Lista localităţilor cu risc de roaming involuntar a fost actualizată


Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a actualizat lista localităţilor de graniţă cu risc potenţial de intrare în roaming involuntar.

Roaming-ul involuntar poate apărea în localităţile de graniţă, de pe teritoriul României, numai în cazul în care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automată a reţelei; caz în care echipamentul mobil se va conecta automat la reţeaua operatorului cu cel mai bun semnal în punctul în care se află utilizatorul. Fiind vorba de localităţi aflate la graniţă, este posibil ca echipamentul mobil să se conecteze singur la reţeaua unui operator din ţara vecină, iar utilizatorul să fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

Atenţie! Faptul că aţi folosit telefonul sau tableta în roaming involuntar, nu vă scuteşte de la plata acestui serviciu. Costurile vor fi şi mai mari dacă este vorba de ţări care nu sunt membre UE şi în care nu se aplică tarifele de roaming reglementate la nivelul Uniunii, precum Republica Moldova, Serbia şi Ucraina.

Cum poate fi evitat roaming-ul involuntar
Puteţi evita accesarea involuntară a serviciilor de voce sau date în roaming, în apropierea graniţelor României, prin următoarele metode: 
- selectaţi manual reţeaua  - dezactivaţi opţiunea telefonului de selectare automată a reţelei;
- solicitaţi operatorului de telefonie să vă activeze serviciul de roaming numai la cerere; 
- verificaţi la ce reţea este conectat telefonul sau tableta înainte de utilizare, în cazul în care selectarea reţelei rămâne pe modul automat. 

Localităţi cu risc de roaming involuntar
Conform măsurătorilor efectuate de ANCOM, în majoritatea judeţelor aflate la graniţă există puncte în care dispozitivele mobile pot intra în roaming involuntar, cele mai multe localităţi în care apare acest fenomen fiind situate în judeţele: Satu Mare (63 de localităţi - pe graniţa cu Ucraina şi Ungaria), Botoşani (43 de localităţi - pe graniţa cu Ucraina şi Republica Moldova), Timiş (39 de localităţi - pe graniţa cu Serbia şi Ungaria), Iaşi (35 de localităţi - pe graniţa cu Republica Moldova) şi Bihor (33 de localităţi - pe graniţa cu Ungaria).

Utilizatorii pot consulta lista localităţilor de graniţă, identificate de ANCOM ca având un risc potenţial de intrare în roaming involuntar, în funcţie de operator, aici. Lista detaliază localităţile în care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reţeaua unui operator străin, în funcţie de deplasarea utilizatorului, dar şi localităţile cu risc crescut de roaming involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reţeaua unui operator din țara vecină, pe toată suprafaţă localităţii respective. 

Mai multe informaţii privind utilizarea şi costurile serviciului de roaming sunt disponibile pe pagină de internet a Autorităţii, aici

Secţiunea InfoCentru din pagina de internet ANCOM, pune la dispoziţia utilizatorilor informaţii utile despre serviciile de comunicaţii electronice (telefonie, internet, televiziune) şi poştale, pentru a-i sprijini în alegerea şi utilizarea acestor servicii. Informaţiile se referă în principal la încheierea contractelor, modalitatea de tarifare, calitatea serviciilor, deblocarea terminalelor și serviciul de roaming. În plus, utilizatorii pot găsi aici ghiduri dedicate, pe teme precum fraudele prin telefon sau serviciile de acces la internet. 
---
Pentru mai multe detalii despre ANCOM vezi www.ancom.org.ro şi www.portabilitate.ro. Pentru a compara ofertele de telefonie şi internet, intraţi pe www.veritel.ro. Pentru a testa şi monitoriza calitatea serviciului de internet, accesaţi www.netograf.ro.

D.N

Comentarii