Ce semnale psihologice ne transmit gâtul, braţele, spatele sau umerii lăsaţi


Corpul nostru ne transmite zilnic semnale de alarmă, atunci când buna funcţionare a organismului nostru este în pericol, însă puţini dintre noi le dăm atenţie şi credem că sunt dureri normale. Dar ele reprezintă și anumite stări sufleteşti negative, nu doar simple neplăceri fizice. 

Stările sufleteşti dezechilibrate pot provoca boli psihosomatice
 Laura Maria Cojocaru
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, fiecare semnal trimis de părţi ale corpului nostru sunt extrem de importante. Ele nu transmit doar semnale ale neplăcerilor fizice, dar şi anumite stări sufleteşti negative sau sentimente referitoare la oameni și situaţii. “De multe ori, stările sufleteşti dezechilibrate pot provoca, în timp, boli psihosomatice. Adică, energiile negative produc stări chimice pe care le vom resimţi, la un moment dat, şi ca neplăceri fizice. Fiecare parte a corpului - gâtul, umerii, braţele, spatele etc - transmite un semnal specific, pentru că este arondată unor stimuli psihologici”, susține Laura Maria Cojocaru.

1. Gâtul
Din punct de vedere al psihicului, problemele fiziologice apărute în zona gâtului ne atrag atenția asupra flexibilității de a vedea situațiile, persoanele, precum și a soluțiilor posibile văzute din mai multe perspective. În opinia psihologului, această capacitate ne ajută să înțelegem care este abordarea cea mai potrivită pentru situația și personalitatea noastră. Dacă rămânem "fixaţi" asupra unei singure perspective, a unui singur punct de vedere, atunci gâtul are de suferit, manifestând dureri, "înțepeniri".

“Manifestările fiziologice interioare de la nivelul gâtului au legătură cu limbajul verbal și nonverbal, cu capacitatea noastră de a spune ce ne doare, de a refuza, de a riposta atunci când suntem abuzați, cu capacitatea de a ne exprima nevoile, de a cere, de a ne exprima verbal emoțiile, precum si cu creativitatea de a găsi cea mai utilă modalitate de comunicare. Noi comunicăm și atunci când rostim cuvinte, dar și când tăcem, deci nu se pune problema existenței unei întreruperi a comunicării, ci este vorba despre a menține un echilibru între comunicarea verbală și cea nonverbală (prin care oricum transmitem o parte mult mai mare din mesaj). Dacă în zona capului iau naștere credințele despre sine, despre viață, se conturează visurile noastre, sunt analizate și puse în aplicare deciziile și pașii necesari obiectivelor urmărite, gâtul este expresia capacității și deschiderii mentale spre a explora mai multe aspecte ale obiectivului nostru, de a comunica cu cei din jur, pentru înțelegerea tuturor factorilor care ne afectează, de a cere ajutorul atunci cand este necesar”, explică psihologul.

2. Umerii
Umerii sunt în stransă legătură cu capacitatea noastră de a purta responsabilitatea dezvoltării și atingerii obiectivelor de viață. Atunci când umerii sunt afectați în vreun fel sau au o postura ”căzută”, arată că ne simțim împovărați de responsabilități, că avem tendința să preluăm și din responsabilitățiile altora sau că, pur și simplu, ne încărcăm singuri cu prea multe sarcini de făcut.

3. Brațele
Braţele au legătură cu capacitatea noastră interioară de a primi sau a îmbrățisa oamenii și situațiile, provocările, schimbările, în sensul de acceptare prin și cu iubire. Totodată brațele simbolizează, metaforic, ”aripile” noastre, adică ne arată câtă dorință de ”zbor”, respectiv de creștere, de evoluție personală, învățare și schimbare avem, câtă forță, echilibru și libertate interioară simțim și ne acordăm pentru a înainta în viață.

4. Coatele
Coatele reprezintă o parte fiziologică care flexibilizează brațul, deci arată şi flexibilitatea noastră interioară de a face schimbări în viață, atunci când este necesar, direcțiile, credințele, comportamentele, ”uneltele” (resursele interioare și exterioare) pe care le folosim.

5. Mâinile
Mâinile vorbesc despre sentimentul nostru de utilitate legat de o situație sau o persoană. Un sentiment de neputință legat de capacitatea de a duce la bun sfârsit ceva anume, de a ajuta, de a susține ceva sau pe cineva, se reflectă în zona mâinilor prin dureri, tremurat, moleșeală - ”scăpăm lucrurile din maini” și la propriu și la figurat – sau alte aspecte chiar mai grave.

6. Degetele de la mâini
Degetele ne amintesc de micile detalii cotidiene pe care avem tendința să le trecem cu vederea, centrându-ne pe lucrurile mari. Doar că lucrurile mari sunt mai rare și viața este alcătuită din miliarde de momente mici care reprezintă fundația pe care se construiesc cele mari. De aceea este bine să ținem cont de ”lucurile mărunte” si să ne bucurăm de ele.

7. Spatele
În opinia psihologului, spatele este în legătură cu trecutul, cu a ”căra în spate” greutățile vieții (reale sau interpretate ca fiind greutăți), cu sentimentul de a fi ”atacați pe la spate” și cu nevoile noastre de susținere emoțională și de securitate. “Neplăceri în partea de sus a spatelui ne indică existența unor așteptări exagerate ca alte persoane să ne susțină din punct de vedere afectiv și acumularea unor stări de furie reprimată atunci când aceste așteptări nu ne sunt împlinite. Zona lombară ne vorbeste despre refuzul de a ne detașa emoțional sau faptic de trecut. Partea de jos a spatelui ne arată o frică, prezentă sau de viitor, legată de insecuritatea financiară și, în general, de tot ce ține de latura materială a vieții”, încheie enumerarea psihologul.
---
Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Asociației ”Generația Iubire” şi al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă, este psihoterapeut şi trainer în programare neouro-lingvistică. A studiat natura minţii umane urmând 6 formări profesionale cu abordări diferite - psihoterapie integrativă, hipnoză clinică, relaxare şi psihoterapie ericksoniană, psihoterapie de cuplu şi familie, psihologie clinică, neuro-programare lingvistică și terapii florale Bach. 

P.C.

Comentarii