Blue Air și-a deschis baza operațională de la Constanța

Tudor Constantinescu - Blue Air

►Risc investițional de peste 500.000 de euro ►Alte destinații externe pentru Constanța, aflate în negocieri: Elveția, Rusia, Germania și Estonia ►Fița verii 2017: să ajungi la mare sau în Deltă cu avionul ► Steag inscripționat „Mamaia, Constanța, România” pe „acoperișul lumii”, în Himalaya


Aeroportul internțional Mihail Kogălniceanu din Constanța a devenit oficial cea de-a șaptea bază operațională permanentă a companiei Blue Air, începând din 26 aprilie. Operatorul a alocat pentru aceasta o aeronavă Boeing 737, împreună cu echipajul de bord necesar și cel tehnic, de întreținere. Directorul comercial al companiei a anunțat că începând din data de 27 aprilie de pe acest aeroport vor fi operate 8 destinații, din care 4 interne (Oradea, Cluj, Timișoara și Iași) și 4 externe (Roma, Paris, Milano și Bruxelles). Prețul unui bilet pe cursele interne pornește de la 89 lei, iar pentru cele externe de la 19,99 euro și crește în funcție de gradul de ocupare al locurilor din aeronavă.

Risc investițional de peste 500.000 de euro
Tudor Constantinescu a declarat că anul 2017 este unul de investiții, că nu se urmărește profitul. „Dorim să creăm la Constanța o bază permanentă, cu personal local și ne așteptăm ca într-un interval de timp rezonabil, de cel puțin un sezon, această bază să se autosusțină. Dacă nu va funcționa așa cum estimăm, nu vom menține zoborurile de dragul destinației. Investiția companiei se ridică la peste 500.000 de euro, la un regim de lucru de 3 zboruri/zi, a câte 2,5 ore/sector (în medie, pe intern plus extern), reprezentând costurile de operare. Aeronavei va zbura cu regularitate, indiferent de numărul locurilor ocupate. Este un risc pe care ni l-am asumat. Păstrarea acestor zboruri depinde de dezvoltarea  turismului și creșterea notorietății destinației Constanța”, a spus Constantinescu. 


Orarul de zbor a fost elaborat, deocamdată, până în luna octombrie inclusiv. Pe timpul iernii compania se așteaptă să consolideze în special destinațiile Roma, Paris și Milano, unde sunt mulți români plecați la muncă sau stabiliți acolo, dar și destinațiile Oradea și Cluj. „Cei din Oradea s-au arătat fericiți că pot ajunge cu avionul la Constanța. Până acum ne-a fost foarte greu să facem curse spre litoral fără o bază operațională, pentru că depindeam de poziționarea aeronavei. Din 27 aprilie începem zborurile externe, cu destinația Roma, pentru care am vândut 95 de bilete, iar din 15 iunie demarăm programul de zboruri interne.”, a mai adăugat oficialul Blue Air.

Alte destinații externe pentru Constanța, aflate în negocieri: Elveția, Rusia, Germania și Estonia
Tudor Constantinescu a mai spus că Blue Air poartă discuții cu mai mulți operatori de turism din Elveția (interesați de Delta Dunării) și Germania (inclusiv cu grupul TUI) pentru contractarea de zboruri charter. „Acest tip de negocieri se duc de obicei cu 16 luni în avans, respectiv pentru anul 2018”, a declarat directorul comercial al companiei aeriene.


La rândul său, directorul general al aeroportului constănțean, Bogdan Artagea, a declarat: „Astăzi este o zi istorică pentru Constanța. Nimeni nu a mai avut curajul până acum să introducă în  operare atâtea curse dintr-o dată și pentru asta mulțumim companie Blue Air. Este posibil ca destinațiile externe să fie solicitate și în timpul iernii - cele mai multe rezervări sunt pentru Londra, urmate de Roma și Milano. Colaborăm și cu alte companii aeriene, împreună cu care pregătim, pentru anul viitor, noi curse aeriene către Talin (Estonia), Moscova și Sankt Petersburg. De asemenea va fi reintrodus zborul de Atena precum și o cursă de Germania, cel mai probabil Stuttgart. Alte curse operaționale de pe Mihail Kogălniceanu sunt cele de Istanbul și Londra, foarte soliicitată, precum și mai multe chartere, în special de Tel Aviv, Israel.”

Fița verii 2017: să ajungi la mare sau în Deltă cu avionul  
Mirela Matichescu, fost președinte ANT, în prezent vicepreședinte al Asociației Litoral – Delta Dunării (ALDD), a precizat: „Nu este ușor să deschizi o bază aeriană. De aceea este important ca și noi să dezvoltăm o strategie de promovare integrată a județului Constanța și a destinației Dobrogea. În prezent promovarea sectorului turistic lasă de dorit, dar ne propunem ca Dobrogea să devină o destinație de top în Europa”


Cristian  Bărhălescu, noul președinte al ALDD și fost președinte ANT, a spus că acum a intrat și Constanța în „satul” România, având în vedere intervalul scurt de timp în care se poate ajunge acum în toată țara. „Blue Air oferă accesibilitate. Ar fi bine să creăm un trend, să fie ceva de fițe să ajungi la mare cu avionul și nu cu mașina”, a declarat acesta.

La rândul lui viceprimarul municipiului Constanța, Constantin  Răsăuțeanu, a precizat „Trebuie să avem grijă ca aceste curse să nu fie închise, iar pentru asta să fim atenți la îmbunătățirea produsului turistic. Este foarte important să creștem calitatea prestațiilor turistice în Constanța, prin intermediul cursurilor de calificare și traning, pentru ridicarea calității forței de muncă din acest sector economic.”

Un steag inscripționat „Mamaia, Constanța, România” va fi dus pe „acoperișul lumii”
De asemenea, Corina Martin, vicepreședinte ALDD, a menționat că asociația va promova în destinațiile externe Blue Air accesibilitatea zonei Dobrogene, alături de destinația propiu-zisă. În același timp, ALDD va organiza în perioada următoare mai multe infotrip-uri de promovare pe litoral și în Deltă, cu agenți de turism și jurnaliști străini, primii care urmează să sosească fiind cei din Bruxelles. 


Pe de altă parte, în cadrul evenimentelor ocazionate de deschiderea bazei aeriene a Bule Air, Corina Martin a anunțat că această companie a fost desemnată ca ambasador al stațiunii Mamaia, alături de alpiniștii Nicu Rotaru, Bogdan Ofiţeru şi Mihai Nenciu care vor duce pe vârful Everest un steag inscripţionat „Mamaia – Constanţa – România”. Aceasta a declarat: „Este prima echipă românească care va încerca sa urce pe cele mai inalte 6 vârfuri montane de pe fiecare continent, plus Antarctica, în cadrul proiectului "7 Summits”. Această performanță sportivă a mai fost reușită până acum doar de 73 de oameni din lume! Le-am propus celor trei sportivi să reprezinte Asociația Litoral-Delta Dunării, desemnându-i Ambasadori oficiali ai statiunii Mamaia si ai litoralului românesc.”

Dan NEDELCU 

Comentarii

  1. Anonim30/4/17

    sa vedem cand o sa inaugureze si prima aeronava mai noua de 15 ani. varsta flotei este de 24 ani cu avione care au si peste 30 ani

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Orice comentariu este binevenit, atât timp cât acesta se referă la idei și conținut, fără a fi folosite atacuri la persoană și limbaj licențios.