, care se ocupă și de acordarea vizelor pentru România. Vizele se solicită online și se reușește acordarea lor în termen de 3 zile. Cu toate acestea, am beneficiat de prezența și ajutorul permanent acordat de consul, pe toată perioada șederii noastre acolo”, a adăugat Daniel Ilușcă, presedintele Asociatiei Patronatului în Turismul din Delta Dunării și vicepreședinte al ALDD.

40.000 turişti pe litoral şi în Delta Dunării la sfărșitul lui aprilie
Din 27 aprilie vor fi lansate zborurile directe din Constanța spre Roma, Paris şi Bruxelles, alături de Londra, Milano şi Istanbul. „Aşteptăm în weekendul 27 aprilie – 1 mai 2017 aproximativ 40.000 turişti pe litoral şi în Delta Dunării și la o creștere cu 15% circulației turistice în acest an, față de 2016”, a declarat Corina Martin. La rândul lui, Daniel Ilușcă a spus că este foarte optimist, estimând că sezonul 2017 va depași rezultatele celui mai bun an turistic pentru Delta Dunării, care a fost inregistrat în 2009.

Dan NEDELCU

Comentarii