De ce ne contrazicem şi cum putem evita certurile


Adesea se întâmplă ca la un eveniment aparent clar, oamenii să aibă opinii diametral opuse iar discuţiile în contradictoriu să declanşeze adevărate conflicte.

Psihologului Andra Tănăsescu spune că este absolut normal ca două persoane să vadă aceleaşi eveniment în mod diferit, iar motivele sunt multiple: diferenţele de anturaj, tipul familiei în care au fost crescuţi, diferenţele dintre învăţăturile extrase din religii şi credinţe, până la experienţa de viaţă căștigată de fiecare om, genul biologic şi multe altele. Adică de acele aspecte care ne modelează, ne formează şi ne conferă unicitatea. “Am văzut zilele trecute un caz concret, pe care l-am studiat din perspectivă psihologică. Două persoane discutau în parc când, dintr-o dată, un tânăr le taie calea alergând în viteză. Acestea observă că un alt băiat alearga după primul, însă nu au apucat să vadă figurile niciunuia dintre ei. Unul dintre observatori s-a gândit că poate se joacă aleargîndu-se prin parc, iar celălalt s-a gândit că primul este urmărit pentru că a furat ceva. De atunci încolo totul a escaladat într-o dezbatere foarte acidă, în care fiecare dintre cei doi observatori era convins că are dreptate. În realitate, opinia lor era puternic influenţată de propriile experienţe de viaţă - poate fuseseră şi ei în aceeaşi ipostază - iar în urma trecerii informaţiilor prin propriul filtru, fiecare observator alege să păstreze doar ceea ce este în acord cu valorile şi convingerile lui: face asocieri cu un eveniment familiar şi astfel el dă o semnificaţie proprie”, afirmă psihologul.

Cum putem evita certurile cauzate de diferenţele de opinie?
Disensiunile dintre oameni apar atunci când ei nu conştientizează că sunt diferiţi, că fiecare are propriul său filtru și un istoric de experienţe la care se raportează mereu. Acesta este motivul principal pentru care ne este greu să construim relaţii sănătoase cu cei din jurul nostru, să creăm legături puternice bazate pe încredere, înţelegere şi suport reciproc.

Andra Tănăsescu spune că primul lucru pe care trebuie să-l facem, atunci când simţim că persoana de lângă noi are o poziţie diferită de a noastră, este să-i punem întrebări, să-i solicităm informaţii suplimentare şi să-i cerem argumentarea opiniei . “În exemplul prezentat, cearta ar fi fost evitată dacă primul observator întreba doar atât: „Ce te face să crezi că se joacă?” şi nu prin impunerea opiniei proprii. Al doilea observator ar fi răspuns „I-am auzit râzând. Pe cel de-al doilea l-am văzut zâmbind înainte să treacă prin fața noastră, iar părinții lor râdeau de asemenea”. În felul acesta, aflăm foarte uşor pe ce se bazează când face o anumită afirmație. Cunoscând modul de gândire și strategiile pe care le folosește pentru a da semnificație evenimentului exterior, noi putem înțelege mult mai bine ce îl determină pe celălalt să spună un anumit lucru. Procedând astfel ne putem mări considerabil „harta” personală, prin faptul că suntem deschişi să privim lumea și cu alți ochi, dispuşi să ”intrăm” pe harta celuilalt, că putem să ne mărim propria hartă și capacitate de înțelegere”, afirmă psihologul.

Andra Tănăsescu 
Dacă ne dăm voie să simțim, să vedem, să auzim, să experimentăm lumea prin prisma altora, ne oferim șansa de a ne deschide ochii către noi posibilități, către noi înțelesuri și semnificații, care ne îmbogățesc mai mult experiența și viața, mai susține specialistul.

---
Andra Tănăsescu, vicepreședintele asociației ”Generația Iubire”, a urmat studii în psihologie, specializându-se în terapie de cuplu și familie. Totodată, având experiență ca instructor de dans și fiind atrasă de conexiunea dintre minte, emoții și corp, ea a urmat o formare în terapia prin dans și mișcare. 

P.C.

Comentarii