5 emoții care ne provoacă boli fizice

5 emoții care ne provoacă boli fizice


În momentul în care emoţiile se acumulează în noi, din cauza timpului îndelungat de menţinere a agitaţiei mentale, ele se defulează prin stări de anxietate, atacuri de panică sau prin depresie. Aceste tulburări apar pentru că organismul nostru are nevoie, datorită instinctului de conservare, să găsească un mod, fie el şi forţat, de a descărca ceea ce este periculos pentru sănătatea noastră.

În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, în cazul în care acumularea de emoţii depăşeşte pragul de suportabilitate, aceste descărcări emoţionale ajung  în planul fizic şi încep să se manifeste tot felul de afecţiuni ale corpului, de la cele mai uşoare până la boli foarte grave. Gravitatea bolii este dată de natura emoţiei, intensitatea ei şi perioada de timp în care a fost înmagazinată, iar transpunerea bolii în plan fizic poate dura şi câţiva ani. “Rostul bolilor fizice este acela de a conştientiza asupra suferinţei sufleteşti şi necesită vindecarea ei. De multe ori, nu dăm importanţă unei suferinţe sufleteşti, o ignorăm şi credem că aceasta nu se poate transforma într-o boala fizică. Din contră, cu cât lăsăm mai mult o boala sufletească netratată, cu atât mai intens va fi procesul de somatizare. Aceasta nu se va transforma în boală fizică imediat, ci în câteva luni sau chiar ani. Avem două posibilităţi de a trata suferinţele sufleteşti şi a le impedica să escaladeze în boli fizice: 1 - prin tratament medicamentos; însă acesta nu descarcă emoţiile, ci doar le inhibă, iar la un moment dat există marele risc ca acestea să recidiveze sub o formă sporită, iar în timp, organismul va deveni imun la tratament; 2 - prin psihoterapie, cu ajutorul căreia putem identifica cauzele psihologice primare care au dus la această condiţie”, susține psihologul.

În accepţiunea specialistului, există 5 emoţii principale foarte dăunătoare pentru organismul nostru, care la un moment dat se pot transforma în boli fizice. 

1. Frica – o îngrijorare simțită în legătură cu un pericol real sau imaginar 
“Persoanele care simt frică sunt tensionate, lipsite de curaj, pentru că simt vulnerabilitate interioară, sunt focalizate mai degrabă pe așteptările celorlalți decât pe ale lor, simt că nu se pot baza aproape pe nimeni și nimic. Frica neprelucrată se manifestă la nivelul stomacului și al rinichilor, zonei lombare, uneori și la nivelul gâtului, dacă are legătură cu ceva ce vrem să spunem pentru că este important”, afirmă psihologul Cojocaru. 

2. Neiertarea - apare ca o incapacitate de a merge mai departe, de a înțelege că oamenii sunt supuși ”greșelii” 
“Persoanele care nu iartă pe cei care le-au făcut rău, au în minte faptul că, dacă îi iartă, este ca și cum le-ar accepta și încuraja comportamentul defectuos sau că răul produs nu se mai poate repara. Nu este vorba nici de acceptarea comportamentului, nici de încurajarea lui, ci de liniștea interioară personală, care decurge din eliberarea minții de imaginea ”răufăcătorului”, de atenția acordată propriei sănătăți și de direcționarea minții către căutarea de soluții. Uneori da, un rău produs nu se mai poate repara concret, pentru că nu putem da timpul înapoi, dar putem învăța să ne bucurăm de viață în continuare făcând lucruri noi. Neiertarea slăbeşte sistemul imunitar şi aduce boala în întregul organism, în general, iar în particular partea afectată este inima”, spune specialistul. 

3. Furia – o încărcare emoțională spontană, izvorâtă adesea din sentimentul de neputință în a mai schimba ceva sau de a accepta o situație de viață 
„Persoana furioasă se simte invadată de ceva sau cineva, se opune la anumite constrângeri venite de la o persoană sau situație, uneori se agață cu disperare de propriile convingeri, gândurile se amestecă, devin confuze. Atunci când descărcarea emoțională este reprimată sau exagerată, furia se manifestă adesea în planul fizic la nivelul ficatului - în special dacă are legătură cu critica celorlalți, deoarece acest organ are rolul de a neutraliza. Se mai poate manifesta la nivelul capului, cefei și picioarelor - dacă are legătură cu neacceptarea, la nivelul stomacului - dacă are legătură cu neputința, la nivelul mijlocului (spate), dacă are legătură cu lipsa de flexibilitate sau poate declanșa chiar infecții în corp”, susține Laura Maria Cojocaru. 

4. Nesiguranța – apare atunci când ne lipsesc certitudinile (real sau imaginar) sau când ne pierdem încrederea în capacitățiile noastre 
“Persoanele nesigure (cu încredere scăzută în sine), pun totul sub semnul întrebării, rămân în tipare vechi de comportament și gândire, pentru că au fost ”testate” de alții, au o capacitate scăzută de discernământ și caută confirmări de la ceilalți pentru fiecare pas pe care-l fac. Nesiguranța se manifestă în planul fizic la nivelul stomacului, genunchilor, gleznelor, coloanei vertebrale, umerilor, gâtului (daca este legată de credința că ar putea spune ”prostii”)”, consideră specialistul. 

5. Rușinea – declanșată de credința legată că părerea celorlalți este decisivă pentru a fi validat ca om în toate aspectele vieții 
“Cei care trăiesc sentimente de rușine simt că ceilalți îi judecă, că nu sunt suficient de buni, puternici, inteligenți, informați etc. Prin această atitudine ei pun pur si simplu puterea lor interioară în mâinile celorlalți. Rușinea afectează pielea, stomacul, picioarele sau coloana vertebrală”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Psihoterapeutul crede că, atunci când boala decide să se manifeste în corpul nostru ca un avertisment, pentru a schimba modul de gândire, cel mai sigur și util lucru pe termen lung este să mergem pe firul timpului pentru a schimba percepția și emoția din acel moment care a declanșat boala. Una dintre cele mai eficiente metode de a descărca emoţiile este lucrul cu linia timpului propus de neuro-programarea lingvistică (NLP), procedeu denumit Timeline therapy.

P.C.

COMENTARII

BLOGGER
Nume

calatorii,97,economic,127,it,85,miscellanea,209,psiho-spiritualitate,138,
ltr
item
Informatii Medialog: 5 emoții care ne provoacă boli fizice
5 emoții care ne provoacă boli fizice
5 emoții care ne provoacă boli fizice
https://4.bp.blogspot.com/-GsV8TnxLcjc/WPZW5heQ_iI/AAAAAAAAA40/QsJG9_03orUmPBV3kxMkfqhO_GE_oBStgCLcB/s320/2.jpg
https://4.bp.blogspot.com/-GsV8TnxLcjc/WPZW5heQ_iI/AAAAAAAAA40/QsJG9_03orUmPBV3kxMkfqhO_GE_oBStgCLcB/s72-c/2.jpg
Informatii Medialog
https://infomedialog.blogspot.com/2017/04/5-emotii-care-ne-provoaca-boli-fizice.html
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/2017/04/5-emotii-care-ne-provoaca-boli-fizice.html
true
3665870054236552312
UTF-8
Toate Articolele Nu am găsit niciun articol VEZI TOT Citește Tot Răspunde Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Înapoi Acasă Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy