Dapyx - Amplu festival de jocuri și reconstituiri istorice la Medgidia

Dapyx - Amplu festival de jocuri și reconstituiri istorice la MedgidiaPeste 200 de luptători antici vor asalta Medgidia la 1 mai
Prima ediție a „Festivalului de jocuri și reconstituiri istorice - Dapyx Medgidia”, va avea loc  într-o amplă organizare, în perioada 28 aprilie - 1 mai, pe stadionul Iftimie Ilisei din localitate, anunță pagina de facebook a evenimentului. În cele 4 zile ale manifestării, se vor desfășura activităţi demonstrative specifice unor diferite perioade istorice - de la Antichitate până la Epoca Modernă și Contemporană - care, pe ansamblu, vor incita curiozitatea publicului larg, cât, a iubitorilor de cultură și pasionaţilor de istorie, prin amenajarea de tabere unde vor avea loc demonstrații de meşteşuguri tradiţionale antice (pielărie, fierărie, țesătorie, olărit), de dansuri antice, tir cu arcul etc). 

Totodată, spectatorii prezenți vor avea parte, în fiecare după-amiază şi seară, de reprezentaţii ale asociaţiilor de reconstituire istorică - lupte de gladiatori și reconstituiri de bătalii, precum şi de seri dedicate concertelor de muzică - folk, rock, folclorică și pop - susținute de artişti consacraţi și prezentate de vedete cunoscute.

Festivalul Dapyx va începe cu o paradă a peste 700 de persoane, printre care se vor număra mai mult de 230 de luptători antici (gladiatori, legionari romani, războinici daci), medievali, dorobanți, dar și soldați din Primul Război Mondial. Vezi programul complet al festivalului Aici.

Cine a fost Dapix
Dapyx a fost un rege geto-dac, din primul secol î.Hr., al unui trib sau uniuni de triburi getice situate în părţile centrale ale Dobrogei.

Una dintre regiunile în care au rămas urmași ai lui Burebista este destul de zbuciumată, deoarece aici nu se mai întâlnesc doar două civilizații puternice, ci trei: cea getică, cea romană și cea elenă. Este vorba de Dobrogea. Aici domnesc concomitent trei regi geți: Roles, Dapyx și Zyraxes,  în jurul anului 30 î.Ch.

Armata dacilor
Încă din vremea lui Tucidide, geții (dacii) sunt cunoscuți drept buni călăreți. Ei trag cu arcul din fuga calului, tehnică preluată de la sciți. Triburile din partea de șes, de stepă (“pustia” geților din Bugeac, de care ne vorbește Strabon, așa trebuie înțeleasă, ca stepă) aveau în special cavalerie, în timp ce în părțile muntoase predomina pedestrimea. 

Pe columna lui Traian dacii sunt înfățișați luptând de obicei pe jos. Ei au o armă specifică – sabia încovoiată și scutul rotund. Unii mai poartă și spada lungă și dreaptă sau sabia scurtă, cu două tăișuri, asemănătoare celei romane. Sunt prezente și lăncile, sulițele, praștiile de război, pentru aruncat proiectile din pietră, plumb sau argilă arsă. În sfârșit, alții sunt reprezentați cu cu arme țărănești, respectiv topoare, măciuci și ciomege, așa cum vom întâlni și la români peste mai bine de un mileniu.

Viața militară a dacilor
M. Licinius Crassus
Viața militară a dacilor prezintă câteva caracteristici importante, specifice. În primul rând faptul că fiind un popor sedentar, și nu nomad, ei porneau la război numai cu armata lor, nu cu întreg neamul (femei, copii, bătrâni), așa cum făceau germanicii sau iranienii din bazinul dunărean - care-și luau cu ei și familiile și averile. 

Un al doilea fapt este disprețul pentru moarte. Crezând, potrivit religiei lor, că sufletul este nemuritor, considerau moartea nu ca pe un sfârșit, ci ca pe un nou început alături de zeul lor Zalmoxis, dacii luptau cu un avânt și un curaj ieșite din comun. De exemplu, sinuciderile în război, atunci când înfrângerea devenea inevitabilă, constituiau un fapt obișnuit printre ei. Dovadă sunt modul în care au procedat regii Dapyx - care a luptat contra lui M. Licinius Crassus, proconsulul Macedoniei (28 î. Hr.) și Decebal, împreună cu sfetnicii săi - în lupta din al doilea război cu împăratul romanTraian.


D.N.

COMENTARII

BLOGGER
Nume

calatorii,97,economic,127,it,85,miscellanea,209,psiho-spiritualitate,138,
ltr
item
Informatii Medialog: Dapyx - Amplu festival de jocuri și reconstituiri istorice la Medgidia
Dapyx - Amplu festival de jocuri și reconstituiri istorice la Medgidia
Dapyx - Amplu festival de jocuri și reconstituiri istorice la Medgidia
https://1.bp.blogspot.com/-Kh8kDiazxGo/WPzyHbU4pVI/AAAAAAAAA_E/5yA1aPIXF5UnPH8KM0RtbZhIBsa3a2ekwCLcB/s320/DSC05267-520x245.jpg
https://1.bp.blogspot.com/-Kh8kDiazxGo/WPzyHbU4pVI/AAAAAAAAA_E/5yA1aPIXF5UnPH8KM0RtbZhIBsa3a2ekwCLcB/s72-c/DSC05267-520x245.jpg
Informatii Medialog
https://infomedialog.blogspot.com/2017/04/dapyx-amplu-festival-de-jocuri-si.html
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/
https://infomedialog.blogspot.com/2017/04/dapyx-amplu-festival-de-jocuri-si.html
true
3665870054236552312
UTF-8
Toate Articolele Nu am găsit niciun articol VEZI TOT Citește Tot Răspunde Cancel reply Delete By Home PAGES POSTS View All RECOMMENDED FOR YOU LABEL ARCHIVE SEARCH ALL POSTS Not found any post match with your request Înapoi Acasă Sunday Monday Tuesday Wednesday Thursday Friday Saturday Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat January February March April May June July August September October November December Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec just now 1 minute ago $$1$$ minutes ago 1 hour ago $$1$$ hours ago Yesterday $$1$$ days ago $$1$$ weeks ago more than 5 weeks ago Followers Follow THIS PREMIUM CONTENT IS LOCKED STEP 1: Share. STEP 2: Click the link you shared to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy